Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JEDAN OD RETKIH SRBA IZ OKOLINE PEĆI

Sam u selu bez para i posla!

Autor: Olivera Dašić | 05.06.2013 - 23:29:00h | Komentara: 7

„Svi Srbi bar ponekad mogu i imaju gde da odu, samo ja iz ove moje kućice nemam kud“. Ovako počinje svoju priču Slađan Pavlović (40), jedan od retkih Srba u pećkom selu Belo Polje, koji 1999. nije otišao jer, jednostavno, nema kuda da ode.

Nema kuda  da ode:  Pavlović

Nema kuda da ode: Pavlović

Slađan je invalid i kao takav je pre dvadesetak godina zaposlen u pećkom „Komunalcu“, gde je nekoliko godina zarađivao za život i, kažu kolege, bio vredan radnik. Posle rata, selo se ispraznilo, a on je ostao sam. Bez ičije pomoći preživljava kako zna i ume sa „platom“ od 11.000 dinara, koju dobija kao bivši radnik „Komunalca“.

Groblje ruše, a ne treba im čuvar

Pavlović kaže da bi bilo pogodno da su ga angažovali kao čuvara pravoslavnog groblja u Peći, u čijoj blizini živi.
„Tražio sam da radim kao i pre rata, na pećkom groblju, da ga održavam i čuvam, ali su rekli da za to nema potrebe. Tako ja sada sedim sa minimalnom platom od koje ne mogu ni da se prehranim, a groblje svaki dan uništavaju i bacaju smeće po njemu“, jada se Slađan.

Njegovo nekadašnje preduzeće je jedino koje je posle rata obnovljeno, sa sedištem u selu Goraždevac, a finansira se iz budžeta Republike Srbije. Preko srpske opštine Peć zapošljavani su i novi radnici, ali za Slađana nije bilo mesta.

„Želeo sam da radim, molio sam ih da me ponovo zaposle, ali su primali neke druge, a za mene i neke druge kolege koji žive ovde nije bilo mesta“, priča Slađan.

Sa zahtevom da bude radno angažovan obratio se i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Ovih dana mu je stigao negativan odgovor i Slađan razočarano kaže da ne zna šta će i kako dalje, pošto ga odgovorni upućuju „da prati konkurse“, iako za poslednjih 14 godina nije raspisan nijedan.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju ne daje saglasnost za prijem u radni odnos lica poimenično... Potrebno je da pratite oglašavanje radnih mesta od strane opštinskih organa i eventualno podnesete zahtev za zasnivanje radnog odnosa opštini na kojoj se nalazite“, kaže se u odgovoru Kancelarije.

Pavlović se pita kome da se obrati, novca za advokata nema, a nije mu jasno kako da podnese zahtev za zasnivanje radnog odnosa kad je već bio radnik komunalnog preduzeća i nikada nije dobio otkaz niti na bilo koji način prekinuo radni odnos.

„Ili ja ništa ne razumem ili oni neće da uđu u problem, a sve sam im u dopisu objasnio“, vajka se Pavlović, koji se sprema da piše i predsedniku Nikoliću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, koji su mu, kako kaže, poslednja nada.
Poslednji komentari
  • Briga! Vreme: 06.06.2013 01:18h

    Strasno je da westi o Ekremu!? Imaju more komentara a jedan owakaw jad i golgota srpskog naroda nista.... Srbi, zato smo i dogurali owde....

  • Lazar Vreme: 06.06.2013 05:18h

    Brate Srbine,obrati je jakšiću i ristiću,oni imaju toliko da mogu da ti daju još tri puta toliku platu i da ti plate svaki mjesec put ,pa da dodješ do Mitrovice kod ljekara da ti prekontroliše zdrastveno stanje,Oni imaju na veliko,pa samo njih traži.

  • Brankica Vreme: 06.06.2013 08:18h

    Zaista tužna priča , što ga zavlači tzv kancelarija , neka proba da se obrati organima države u kojoj de facto živi , tj Ministarstvu za povratak u vladi Kosova

  • mico Vreme: 06.06.2013 10:42h

    VEROVATNO NIJE CLAN NIJEDNE PARTIJE,PA NIJE PODOBAN ZA TAKO ODGOVORNO RADNO MESTO. SRAMOTA COVEK OSTAO NA OGNJISTE, A POJEDINCI SEDE U BEOGRAD I OSTALE GRADOVE CENTRALNE SRBIJE I PRIMAJU NEKAKVE PLATE I KOSOVSKE DODATKE. BRUKA

  • goca Vreme: 06.06.2013 11:25h

    Kako mogu da stupim u kontakt sa Sladjanom da mu pravim drustvo i on meni.OOOPS ,ALI ja sam zaposlena ,videcu kako stoje stvari sa premestajem,imam tamo ekspozituru.Uglavnom ,molim redakciju da mi posalje broj ili fiksnog ili mobilnog.Unapred zahvalna.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP