Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MIROSLAV LJUBENOVIĆ (35), ODBORNIK U VLASOTINAČKOM PARLAMENTU

Sam sam u opoziciji!

Autor: Maja Keranović | 29.06.2013 - 23:55:00h | Komentara: 1

Miroslav Ljubenović (35) iz Pokreta socijalista, jedini je koji čini opozciju u vlasotinačkom parlamentu, koji broji ukupno 45 odbornika. Ističe da mu to godi i da je lep osećaj kad može slobodno svima da iznese sve svoje zamerke. Kroz osmeh kaže da mu je želja da bude predsednik Srbije i da trenutno zauzima pozicije za let ka tom cilju.

Bilo mi je pomalo i smešno što su  se svi utrpali u  vladajući voz

Bilo mi je pomalo i smešno što su se svi utrpali u vladajući voz

- Odbornici Demokratske stranke i Nove Srbije u sredu su se priključili vladajućoj koaliciji sastavljenoj od naprednjaka, SPS-a i URS-a. U opoziciji nisu ostali ni GG „Privrednici Vlasotinca“ sa svojih sedam odbornika, jer su se kolektivno učlanili u SNS. Bilo mi je pomalo i smešno što su se svi utrpali u vladajući voz. Koliko mi je bilo smešno, toliko sam bio i zgrožen, jer je prethodna vladajuća većina sastavljena da DS i NS ne bi bili u vlasti.

Otac me ne savetuje


- Vaš otac Vojislav Ljubenović tri puta je bio predsednik opštine Vlasotince. Kakav savet ste dobili od njega?

- Nema običaj da savetuju. On samo naglas iznese mišljenje o aktuelnoj situaciji. Njegov stav je da svako sam treba da donese zaključak o nečemu, a ne da mu neko govori šta i kako nešto treba da se uradi. Nikada mi nije prišao i kazao treba to i to da radiš. Političkih idola nemam, ali svog oca veoma poštujem i cenim njegovu političku karijeru.

Međutim, na kraju su i oni pozvani u vladajuću koaliciju. Mene niko nije zvao, a i da jeste odbio bih, jer ne želim to da radim po svaku cenu. Dobro je kaliti se i u opoziciji. Eto, sada sam jedini opozicionar u vlasotinačkom parlamentu.

- Kao član Pokreta socijalista bili ste na izbornoj listi SNS-a. Kako to da niste sa njima?
- Bila je zajednička izborna lista “Pokrenimo Vlasotince - Tomislav Nikolić”, sastavljena na osnovu koalicionog sporazuma između SNS-a, Pokreta socijalista i DSS-a. Sa te liste Pokret socijalista i DSS imaju po jednog odbornika u vlasotinačkom parlamentu. Bio sam četvrti na listi. Inače, od ulaska u lokalni parlament nastupam kao samostalni odbornik. Nisam želeo da pristupim odborničkoj grupi naprednjaka, kao odbornik iz DSS-a, zbog sukoba sa predsednikom njihovog opštinskog odbora. Taj sukob datira još iz predizborne kampanje. Naime, mi smo želeli da ga predstavimo kao kandidata za predsednika opštine, a on je to zamerio, jer je imao ambiciju samo da dođe na čelo vlasotinačkog doma zdravlja.

Socijalisti sa Vulinom

Socijalisti sa Vulinom


- Kako je to biti jedini opozicionar?
- Godi mi. Lep je osećaj, jer mogu slobodno da iznesem svima sve svoje zamerke, a ima ih mnogo. Naročito zameram vlasti zbog situacije u komunalnim preduzećima koja su ukupno dužna 200 miliona dinara, ali i to što radnici u preduzeću “Komunalac” nisu primili 17 plata. Zameram i što gradski vodovod katastrofalno funkcioniše, a putna infrastruktura zbog neulaganja je više, nego u lošem stanju. Kada je reč o odnošenju smeća, sramota je što opština zavisi od privatnika, umesto da obezbedi uslove i opremu postojećem komunalnom preduzeću za obavljanje te delatnosti. Takođe, nijedan projekat iz oblasti poljoprivrede nije pokrenut za godinu dana.

- Šta kao jedini predstavnik opozicije možete da uradite?
- Svaki put kad uočim bilo kakve nepravilnosti odmah ću ukazivati na njih. Trudiću se i da predlažem projekte koji su od interesa za opštinu i građane. I dalje ću insistirati da se otvori Kancelarija za brzi odgovor. To sam i ranije predlagao na sednicama Skupštine opštine, ali nisam naišao na razumevanje, pa čak ni naprednjaka koji su taj projekat zastupali u predizbornoj kampanji.

- Kako će sada izgledati sednice vlasotinačkog parlamenta?
- Mislim da ova konstalacija snaga neće potrajati duže od nekoliko meseci, jer je ova vladajuća koalicija neprirodna. Poznavajući ih, očekujem da odbornici uskoro počnu da upućuju kritike jedni drugima. Sednice će verovatno opet biti burne, pa onda neću ni biti usamljen u kritikovanju. Prevremeni lokali izbori u opštini su neophodni da bi se krenulo u borbu protiv korupcije, jer je Vlasotince ogrezlo u korupciji. Nadam se da će, pre svega, naprednjaci napraviti neki rez i doprineti raspisivanju izbora.

Vlasotince

Vlasotince | Foto: Jelena Vučetić


- Koliko dugo ste u politici?
- Od 1993. godine, kada sam se učlanio u SPS. Bio sam i predsednik omladine te stranke u Vlasotincu. Isčlanio sam se kad su socijalisti ušli u koaliciju sa demokratama na republičkom, pa onda i na lokalnom nivou. Nikako se ne slažem sa politikom DS-a. U Pokret socijalista sam se učlanio nedugo po osnivanju te stranke.

- Kako ste se odlučili da uđete u politiku?
- Volim da se našalim i da kažem da sam u politiku ušao sa ciljem da budem predsednik Srbije, kao i da trenutno zauzimam pozicije za let ka tom cilju. Šalu na stranu, pravi razlog je što sam se uvek borio za pravdu i smatrao sam da tu svoju borbu mogu da iskažem, ali i da nešto konkretno uradim ako se politički aktiviram. Inače, u mojoj porodici bavljenje politikom je porodična tradicija. Moj deda, kao i moj otac bili su istaknuti članovi SPS-a u Vlasotincu. Otac se poslednjih godina posvetio radu u svojoj advokatskoj kancelariji, u kojoj i ja radim kao advokat pripravnik.

Nisam se čuo sa Vulinom

- Da li ste se čuli sa liderom stranke Aleksandrom Vulinom?

- Za sada nismo razgovarali o ovoj aktuelnoj temi u Vlasotincu, jer nije bilo prilike. Verujem da nema ništa protiv moje odluke. Nadam se da ćemo se uskoro čuti i videti. Inače, razgovarao sam sa drugim funkcionerima stranke koji su u sve upućeni i imam njihovu podršku.

Poslednji komentari
  • Laza Vreme: 30.06.2013 10:00h

    Sta sve covek nece da uradi da bi bio na naslovnoj strani novina, smeje ti se ceo jug Srbije, da neces mozda kao opozicija da rusis vlast, nisi dobio sto si trazio i sada gle cuda opozicija , da si valjao otimali bi se o tebe

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP