Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PADOBRANSKO BRATSTVO NA OKUPU

Samo nebo je granica

Autor: M. Medenica | 23.05.2015 - 20:00:00h | Komentara: 0

Samo je nebo granica, zaista! To su veterani 63. padobranske brigade, okupljeni u klubu „Arhistratig“, dokazali juče na aerodromu u Lisičijem jarku, organizovavši skup kako svojih veterana, tako i padobranaca iz još 12 država, koji su se sa zadovoljstvom odazvali na poziv Nenada Kuzmanovića, pukovnika u penziji i predsednika kluba.

Veterani 63. padobranske brigade

Veterani 63. padobranske brigade

- Padobransko bratstvo je večno! Padobrance ne dele ni vera, ni nacionalnost, niti broj skokova, već ih spajaju nebo i neprolazna ljubav prema padobranstvu - naglasio je pukovnik Kuzmanović, koji je samo dan ranije izveo „porodični“ skok, odnosno, tri generacije Kuzmanovića su zajedno skočile: on, njegov otac i sin, kome je to ujedno bio i prvi skok.


- Jednom padobranac, uvek padobranac! Ja sam vojnu karijeru i započeo u 63. padobranskoj, kasnije nastavio u hrvatskoj vojsci, ali ono što nas na zemlji razdvaja, na nebu nas spaja, zato i jesam sa zadovoljstvom prihvatio poziv moje padobranske braće i došao - kazao nam je Mladen Mikolčić, general Vojske Hrvatske.

Ruski barjak  Srbima na dar

Ruski barjak Srbima na dar | Foto: Aleksandar Dimitrijević


- Dabogda ova divna manifestacija zaživi i preraste u tradicionalnu, jer ovi divni ljudi to zaslužuju - dodaje pomalo neprepeznatljiv u maskirnoj uniformi vladika Jovan Ćulibrk, i sam padobranac sa više od 250 skokova.
Koliko svet ceni srpskog vojnika, govori i činjenica da su se u padobranskom stroju i čuvenom padobranskom pozdravu našli i Viktor Dedov, pukovnik čuvene ruske vazdušno-desantne brigade, specijalac sa više od 4.000 skokova, koji je u ime ruskih veterana predao vojnu zastavu pukovniku Kuzmanoviću, kao i Žak Ogar, pukovnik legendarne Legije stranaca.

Vladika i legionar  rame uz rame

Vladika i legionar rame uz rame | Foto: Aleksandar Dimitrijević


- Srpski vojnik je čuven, slavan i poštovan! U ime prijateljstva naših naroda i padobranskog bratstva sam ovde, jer Srbija to zaslužuje - naglasio je francuski padobranac, salutirajući srpskoj himni i zastavi. Jedna od svakako najvećih legendi brigade, Dragan Keljin, potegao je čak iz Australije da bi barem na čas bio sa padobranskom braćom i poleteo nebom Srbije!

- Već četiri dana mi se zbog vremena ne da da skočim, ali čekaću koliko treba! Dva puta sam ranjavan i dva puta odlikovan u nesrećnim ratovima za nama, ali sve to nestaje kada ste sa braćom! Nema ovde podela, nema zle krvi, nema ničega osim neba i nas - kaže Dragan pomalo setno, zagledan u oblačno nebo koje je osujetilo jučerašnje planove za skakanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP