Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE

Sajberkriminalci ojadili
građane za milion evra!

Autor: A. Medaković | 13.08.2013 - 08:00:00h | Komentara: 3

Internet prevare sve su popularniji način brze zarade za ovdašnje, ali i svetske kriminalce, a građani Srbije su na ovakav način, kako saznaje „Alo!“, opljačkani za više od milion evra.

Najčešće traže novac za troškove  nagradnog putovanja ili kao depozit  za obezbeđivanje posla ili investitora.  Kompaniju iz Nov

Najčešće traže novac za troškove nagradnog putovanja ili kao depozit za obezbeđivanje posla ili investitora. Kompaniju iz Novog Sada prevarili su
tako za 220.000 evra

Prema podacima Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije, ovoj službi do sada je prijavljeno više od 20 slučajeva prevare putem interneta. Kako za naš list ističe Saša Živanović, načelnik Odeljenja visokotehnološkog kriminala, najčešće mete prevara su firme kojima se nude investicije iz inostranstva.


Metode prevara

Fišing - izraz za pecanje žrtve, predstavlja mrežnu krađu identiteta, kada se podaci korisnika interneta kradu putem falsifikovane veb-stranice (lažirana stranica banke ili slično)
Spear fišing - praćenje ciljane osobe, to jest ciljani napad (gde se obično prilazi žrtvi preko interneta koristeći neke informacije koje su bliske žrtvi: “ja sam prijatelj te i te osobe”...)
Višing - prevara putem SMS-a i poziva mobilnim telefonom
Farming - tehnički kombinuje dve metode, a razlikuje se od fišinga po tome što mu nije potreban odgovor žrtve da bi se došlo do željenih podataka. Potencijalnoj žrtvi se pošalje mejl koji sadrži virus, a koji pri pokušaju korisnika da poseti traženu adresu program upućuje na identičnu, ali lažnu stranicu.

- Jedna naša kompanija iz Novog Sada prevarena je za 220.000 evra. Kriminalci koji se bave internet prevarama imaju veoma razrađen sistem i planiraju ceo posao do sitnih detalja. To je vrsta socijalnog inženjeringa.
Usavršili su tehnike kroz lažni identitet napadača, a tu su i brojne manipulacije kojima se služe. To su uglavnom takozvane hoaks poruke, u koje se ubrajaju i spam poruke, fišing, farming, spir fišing, višing - navodi Živanović sve metode kojima se žrtve na interetu varaju. On dodaje da su razvojem novih tehnologija i prevaranti postali sofisticiraniji, te da danas kriminalci za svaku žrtvu pripremaju poseban scenario.

- Najčešće prevare svode se na traženje novca za troškove putovanja preko mejlova ili obećavanja posla za koji bi trebalo dati neki depozit. Građani lako mogu da postanu žrtve prevare i ukoliko kupuju preko interneta tehničku robu, jer da bi obavili kupovinu, moraju da ostave ime, prezime, broj kartice.
Dešavalo se čak da se postavljaju i lažni linkovi banke odnosno da se na internet stranu banke nakači hiperlink koji vodi direktno do kriminalca - navodi Živanović i ističe da poreklo svih internet prevara vodi do Nigerije, te da su najvećem postotku to sistemi koji su u ovoj afričkoj zemlji razrađeni.

Saša Živanović, načelnik MUP-a

Saša Živanović, načelnik MUP-a | Foto: Dejan Živančević

- Građani bi trebalo da se oslone na zdrav razum, jer sve što se kosi sa nekom zdravom logikom vrlo moguće predstavlja prevaru. Najveći problem je da se lociraju oni kriminalci koji rade van granica naše zemlje, jer tu nemamo puno mogućnosti za zaštitu, ali dosada su naši građani uglavnom bili žrtve ovdašnjih sajberkriminalaca - ističe Živanović.

Mere zaštite na internetu
Ne odgovarajte na mejlove sumnjivog sadržaja i n otvarajte linkove koji su vam prosleđeni mejlom


Ako je poruka navodno iz banke imajte u vidu radno vreme banke. Razmislite da li postoji mogućnost da vam račun bude blokiran u nedelju ujutru ili će ipak to biti u ponedeljak. U tom slučaju kontaktirajte banku u ponedeljak ili prvog narednog radnog dana


Pre nego što uradite bilo šta u vezi sa navedenom porukom pokušajte da utvrdite IP adresu pošiljaoca


Razmislite o poslovnim ponudama koje vam nude brzu i laku zaradu. Zašto se nude baš vama, da li ste stvarno poslovno superiorniji u odnosu na druge?

Poslednji komentari
  • Nikola Vreme: 13.08.2013 08:54h

    Ma ima daš pare i kamata ide svaki dan. Ja sam izvuko 100 dolara koji sam uložio posle sam igrao sa njihovim paama od te kamate i to mi propalo. Ugasio se sajt!

  • Maksimus Vreme: 13.08.2013 10:26h

    Zrtva sam prevare na internetu sa jos dvojicom prevarenih koje ja znam za 10 dana od 1-10.9.2013.Lik nam je uzeo 500 eura a policija nece nista trazi 15-20 prevarenih.

  • ZIKA PAUK Vreme: 13.08.2013 22:28h

    Maksimus Vreme: 13.08.2013 10:26h Zrtva sam prevare na internetu sa jos dvojicom prevarenih koje ja znam za 10 dana od 1-10.9.2013.Lik nam je uzeo 500 eura a policija nece nista trazi 15-20 prevarenih. tebe baš nije lako prevariti kad te ovaj varao u napred ili ti znaš da će te prevariti

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP