Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAHTEV IZ EU

Sankcije za Rusiju do oktobra ili ništa od ulaska Srbije u EU

Autor: B. J. | 29.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija potpuno lojalna EU, ali i da traži da „ Unija poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije i ne očekuje da uništavamo sopstvenu ekonomiju zarad tapšanja po ramenu“ nakon poruka iz Brisela koje je juče prenela italijanska ministarka spoljnih poslova Federike Mogerini koja je boravila u Beogradu.

Federika Mogerini

Federika Mogerini | Foto: Nenad Đorđević

Suština zahteva iz EU glasi: ukoliko Srbija ne uvede sankcije Rusiji do oktobra, kada nam predstoji skrining za poglavlje 31 (spoljna politika), Brisel bi zatvaranjem ovog poglavlja mogao da zaustaviti evropske integracije Srbije.


Kako je „Alo!“ pisao EU je među novim zahtevima za Srbiju odredila uvođenje sankcija Rusiji, obustavu Južnog toka i smanjenja nivoa olakšica na investitore na onaj koji važi u ostalim zemljama EU. „Kažem Putinu i Medvedevu da se mi nalazimo na evropskom putu. Kažem evropskim partnerima koliko je za nas važan Južni tok. Mi nismo ni Amerika ni Rusija, dokle ćemo izdržati da zadržavamo ovakvu spoljnu politiku, videćemo.

Srbija će 2016. verovatno biti zemlja sa najvećim rastom u Evropi. Mi ćemo biti pod pritiskom za manjom državnom pomoći posle mera fiskalne konsolidacije, imaćemo više novca za podršku investitorima koji dolaze u našu zemlju, i nećemo odustati od toga zato što nećemo pristati da zemlju uvodimo u recesiju 2015. i 2016. godine. Nećemo da pristajemo da „sečemo noge“ sebi zato što neko drugi misli da je to politički potrebno.

Mi poštujemo sve i nalazimo se na evropskom putu, ali nećemo da radimo protiv naše zemlje“ rekao je Vučić. Mogerinijeva je juče diplomatski objasnila da reč „ultimatum“ ne pripada govoru EU, već da su vođeni razgovori o „odgovoru Evrope Ruskoj Federaciji u vezi sa dešavanjima u Ukrajini, a taj odgovor treba da bude jedinstven, tako da Srbija u narednom periodu mora povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU“.

Naš šef diplomatije Ivica Dačić objasnio je da je u zadnja tri meseca došlo je do napretka i da je proceta usaglašenosti naše spoljne politike sa EU sada 70 odsto, te da smo od 14 deklaracija EU prihvatli 10, a nismo četiri, među kojima su i sankcije prema Rusiji.

Poslednji komentari
  • Srbin Vreme: 29.07.2014 09:32h

    Super. Necemo u EU

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP