Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SLAVA MU

Sahranjen mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan

Autor: Tanjug | 05.04.2014 - 16:37:00h | Komentara: 0

Episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Pavlović i dugogodišnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski,koji je preminuo 3. aprila, sahranjen je danas uz bogosluženje u Sabornom hramu Svetog Preobraženja u centru Zagreba

Svetu zaupokojenu liturgiju predvodio je patrijarh srpski gospodin Irinej sa najvišim sveštenicima SPC, u prisustvu predstavnika verskih zajednica, političara i brojnih vernika.

Mitropolit Jovan

Mitropolit Jovan | Foto: Beta

On je rekao da je mitropolit Jovan čitavog života voleo Crkvu, a da su ga zbog njegovih hrišćanskih i ljudskih vrlina, topline, blagosti i smirenosti, kolege rano prozvale "Joca Svetac", prenosi Hina.
Rano je izabran za episkopa 1977., a 1982. za administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, podsetio je patrijarh i dodao da "Crkva dobro zna koga, gde i kada šalje". "U smutnim vremenima mitropolit Jovan znao je da se snađe i na najbolji način obavi svoju dužnost", naglasio je patrijarh Irinej.
Poslednjem ispraćaju mitropolita Jovana prisustvovali su predsednik Hrvatske Ivo Josipović, Sabora Josip Leko, izaslanik predsednika Vlade ministar Mirando Mrsić, predstavnik Vlade Republike Srbije Mileta Radojević, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alešandro D Errico, kardinal zagrebački Josip Bozanić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnik srpskih društava u Hrvatskoj Milorad Pupovac i drugi.
Kovčeg sa zemnim ostacima mitropolita Jovana, nakon dvoiposatnog obreda, položen je u pod crkve Svetog Preobraženja na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, objavila je Hina.
Administrator upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske postao je episkop dalmatinski Fotije, koga je juče posetio predsednik Vlade Zoran Milanović i izrazio mu saučešće.
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan rođen je 22. oktobra 1936. godine u slavonskom selu Medincima, kod Slatine. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a nižu gimnaziju s malom maturom u Slatini.
Nakon toga pohađa Bogosloviju Svetog Save u manastiru Rakovici od 1951. do 1956. godine .
Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1963. godine, posle čega odlazi na postdiplomske studije u Nemačku. Potom je postavljen za suplenta Bogoslovije u Prizrenu, a 1967. premešten je za suplenta Bogoslovije u manastiru Krki.
Godine 1977. izabran je za episkopa, a bio je član Svetog Arhijerejskog Sinoda u više mandata. U Pećkoj Patrijaršiji 1990. godine predsedavao je Sinodom.
Godine 1992. godine izabran je za predsednika Episkopskog saveta SPC u Republici Hrvatskoj, pa je u tom svojstvu potpisao Ugovor s predsednikom Vlade Ivicom Račanom o odnosima SPC i Vlade Republike Hrvatske.
Radi negovanja odnosa s Rimokatoličkom crkvom mitropolit Jovan je više puta bio delegat Patrijarha srpskog Pavla i imao priliku da pozdravi papu Ivana Pavla II.
U Zagrebu je u saradnji s Gradom Zagrebom i Republikom Hrvatskom i uz njihovu finansijsku pomoć osnovao Srpsku pravoslavnu gimnaziju "Katarina Branković Kantakuzina", objavljeno je na sajtu SPC.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP