Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREBUKIRANI

SAD smanjuju zatvorske
kazne zbog pretrpanosti!

Autor: Tanjug | 13.08.2013 - 09:36:00h | Komentara: 0

Sjedinjene Američke Države su objavile planove za smanjenje obaveznih minimalnih kazni zatvora za prekršaje vezane za drogu, kako bi se na taj način ublažio problem pretrpanosti zatvora i prekinuo začarani krug siromaštva.

zatvor robija

Američki državni tužilac Erik Holder je minimalne zakonske kazne nazvao "kontraproduktivnim" i dodao da je u borbi protiv kriminala i dalje potrebna strogoća, ali se to mora raditi na pametniji način, prenela je agencija AP.

"U začaranom krugu siromaštva, kriminala i boravka u zatvoru je zarobljeno previše Amerikanaca i to slabi veliki broj zajednica. Mnogi aspekti našeg kazneno-pravnog sistema zapravo pogoršavaju te probleme, umesto da ih ublažuju", istakao je Holder.

"Iz osnova ćemo preispitati ideju obaveznih minimalnih zatvorskih kazni za prekršaje vezane za narkotike. Neki propisi koji odredjuju tačno odredjeno trajanje kazne, bez uzimanja u obzir kakvo je bilo ponašanje pojedinca u datom slučaju, smanjuju slobodu odlučivanja tužiocima, sudijama i poroti", dodao je on.

Podaci pokazuju da je od 1980. godine broj stanovnika u SAD porastao za trećinu, ali je broj zatvorenika skočio za čak 800 odsto. Od 219.000 ljudi u saveznim zatvorima, polovina je osudjena za prekršaje vezane za drogu.

Svi zatvorenici u SAD su tu zemlju koštali 80 milijardi dolara samo tokom 2010. godine, istakao je Holder i dodao da je vreme za reforme.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP