Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠI AMBASADOR UVEREN

SAD ne vrše pritisak na Srbiju da uđe u NATO

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 15:26:00h | Komentara: 0

SAD podržavaju put Srbije ka EU i pozitivno gledaju na Briselski sporazum i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ocenio je danas bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić i dodao da smatra da SAD ne vrše pritisak na Srbiju da postane članica NATO-a.

Dušan Vujačić

Ivan Vujačić | Foto: Dušan Milenković

"Ulazak u NATO nije tema, i neće biti u narednih 10-15 godina, i nije tačno da zemlja mora da uđe u NATO da bi postala članica EU", smatra Vujačić.


On je na tribini "Savremena spoljna politika SAD na Balkanu i u istočnoj Evropi" rekao da SAD dobro znaju da u Srbiji većina građana nije naklonjena NATO-u, zbog bombardovanja i američkog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.


Vujačić je dodao da SAD gledaju na Evropu kao geopolitičku zajednicu i mesto gde su dva puta intervenisali zbog ekstremizma i dali veliki doprinos njenom ujedinjenju.


"Oni žele da Evropa bude cela i mirna, bez kriznih žarišta i zato podržavaju prijem balkanskih zemalja u EU", naveo je bivši ambasador.


On, medjutim, smatra da je Amerika trenutno zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize, ali još više za rešenje krize u Grčkoj, navodeći da je trenutno najveći interes SAD da Grčka ne napusti Evrozonu.


"SAD zna da je EU klub čiji one nisu član, ali odnosi EU, odnosno najvećih evropskih zemalja i SAD-a su odnosi partnerstva, i tu nema pritisaka, onako kako mi to volimo da predstavimo", smatra Vujačić.


Govoreći o diplomatiji SAD-a, bivši direktor VOA i vojni izaslanik Srbije u Americi Branislav Anočić naveo je da je diplomatija te zemlje podržana vojnom silom i da bez te sile ne bi bilo ni snažnog uticaja SAD u svetu.


"Oni su ogromni, a mi smo mala tačka na mapi Evrope i moramo u skladu sa tim da formulišemo naše mesto i odnose prema velikim silama", kazao je Anočić.


Istraživac sa Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Vladimir Trapara ocenio je da Amerika, iako najjača svetska sila, nije hegemon, a da bi to postala mora da umanji moć Kine, i pre svega, Rusije, zbog čega je sve više prisutna na istoku Evrope.


Balkan je, kako smatra, "u pozadini" i nema značaj kakav je imao prethodnih decenija.


"Na Balkanu nema sukoba SAD i Rusije, SAD na Balkanu ima problem sa Srbijom. Oni ne žele dominantnu Srbiju na Balkanu, priznali su Kosovo i žele unitarnu Bosnu i Hercegovinu. Pitanje je kako će naše rukovodstvo uspeti da se odupre takvim pritiscima", ocenio je Trapara.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP