Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBI U STRAHU

Sahrana borca za Veliku Albaniju na severu Kosova

Autor: Tanjug | 10.06.2015 - 14:16:00h | Komentara: 0

Isa Boljetini postaje most jedinstva za sve Albance bez obzira na njihovu političku pripadnost i poreklo, izjavio je kosovski premijer Isa Mustafa na centralnoj svečanosti povodom prenosa Boljetinijevih posmrtnih ostataka u selo Boljetin na severu Kosova.

Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica | Foto: Profimedia

Posmrtni ostaci Ise Boljetinija, kojeg Albanci smatraju nacionalnim herojem, biće sahranjeni danas posle podne u selu Boljetin u opštini Zvečan na severu Kosova u neposrednoj blizini manastira Srpske pravoslavne crkve Sokolica.


Centralna svečanost povodom prenosa posmrtnih ostataka Boljetinija održana je na Olimpijskom stadionu Adem Jašari u južnom delu Kosovske Mitrovice čiji je kapacitet 18.000 mesta a gde se danas okupilo manje od 2.000 ljudi.


Pred sam početak svečanosti vetar je prevrnuo veliki pano sa likom Ise Boljetinija i konstrukciju koja je bila postavljena iza bine na stadionu.

Kosovska policija pokušala je da uhapsi jednog fotoreportera na stadionu što je izazvalo reakciju okupljenih.


Centralnoj svečanosti prisustvovali su građani, kosovski premijer Mustafa, predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, gradonačelnik Tirane Ljuljzim Baša, i drugi.


Mustafa je poručio da će u svojim kulama u Boljetinu, Boljetini postati "albanski Panteon gde će mu se klanjati svi Albanci".


Albanski predsednik Bujar Nišani kazao je da je velikla čast što je danas tu, istakavši da se Boljetini, kojeg je nazvao herojem nacije, nakon 100 godina vraća kući.


Nišani je kazao da se istorija upisuje jer se okončalo putovanje heroja. "On se zauvek vraća u nezavisno Kosovo i Albaniju. Boljetini je bio ponos Albanaca u tragičnom vremenu za Albance, kazao je albanski predsednik.


Boljetinac je bio jedan od najvećih boraca za "Veliku Albaniju" i borac protiv Osmanlijskog carstva, Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore. Prema albanskoj istoriografiji, ubijen je dvadesetih godina prošlog veka u Podgorici.


Pre oko 20 godina njegovi posmrtni ostaci su otkopani i prebačeni u Kosovsku Mitrovicu, gde ih je do sada čuvao lokalni hodža.


Troškove sahrane u iznosu od 100.000 evra snosi Vlada Kosova.


Lista Srpska je sahranu Boljetinija ocenila kao provokaciju prema Srbima koji žive na severu Kosova.


Sahrani Boljetinija prisustvuju njegovi bliski rođaci i potomci a u opštini Zvečan je zbog ovog događaja pojačano prisustvo Kosovske policije.


Incidenata za sada nema.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP