Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HDZ OPTUŽEN ZA KORUPCIJU

Sanaderu devet godina robije!

Autor: Tanjug | 11.03.2014 - 10:52:00h | Komentara: 1

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pred Županijskim sudom u Zagrebu nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. HDZ je prva politička stranka optužena za korupciju.

Suđenje se nastavlja: Sanader

Sanader | Foto: FoNet - AP

Hrvatska demokratska zajednica i bivši premijer i lider te stranke Ivo Sanader danas su proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije Fimi medija, po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici. Sanader osuđen devet godina.
 
Nepravosnažnom presudom zagrebačkog Županijskog suda krivima su proglašeni i bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, kao i bivši Sanaderov portparol Ratko Maček.
Objava presude nakon dvogodišnjeg postupka počela je jutros, a predsednica veća Ivana Čalić će nakon izricanja kazne i obrazložiti odluku.
Nezadovoljni presudom imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu, prenosi agencija Hina.
Svi osim Sanadera i Mačeka u celosti su priznali Uskokove optužbe da su iz državnih institucija i firmi izvukli oko 70 miliona kuna (više od devet miliona evra) koji su završili u stranačkom "crnom fondu" i privatnim džepovima.
HDZ na optužbe odgovara da su nezakonitosti počinjene bez znanja regularnih stranačkih tela i da bi Sanader i ostali zbog materijalne i reputacijske štete trebalo da vrate 50 miliona kuna.
Sanader, kome je ovo druga presuda za korupciju i u ovom sudskom postupku, koji je počeo pre više od dve godine i tokom koga je (uključujući i istragu) ispitano više od trista svedoka, tvrdi da je nevina žrtva političkog progona.
Poslednji komentari
  • Danubius Vreme: 11.03.2014 18:00h

    "rodi me majko,da budem (polupismen) Premijer,pa makar i robijao...sto vise covek ima,vise i izgubi...alapljivost nije,od BOGA da(de)na....uzivam kad vidim da je neko mnogo imao,pa ostavio,neiskoristeno.....drago mi je da moze niz restke da posmatra,kako mu neko "arci" nesteknat trud.......sve u ime naroda

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP