Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA MERA SISTEMA „BUS PLUS“ PROTIV SLEPIH PUTNIKA

Šapa na platu
zbog šverca!

Autor: R. Ćoralić | 29.03.2013 - 15:54:00h | Komentara: 5

U borbi protiv švercera u GSP-u „Bus plus” je uveo novu meru. Hteli - ne hteli, neplatiše će ubuduće morati da plate kaznu, i to tako što će im sud skidati od plate!

Bus Plus

Kontrolor Bus Plus sistema u vozilu GSP-a | Foto: Emil Čonkić

Neplatišama će ubuduće novac za kazne sud skidati od plate. Prvi na tapeti Beograđanin koji je u jednom mesecu 18 puta uhvaćen bez karte

Prvi koji je to osetio na svojoj koži je Beograđanin koga su kontrolori samo u toku jednog meseca 18 puta uhvatili bez karte. Početkom ovog meseca on je dobio administrativnu zabranu na zaradu i biće mu skidano od plate zbog švercovanja u gradskom prevozu.
Sudski izvršitelj je 4. marta doneo zaključak o izvršenju bez prava na žalbu stavljanjem zabrane na zaradu. To je zasad prvi i jedini slučaj, ali u „Bus plusu” ističu i da je „u proceduri” još nekoliko ljudi, kao i da je ova nepopularna mera usmerena protiv najvećih neplatiša, koji duguju od 50.000 do 80.000 dinara.

- Sprovođenju ove mere prethodila je saglasnost Direkcije za javni prevoz i ona je zasad pokrenuta protiv nekolicine najvećih dužnika kojima su napisane opomene zbog švercovanja u vozilima GSP-a. S obzirom na to da oni u roku od 15 dana nisu platili kaznu od 1.500 dinara, ona je duplirana. A pošto ni tada nisu izmirili dugovanja, sudski izvršitelj je preuzeo naplatu, kao što to odnedavno čini i u slučajevima neplaćanja „Infostana”, sprovodeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju - objašnjavaju za „Alo!” u „Bus plusu” i dodaju da je sve urađeno kako bi se smanjio šverc u vozilima, kao i da je ovo samo opomena pojedincima koji uporno ignorišu plaćanje karata.

- Pojedinci su više od 15 puta zatečeni u prevozu bez karte, a najdrastičnija dugovanja dostižu 80.000 dinara. Oni koriste usluge GSP-a, a svaka usluga mora da se plati. Troši se gorivo, tu je i amortizacija vozila, moraju da se plate vozači, kontrolori... - kažu u „Bus plusu” i podsećaju da su iz Direkcije za javni prevoz više puta apelovali na građane da plaćaju karte, jer je za normalno funkcionisanje pored subvencije grada neophodno redovno plaćanje usluge prevoza.

Bus Plus

Bus Plus | Foto: Emil Čonkić

Opomena, pa onda plenidba
Kad neko dobije opomenu zbog neplaćene kazne, prvo mu se šalje obaveštenje o potraživanju neizmirenih uplata sa rokom uplate od tri dana. Ako ni tada ne plati, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) pristupa se postupku prinudne naplate (član 252. ZIO) preko ovlašćenog sudskog izvršitelja. Zatim sudski izvršitelj donosi zaključak i preporučenom poštom ga uručuje. Ukoliko dužnik nije primio zaključak, on se postavlja na oglasnoj tabli Prvog osnovnog suda. Ako se ni posle toga ne izmire dugovanja, sudski izvršitelj pristupa pribavljanju podataka o imovini kako bi se izvršenje sprovelo i naplatilo preko imovine dužnika.
Poslednji komentari
  • čitateljka Vreme: 29.03.2013 16:09h

    Potpuno podržavam! Nigde u civilizovanom svetu niko ni ne pomišlja da se vozi bez karte. Ovde je potrebna samo doslednost vlasti. Dosta je više i članaka gde novinar posto pusti suzu jer je ušla kontrola i tražila kartu, a glavni naslov je kad neki dripac prebije kontrolora...

  • Darko Vreme: 30.03.2013 00:31h

    Niko nigde u civilizovanom svetu neradi za 250e mesecno.U vasem komentaru ima zdravog razuma koliko i u njihovim odlukama.

  • jazzy Vreme: 30.03.2013 10:21h

    Nigde u svetu se ne svercuje, ali nigde u svetu se ne daje po 15% od plate za mesecnu kartu.

  • nenad Vreme: 30.03.2013 10:31h

    ja bih rekao da nigde u svetu penzioneri nemaju privilegije da plate prevoz 400 dinara godisnje a neki imaju mesecne penzije preko 50000dinara,a oni koji su nezaposleni i traze posao moraju da plate 1200din od nikakvih primanja a gde je tu sad pravda,znaci ko nema nista uzmite i to sto nema,e to je nas grad beograd i ova drzava

  • mima Vreme: 30.03.2013 14:33h

    Veci broj onih koji se voze, ne rade. Kako ce se njima staviti zabrana?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP