Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEROVANJA NA VELIKI PETAK

Sanjajte svog budućeg muža

Autor: J. Nikolić | 10.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

Veliki petak je za sve hrišćane najtužniji praznik i dan strogog posta, a u Srbiji je običaj da se farbaju jaja i ne radi ništa po kući i na njivi. Međutim, to nisu jedine tradicionalne radnje koje prate ovaj dan. Naime, kod nas postoje različita verovanja i običaji koje valja obaviti baš na Veliki petak, kako bi nam cela godina tekla dobro.

 - Petak je dan posvećen Isusovom stradanju i narod je sklon da određene stvari učini baš tada, jer veruje da će time lakše prebroditi narednu godinu. Veruje se u posebnost ovog praznika. Nekada je bilo strašno za ženu da ostane neudata, i bilo joj veoma važno kako će njen izabranik izgledati. Zato su devojke na Veliki petak nakon liturgije krale cveće iz crkvenog dvorišta i pred spavanje ga stavljale pod jastuk, jer se verovalo da će te noći usnuti svog budućeg muža – objašnjava za „Alo!“ etnolog Vesna Marjanović.

Interesantno verovanje, koje može pomoći onima koji imaju problema sa migrenom, jeste da obavezno operu kosu na Veliki petak, i cele naredne godine ih neće boleti glava, pod uslovom da više nikad ne peru kosu petkom.

Osim toga, iako ne smemo raditi išta po kući, valja se da se malo pomete, a onda tu metlu treba baciti preko potoka, kako bi se iz doma isterale neželjene duše.
- Metla je simbol koji pere zlo, tako da oni koji metu za sobom čiste sve loše iz svog života. U ovom slučaju metla je metafora da se očekuje vreme čistote, jer dolazi kraj okajanja i ulazimo u divan praznik - kaže Vesna Marjanović.
Poslednji komentari
  • tesa Vreme: 10.04.2015 14:43h

    Na Veliki petak se ne sluzi liturgija.

  • невенка Vreme: 10.04.2015 15:39h

    На ВЕЛИКИ ПЕТАК се не служе литургије.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP