Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

"JUŽNI TOK" DOBIJA ZAMENU?

SAD će snabdevati Balkan gasom?

Autor: Tanjug | 29.01.2015 - 10:28:00h | Komentara: 1

Američki poslovni svet zainteresovan je za ulaganja u zapadni Balkan, ali za veći angažman američkog kapitala potrebno je temeljno sprovodenje tržišnih i pravosudnih reformi u svakoj od zemalja jugoistočne Evrope, izjavio je američki senator Kristofer Marfi.

Južni tok

Umesto ruskog "Južnog toka" američki škriljci?

Interesovanje kompanija iz SAD za zapadni Balkan bila je jedna od tema na jučerašnjem skupu u Nemackom maršalovom fondu na kom je Marfi odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistočnoj Evropi, prenosi Glas Amerike.

"Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive predanosti borbi protiv i poslednjeg traga korupcije u tim zemljama. Tamo gde vlasti budu uspešno pružale pravnu bezbednost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći", rekao je Marfi.

Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Posle otkazivanja projekta izgradnje Južnog toka, energetska situacija je otežana, navodi Marfi.

On je, međutim, ponudio neka dugoročnija rešenja: "Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi da postane alternativni snabdevač na području Balkana. Tačno je da je potrebno rešiti transport američkih energentata do Balkana, ali već su toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj.

Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi SAD takodje bile spremne da pomognu, nastavio je Marfi.

"Bilo da je reč o obnovljivoj energiji, naftnim izvorima, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samom regionu. Evropljani oklevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspeh eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki bezbedna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju", dodao je on.

Marfi ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija Vestinghaus gradi u Bugarskoj.
Poslednji komentari
  • Branko Vreme: 29.01.2015 12:27h

    Kakve su ovo nebuloze!? SAD planira trgovati sa plinom iz drugih država jer oni svoj plin imaju tek toliko da ugreju mleko na štednjaku. Ovo je sve mazanje očiju njihovim saveznicima. Ništa od toga neće biti, jer će ruski plin zbog kvalitete, blizine i cene uvek biti prihvatljiviji evropskim kupcima. Drugo je to što je ovo kratko razdoblje pokazalo da SAD nisu za slobodno tržište, i da se služe ucenama i raznim političkim metodama od špijuniranja pa šta sve ne.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP