Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SEDMORO ČLANOVA KOMISIJE ZA JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO UTAJILO PRIHODE

Sakrili da su iz državne kase uzeli 1,6 miliona!

Autor: Ivan Ninić | 16.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Od ukupno devetoro članova Državne komisije za javno privatno partnerstvo (JPP), čak njih sedmoro nije u skladu sa zakonom Agenciji za borbu protiv korupcije prijavilo da ih je Vlada Srbije imenovala u to telo, u kojem su za prvih sedam meseci ove godine iz budžeta Srbije inkasirali 1.650.738 dinara, otkriva „Alo!“.

Komisije za javno Privatno partnerstvo

*Kliknite za uvećanje 

Petoro članova je za prvih sedam meseci ove godine naplatilo po 275.123 dinara

Funkcije u tom telu nisu prijavili Nenad Ilić (URS), bivši savetnik Mlađana Dinkića, pokrajinski sekretar Branislav Bugarski (DS), državni sekretar u Ministarstvu građevine Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica, zamenica direktora Direktorata za civilno vazduhopolovstvo Mirjana Čizmarkov, službenica Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milica Zorić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Danilo Bašić (DS).


Jelisaveta Vasilić: Morali su da prijave sve prihode!
Jelisaveta Vasilić, član Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Srbije, podseća da prihodi koje po svim osnovama ostvaruju izabrana, imenovana i postavljena lica zakon tretira na isti način.
- Pošto je tu komisiju imenovala Vlada Srbije i pošto je njen rad plaćen iz budžeta, a uzgred njeni članovi obavljaju i druge funkcije, onda su bili dužni da i taj podatak i prihod navedu u imovinskoj karti i da sve to u roku dostave Agenciji za borbu protiv korupcije - kaže Vasilićeva za „Alo!“.

Prema podacima iz registra imovine i prihoda funkcionera, funkcije su prijavili samo savetnik premijera Ivica Tončev (SPS) i doskorašnji državni sekretar u resoru regionalnog razovoja i lokalne samouprave Edi Majstorović (URS).

Inače, Tončev se odrekao mesečne naknade koja mu pripada na osnovu članstva u komisiji, dok je Majstorović uredno prijavio da kao predsednik Komisije mesečno prima 58.282 dinara.

Ako se izuzmu Majstorović, koji je do jula zaradio 412.641 dinar, i Tončev, koji ne prima naknadu, preostalih sedmoro funkcionera je za prvih sedam meseci ove godine na ime članstva u Komisiji inkasiralo 1.650.738 dinara!


Prema podacima koje smo dobili od stručne službe Komisije, petoro članova je za prvih sedam meseci ove godine naplatilo po 275.123 dinara. Mirjana Čizmarkov se odrekla prava na naknadu od 1. juna, ali je do tada naplatila 195.859 dinara, dok je Danilo Bašić dobio svega 79.264 dinara.
On je na funkciju stupio tek 1. juna, i to umesto Živorada Anđelkovića (DS), koji nije primao naknadu. Na naše pitanje zašto ovu funkciju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, Danilo Bašić odgovara: „Iskreno, potpuno sam to smetnuo sa uma, ali hvala vam, sada ću to da obavim.“

S druge strane, službenica iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milica Zorić tvrdi da u Komisiji nema status funkcionera?!

- To telo je formirala Vlada i jesam član komisije, ali nisam nikakav funkcioner. Vi ste tu nešto sigurno pogrešili, ja sam samo državni službenik i ne moram nikome da prijavljujem članstvo u Komisiji i imovinu - kaže Zorićeva za „Alo!“. Državni sekretar u Ministarstvu građevine Miodrag Jocić obećao nam je da će funkciju i naknadu prijaviti nadležnima, ali tek u januaru 2014. godine!? Iako prima mesečnu naknadu od 39.632 dinara, on smatra da njegov angažman u Komisiji za JPP spada pod „vanredni prihod, koji se po zakonu prijavljuje jednom godišnje“.

- Prihod koji ostvarujem kao član Komisije za JPP, iako nije na mesečnom nivou veliki, meni i mojoj porodici znači mnogo. Pošteno ga zarađujem svojim angažovanjem - kaže Jocić za „Alo!“. Inače, Vlada Srbije je nove članove Komisije za JPP imenovala početkom novembra 2012. godine.

Šta kaže zakon?

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije propisuje rok od 30 dana u kojem su sva izabrana, postavljena ili imenovana lica dužna da prijave svoje funkcije i imovinu. U tom smislu, Komisija za JPP ustanovljena je Zakonom o javnom privatnom partnerstvu i koncesijama i Vlada Srbije imenuje njenih devet članova na period od pet godina, sa mogućnošću ponovnog imenovanja (član 67). Dakle, nije u pitanju uobičajeno ad hoc radno telo Vlade, već stalno telo koje je ustanovljeno zakonom.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 17.09.2013 07:56h

    mislim...sta reci...a ne slagati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP