Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ CIA

„SAD naoružavale Armiju Federacije BiH“

Autor: Ekipa Alo! | 30.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Centralna obaveštajna agencija (CIA) je u septembru 1995. godine procenila da SAD treba da naoružaju Armiju Federacije BiH, kako bi ona mogla da bude vojno ravnopravna sa Vojskom Republike Srpske, ali i da federalne trupe neće biti obučavane za bilo kakav napad na Republiku Srpsku, objavila je Srna, pozivajući se na izveštaj CIA.

Pomagali muslimanima  „da odvrate Srbe od napada“

Pomagali muslimanima „da odvrate Srbe od napada“

U dokumentu se ocenjuje da su uspesi muslimanskih snaga u borbama sa srpskim jedinicama uglavnom bili povezani sa hrvatskom pomoći. Razgovori sa regionalnim stručnjacima iz američkog obaveštajnog sektora pokazali su da će biti potrebna akcija opremanja i obuke, ali ograničenih razmera. Prema istom izvoru Srbi su imali „prednost u pogledu opreme“ (4:1 u tenkovima, 10:1 u oklopnim transporterima, 2:1 u artiljeriji), dok Federacija ima prednost u ljudstvu (2:1).


„U pogledu kvaliteta, vojna efikasnost Federacije ograničena je kako nedostatkom opreme (muslimanska vojska ne može da obezbedi ni lako naoružanje svim svojim vojnicima), tako i nedostatkom koordinacije operacija između muslimana i Hrvata“, navodi CIA u izveštaju. CIA je procenila da Srbi imaju bolje organizacione sposobnosti, ali i manjak ljudstva. U izveštaju se navodi da bi Federaciji BiH trebalo dati lako naoružanje i municiju, prenosivo naoružanje za protivvazdušnu odbranu, vozila za kretanje po tlu, a možda i mali broj tenkova i artiljerijskog naoružanja.

„Cilj je jasan - pomoći Federaciji da postigne efikasniju sposobnost kako bi odvratila Srbe od napada. Ovo treba uraditi bez znatnijeg povećanja sposobnosti Federacije za ofanzivnu demonstraciju sile, bez remećenja ravnoteže u naoružanju i bez dozvoljavanja radikalnim državama ili ekstremističkim grupama da steknu nepotreban uticaj u regionu“, navodi CIA.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 30.09.2013 07:12h

    SMRADOVI,sa sve bivsom drzavnom sekretarkom/ne onom sto je imala,ima vise zena nego njen muz,/ NA CELU

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP