Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLEDNJI ISPRAĆAJ TITOVE UDOVICE

Sahrana Jovanke Broz u subotu!

Autor: M. Dakić | 21.10.2013 - 14:08:00h | Komentara: 3

Sahrana Jovanke Broz ponovo će okupiti bivšu Jugoslaviju. Kako “Alo!” saznaje, poslednjem ispraćaju nekadašnje prve dame i udovice doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita trebalo bi, uz veliki broj građana i poštovalaca njenog lika i dela iz nekadašnje zajedničke države, da prisustvuju i državne delegacije iz regiona, ali i celog sveta.

- Očekuje se dolazak velikog broj građana, ali i stranih delegacija. Jovanku će na večni počinak ispratiti predstavnici bivših jugoslovenskih republika, ambasadori zemalja trećeg sveta i nesvrstanih, koji nju i Tita pamte kao veliki državnički par. Takođe, iz istog razloga se očekuju i predstavnici drugih arapskih i afričkih zemalja - kaže naš izvor blizak Vladi Srbije, koji je uključen u organizaciju sahrane.

Jovanka Broz

Jovanka Broz | Foto: Aleksandar Anđić

Titova udovica Jovanka Broz biće sahranjena u subotu, 26. oktobra u 12 časova u Kući cveća u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug. Jovanka je dugo bila izložena progonu, a istorijske nepravde počele su da se ispravljaju tek u poslednjim godinama i danima njenog života, kaže premijer Dačić.

Vlada Srbije odlučila je da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća u Beogradu, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrana će, kako RTS saznaje, biti održana u subotu, 26. oktobra u 12 časova uz vojne počasti.

Svima će u pamćenju ostati pogreb njenog supruga, koji i dan-danas slovi za najposećeniju sahranu nekog svetskog državnika u novijoj istoriji. Ispraćaju maršala Tita prisustvovalo je 211 delegacija iz 128 zemalja sveta. Na ispraćaj u Kući cveća tada je došlo 38 šefova država - kraljeva i predsednika, pet prinčeva, sedam potpredsednika republika, šest predsednika parlamenta, 10 predsednika vlada, 12 ministara inostranih poslova. Među njima su bili i Moamer el Gadafi, Margaret Tačer, suprug britanske kraljice Elizabete, Indira Gandi, Nikolae Čaušesku, majka predsednika SAD Džimija Kartera...

Jovanka

Pogreb Josipa Broza i danas slovi za najposećeniju sahranu nekog svetskog državnika u novijoj istoriji

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 21.10.2013 15:02h

    Ово није добро. Не треба ни од чије смрти и од сахране правити циркус. А ови около нас, томе су склони.

  • Emigrant, pola veka u Nemačkoj Vreme: 21.10.2013 16:18h

    E, mitrofane, svašta pišeš! Po tvojoj logici, narod nije smeo dostojanstveno da sahrani ni voljenog Patrijarha Pavla! Za neke kao ti i ta sahrana je bila -cirkus! Svakome, pa i Jovanki, sleduje sahrana kakvu je zaslužio.

  • Tamara Pavlović Vreme: 21.10.2013 21:08h

    Podržavamo akciju da sahrana bude dostojanstvena, bez estradnih primesa. Znamo da ovi iz okruženja, posebno iz zapadnog dela bivše nam države, vole da šenluče na sahranama. Oni ne poštuju mrtve. Oni nisu podržavali Jovanku dok je bila sa njega. Uostalom ko je zvao ove druge da dođu na sahranu. Šta će oni ovde. Oni šenluče na sahranama. Zbog toga treba da bude dostojanstvena sahrana drugarice Jovanke.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP