Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIJA NIJE DOSTAVILA PODATKE

Samo trećina Zakona o radu u skladu sa Evropskom poveljom

Autor: Tanjug | 22.01.2015 - 15:11:00h | Komentara: 0

Samo jedna trećina odredbi srpskog Zakona o radu je u skladu sa Evropskom društvenom poveljom, stoji u danas objavljenom izveštaju Saveta Evrope.

Zakon o radu

Zakon o radu | Foto: Shutterstock

"Od 22 odredbe, osam su u skladu sa poveljom, tri je krše, dok za preostalih 11 nema dovoljno podataka za ocenu, navodi se u izveštaju Komiteta za društvena prava SE.
Kao članica SE i potpisnica Evropske društvene povelje kojom se utvrđuju minimalna socijalna prava, Srbija se obavezala da podnosi relevantne zakone na ocenu Komitetu i da postupa u skladu sa preporukama.

Međutim, Komitet je u današnjem izveštaju konstatovao da je Srbija pretprošle godine za gotovo tri meseca probila rok za slanje zakona na ocenu, a zatim se oglušila o zahteve da dostavi dodatne informacije.

Na osnovu raspoloživih podataka, Komitet je zaključio da je osam odredbi u skladu sa Poveljom, ali da je paragrafi koji se odnose na pravo na pravičnu naknadu, pravo na organizovanje i pravo na kolektivno pregovaranje krše.

Reč je o odredbama kojima se regulišu otkazni rok i kompenzacija u slučaju otpuštanja, pravo na štrajk i definisanje minimuma procesa rada kada se štrajkuje u delatnostima od javnog interesa.

U izveštaju se navodi da Srbija, uprkos ponovljenim zahtevima, nije dostavila podatke o još 11 odredbi, tako da nije moguće utvrditi jesu li u skladu sa Poveljom i traži se da to što pre učini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP