Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOLJA HIGIJENA U CIGANSKOM RIDU U VRANJU

Sanitarni kontejner za Rome

Autor: V. Pešić | 22.02.2015 - 13:09:00h | Komentara: 1

U naselje Ciganski Rid u Vranju montiran je sanitarni kontejner za održavanje higijene 13 porodica sa 68 Roma, koji su svojevremeno iseljeni iz nelegalnog prebivališta ispod „Gazele“ u Beogradu.

Uživaju u vodi

Uživaju u vodi | Foto: V. Pešić

Član Gradskog veća Branimir Stojančić rekao je da su kontejner sa kabinama, tuševima i sanitarnim čvorovima obezbedili lokalna samouprava i organizacija „Karitas“ iz Luksemburga. Savremeni higijenski kontejner priključen je na vodu, struju i kanalizaciju.

Sanitrni kontejner

Sanitrni kontejner | Foto: RTV Vranje

U Zavodu za javno zdravlje u Vranju upozoravaju da pripadnici romske nacionalnosti u Ciganskom Ridu godinama žive u katastrofalnim higijenskim uslovima, zbog čega uvek vreba opasnost od infekcija respiratornih organa,parazitarnih i raznoraznih crevnih zaraznih boleština.
Romi iz ovog nehigijenskog naselja razveli su vodu sa javne česme do svojih prizemljuša i potleušica. Potrošenu vodu vranjskom Javnom preduzeću „Vodovod“ plaća lokalna zajednica.
Mnoge siromašne Rome u naselju Ciganski Rid koji u kućama nemaju kupatilo obradovao je sanitarni kontejner, jer će u njemu besplatno da se kupaju i održavaju ličnu higijenu.
Redža Mamutović, Alil Raimović i drugi Romi u Vranjskoj Banji godinama se na otvorenom usred zime kupaju u inprovizovanom bazenu “perilo” pored Banjske reke.

Romi se kupaju

Romi se kupaju u Vranjskoj banji | Foto: V.Pešić

Mesni Romi kupaju se u bazenu sa vrućom mineralnom vodom od 70 stepeni.
Novinar Durmiš Jašarević ističe da uprkos snegu, ledu I debelom minusu po mrazu Romima u vrućem bazenu nije loše.
 - Zdrava i lekovita voda mnogima godi. Najteže je kada kupači po mrazu izađu iz vrućeg bazena. Mnogi su u ovom bazenu koji su sami izgradili izlečili kostobolju i druge boleštine. Zimsko kupanje prija i deci. Mnogi Romi u Vranjskoj Banji nemaju kupatilo, zbog čega su prinuđeni da se besplatno banjaju u bazenu, rekao je romski žurnalista Jašarević.
Profesor geografije Slavomir Kostić veli da Vranjska Banja ima najtopliju vodu u Evropi. Iz mnogih termomineralnih kladenaca ističe voda čija temperatura dostiže čak 110 stepeni. Očas posla kokošije jaje skuva se za minut-dva.
U Gradskoj upravi ističu da je zbog rešavanja gorućih problema stanovanja vranjskih Roma u toku izrada plana detaljne regulacije naselja.
Gradske vlasti nisu odustale od postavljanja kontejnerskog naselja za ovdašnje Rome.
Sekretar Kancelarije za ostvarivanje i zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine Altena Asanović potvrdila je da u 12 gradskih i seoskih
naselja na teritoriji grada Vranja živi više od 4.660 Cigana.
Poslednji komentari
  • Aleksandar Vreme: 23.02.2015 08:28h

    A cime su to oni zaduzili grad Vranje, da bi dobili pomoc. Sta su uradili da bi poboljsali stanje u Vranju, koji su njihove zadaci i obaveze prema lokalnoj samoupravi. Jel moze neko da to odgovori, koje su njihove obeveze, da li ih izvrsavaju, sta oni sami doprinose da bi im bilo bolje ili samo kukaju kako nenaju i kako treba da im se da. Za sta da im se da, sta su oni zaduzili drustvo i Srbiju da im se daje i poklanja, kao da u Vranju nema bar jos 1000 drugih ljudi, druge nacionalnosti kojima je pomoc 100% vise potrebnija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP