Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ANASTASIJA TRAJKOVIĆ U TEŠKOM STANJU DOPUTOVALA IZ ČEŠKE U BEOGRAD

Samo da moja Anastasija više ne pati

Autor: Sanja Đorđević | 26.02.2014 - 08:43:00h | Komentara: 8

Devetogodišnja Anastasija Trajković iz Vranja, koja boluje od hordoma, teškog oblika tumora maksilarnog sinusa, doputovala je juče specijalnim letom u Beograd sa lečenja u Češkoj, nakon što su joj tamnošnji lekari ustanovili metastaze tumora na plućima i proširenje bolesti na mozak. Devojčica se nalazi na intenzivnoj nezi Instituta za majku i dete i prema rečima njenog oca Dragana nema joj spasa.

Lekari ustanovili  metastaze tumora  na plućima i  proširenje bolesti  na mozak

Lekari ustanovili metastaze tumora na plućima i proširenje bolesti na mozak | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Izdržala je nekako put u pratnji lekara iz Instituta, svesna je, ali pod dejstvom morfijuma zbog jakih bolova koje trpi. Ne prima nikakvu terapiju, samo joj dreniraju vodu iz pluća i daju kisaonik da olakšaju disanje... Mojoj maloj više nema spasa...

Jedina razonoda u bolnici bio joj je laptop

Jedina razonoda u bolnici bio joj je laptop | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Ministarka: Marihuana u
medicinske svrhe

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je juče da legalizacija marihuane u medicinske svrhe ne znači legalizaciju droge, već mogućnost da stručnjaci valjanim metodama odrede da li pod nekim okolnostima kod pojedinih pacijenata može imati svojstvo leka: „Svaka supstanca može biti i lek i otrov. Stručnjaci na osnovu vrlo preciznih metoda utvrđuju šta je lek, koja je to doza koja se može dati pacijentu, kome se sme dati“, rekla je ona.

Kada bi izdržala samo da joj iz Vranja dovedem brata i sestru da se oproste - u šoku i suznih očiju ispričao je za „Alo!“ Daragan, otac malene Anastasije. On ističe da je njen tumor toliko progresivan da joj ni protonska terapija u Češkoj nije mogla pomoći, pa su im češki lekari jasno stavili do znanja da je klasičnom medicinom više ne mogu lečiti i da se okrenu alternativnim metodama.

- Na osnovu iskustva pacijenata koje su imali, rekli su nam da bi joj ulje kanabisa možda moglo biti od pomoći kod teških bolova koje trpi. Iako je to i kod njih zakonom zabranjeno, preporučili su nam neformalno da to ulje nabavimo ako imamo načina. Pa eto, ako neko može i zna način kako da do toga dođem, apelujem na ljude da se jave i pomognu mi da to nabavim za moju devojčicu, da ne pati. Sve ću za nju učiniti, samo kada bih mogao da je spasem - rekao je Dragan.

Anastasija sa majkom  i lekarima juče u avionu

Anastasija sa majkom i lekarima juče u avionu | Foto: Aleksandar Dimitrijević

On je istakao i da su, uprkos svemu, lekari u Češkoj pohvalili postupak lečenja devojčice u beogradskom Institutu za majku i dete, ali da je koban propust u njenom lečenju napravljen u Nišu, gde joj je uspostavljena pogrešna dijagnoza, pa je primila četiri ciklusa pogrešne hemioterapije, što joj je umnogome oslabilo imunitet i šanse za izlečenje, a o čemu je „Alo!“ već pisao.

Zanemela od tuge:  Snežana Trajković

Zanemela od tuge: Snežana Trajković | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Dragan Trajković, otac

Dragan Trajković, otac | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Transport male Vranjanke na češkom  aerodromu

Transport male Vranjanke na češkom aerodromu | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Krivične prijave protiv odgovornih u Nišu


Zbog propusta u lečenju Anastasije, otac je najavio podizanje krivične prijave protiv odgovornih u Nišu.
Podsetimo, devojčici je zdravlje narušeno u decembru 2012. godine, kada su je roditelji odveli u bolnicu u Vranju, odakle su je odmah uputili u Niš. Tamo je krajem februara pogrešno dijagnostikovan pnet tumor i sredinom marta je započeta hemioterapija. Anastasija je primila četiri ciklusa pogrešnih lekova, sve do polovine maja 2013, kada su je roditelji samoinicijativno odveli u Beograd, u Institut za majku i dete. Tu su lekari utvrdili da je dijagnoza pogrešna i da ona boluje od hordoma - tumora maksilarnog sinusa. Lečenje je započeto, ali spasonosna terapija je bila protonsko zračenje. Ta terapija ne postoji u Srbiji, zbog čega su roditelji tražili da se obezbedi lečenje u Češkoj, ali ih je komisija RFZO najpre odbila, da bi tek posle pritiska medija priznala nemar i promenila odluku.
Ipak, zbog već narušenog zdravlja i izgubljenog vremena, tumor se proširio i dalje lečenje u Češkoj je prekinuto.

Poslednji komentari
  • Tuzna Vreme: 26.02.2014 08:32h

    Toliko potresno, toliko je surovo, toliko tuzno...zeleti da pomognes, a nemati nikakav nacin. Boze vrati joj zdravlje I ppdari zivot! Odnesi bol I pruzi joj radost, izdrzi mala, slatka devojcice...

  • Covek Vreme: 26.02.2014 10:08h

    Pa meni ide da poludim zbog ovoga! Roditelji su bili savesni, vodili dete lekarima, a oni... (tacnije-neki od njih, svaka cast savesnim i strucnim lekarima)... Ne dao Bog nikom ovo! A odgovorne konacno kazniti kako valja i kako zasluzuju.

  • Srđan Vreme: 26.02.2014 11:52h

    Juče ste pričali o nekom leku koji je izlečio čoveka od 70 tumora: http://www.alo.rs/vesti/svet/imao-je-70-tumora-i-nekoliko-nedelja-da-zivi-probao-je-nov-lek-i-ozdravio/47488 Aktivirajte se malo i vidite sa lekarima Anastasije da li ima neke nade sa ovim lekom!

  • Nenad zrenjanin Vreme: 26.02.2014 12:10h

    Postovani Dragane,ulje mozete nabaviti u Republici Češkoj (250ml 700-800 kruna ili 35 eura) Grad se zove Usti nad Labem , certifikovana firma za proizvodnju ulja i drugih lijekova na bazi konoplje.

  • Marina Tomin Vreme: 26.02.2014 12:42h

    Ostavila sam opsiran komentar ispod vase objavljene fotografije. Za ulje kanabisa i ostalo treba kontaktirati gdj-u Isidoru Bjelicu. Ona je uspela da pronadje ulje....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP