Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REGULACIJA TRŽIŠTA IGARA NA SREĆU

Samoisključivanje igrača kao novi vid preventivnog delovanja!

Autor: Ekipa Alo! | 19.12.2014 - 14:19:00h | Komentara: 0

Podrška merama Vlade Srbije na sređivanju stanja na tržištu igara na sreću. Značajni ekonomski pokazatelji poslovanja i visok nivo društvene odgovornosti. Povećnje broja zaposlenih u IT sektoru

Udruženje priređivača igara na sreću

Poslovanje kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) i Udruženja u celini, uz visok nivo poslovne etike, karakterisali su veoma značajni rezultati na polju društvene odgovornosti i odgovornog priređivanja igara na sreću, zaključak je današnje konfrencije za medije na kojoj je UPIS predstavio ekonomske pokazatelje svog privređivanja i rezultate društveno odgovornog poslovanja.

O ekonomskim pokazateljima poslovanja, ali i uslovima pod kojima su poslovale kompanije-članice govorio je direktor Udruženja Rade Karan:” Ekonomska kriza u kojoj se niz godina nalazimo i dalje ima veliki uticaj na ukupne uslove poslovanja u našoj zemlji pa tako i na oblast igara na sreću. Ipak, u drugoj polovini ove godine došlo je do određenih pozitivnih pomaka u stabilizaciji uslova poslovanja. Odnosi se to pre svega na odlučnu nameru Vlade Srbije da se uhvati u koštac sa sivom ekonomijom. Akcije Poreske uprave i MUP na sprečavanju nelegalnog tržišta igara na sreću već daj u i davaće rezultate, koji se ogledaju u većem prilivu sredstava u državni budžet, ali i smanjenju nelojalne konkurencije legalnim priređivačima. Kao veoma značajan pomak ističemo činjenicu da je Vlada Srbije izabrala i odredila Vojnotehnički institut za referentnu nacionalnu laboratoriju kada za igre sreću.

Poslovi koje će Vojnotehnički institut obavljati u regulaciji tržišta igara na sreću u Srbiji su garancija da će se kontrola i nadzor na tržištu sprovoditi na ispravan način i istovremeno garantuju znatno povećanje sigurnosti privrednog ambijenta industrije igara na sreću.”

Posebno ističemo činjenicu, naglasio je direktor UPIS-a, da se opredeljenjem za Vojnotehnički institut Vlada Srbije opredelila za zaštitu i razvoj domaćih resursa, uz istovremeno eliminisanje protivzakonitih spoljnih uticaja i sprečavanje lobiranja. Na taj način, Vlada je dala jasan signal da na tržištu igara na sreću u Srbiji niko neće imati povlašćen položaj, niti će imati monopol. Dodatno, ove mere povećavaju sigurnost poslovanja legalnih priređivača i obezbeđuju jednake uslove privređivanja za sve na tržištu.

Udruženje priređivača igara na sreću


Ekonomski i finansijsko-socijalni pokazatelji visokih poslovnih standarda i značajnog doprinosa UPIS-a privredi i društvu su sledeći:

- U Srbiji, u ovom trenutku, kompanije-članice UPIS imaju oko 3000 zaposlenih. U skladu sa generalnim opredeljenjem za potpunu legalnost poslovanja svi zaposleni su uredno prijavljeni, a isplate plata kao i poreza i doprinosa na plate su redovne i blagovremene. I pored svih teškoća, u ovoj godini kompanije-članice UPIS-a povećale su broj zaposlenih za 3,5 %. Odnosi se to pre svega na visokoobrazovani i stručni kadar u IT sektoru.
- Ukupno u 2014. godini (na dan 30.11.2014.god.) na ime poreza i doprinosa na plate, poreza, taksi i nakada za priređivanje igara na sreću, PDV i lokalnih komunalnih taksi, u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplaćeno je 15 miliona evra.

Uz odlične pokazatelje doprinosa privredi zemlje, rezultati koje je Udruženje postiglo na polju odgovornog priređivanja igara na sreću i prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću u potpunosti odslikavaju izuzetno visok nivo društveno odgovornog poslovanja kompanija članica. O tom segmentu govorio je koordinator UPIS-a Zoran Puhač: „ Nedugo po osnivanju, Udruženje je u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drjazerove otpočelo sa realizacijom projekta „Moguće je prekinuti“.
Suština projekta ogleda se u činjenici da se njegovom realizacijom patološka zavisnost sprečava u nastajanju. Realizacija projekta podrazumeva edukaciju svih zaposlenih koji dolaze u kontakt sa igračima, u prepoznavanju prvih simptoma zavisnosti od igara na sreću. Za 4 godine koliko se provodi ovaj projekat edukaciju je završilo oko 3300 zaposlenih iz svih naših kompanija.
Pored edukativne kampanje, kompanije članice Udruženja prošle godine su odlučile su da u praksu uvedu i novi način samokontrole igrača. Naime, na razvijenim tržištima igara na sreću samoisključenje igrača postoji već izvesno vreme kao sredstvo kojim igrači, koji po sopstvenoj proceni počinju da troše više novca nego što bi trebalo ili koji su postali zavisni od igara na sreću ili im preti ta mogućnost, putem dobrovoljnog isključenja iz igre vraćaju mogućnost samokontrole kada su igre na sreću u pitanju.
Uvođenje mogućnosti da se igrač dobrovoljno opredeli da mu se u određenom periodu onemogući igranje predstavlja, istovremeno, značajan doprinos odgovornom priređivanju igara na sreću, ali i odgovornom igranju od strane samih igrača. Jednostavnim popunjavanjem obrasca zahteva, koji se nalazi u svim lokalima, igrači su u mogućnosti da veoma lako preduzmu mere samokontrole, ali i da dobiju savet gde i kako mogu da dobiju pomoć.
Počev od akcija za pomoć ugroženima u majskim poplavama i drugim elementarnim nepogodama ove godine, lečenja teško obolele dece, preko narodnih kuhinja, sigurnih kuća, pomoći hendikepiranim i socijalno ugoroženim do podrške brojnim zdravstvenim ustanovama.Istovremeno, kompanije-članice Udruženja podršku su pružali i pružaju brojnim neprofitnim i niskoprofitnim sportskim udruženjima i klubovima koji podstičnu razvoj sporta, kao i pomoć i podršku ustanovama kulture, nauke i obrazovanja.

Postojeći uslovi poslovanja dovode do restrikcija u mnogim sferama pa tako i u ovoj tako da su donacije u okviru socijalne i humanitarne podrške i pomoći sportu i kulturi ostale na prošlogodišnjem nivou od oko 300 hiljada eura.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP