Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOSANSKO PROLEĆE

SARAJEVO: Specijalci skinuli opremu na oduševljenje građana! (FOTO)

Autor: Tanjug, Beta, Ekipa Alo! | 09.02.2014 - 16:25:00h | Komentara: 1

Demonstranti u Sarajevu su danas od zgrade Predsedništva BiH, gde su počeli protest, došli pred Tužilaštvo Kantona Sarajeva gde se održava sastanak policijskih tela Federacije BiH. Specijalci koji osiguravaju tu zgradu su skinuli kacige i odložili štitove, na šta su građani aplaudirali.

Saobraćaj u centru grada je obustavljen. Policija obezbeđuje skup i nisu zabeleženi incidenti. Građani uzvikuju: “Ostavke, ostavke”, “Vratite nam decu”, “Bando, bando”.

Kolona demonstranata uputila se ka Kantonskom tužilaštvu sa zahtevom da se oslobode svi koji su privedeni u toku prethodnih nemira.

U lecima koje dele pod nazivom “Građanski zahtevi, obaveze vlasti”, okupljeni traže smanjenje plata i naknada političkih funkcionera na svim nivoima vlasti.

Zahtevaju i ukidanje prihoda po prestanku funkcije, kao i rasprodaju novih voznih parkova i investiranje u fabrike koje su u stečaju. Večeras je iz zgrade Kantonalnog suda pušteno deset demonstranata, među kojima je i Sanjin Čepalo, za koga se sumnja da je organizator protesta. Sud je ocenio da nema osnova da budu zadržani.

Učesnici protesta traže usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti, poništavanje svih nezakonitih privatizacijskih ugovora i utvrđivanje nadležnosti odgovornih.

Insistiraju i da se formira nezavisna antikorupcijska komisija. Pričinjenu štetu tokom protesta treba, prema njihovom mišljenju, naplatiti iz dela prihoda namenjenih paušalima predstavnika vlasti.

Na današnjem protestu učestvuju mladi i stari koji ukazuju na težak položaj građana u BiH.

Nakon trodnevnih protesta u Sarajevu, premijer kantonalne Vlade Suad Zeljković podnio je ostavku.

Demonstranti traže i smenu članova Predsedništva BiH. Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je “spreman dati ostavku ako postoji nova parlamentarna većina”.

- Dok se to ne desi ja ću obavljati ovu funkciju i boriti se za narod - kazao je Nikšić.

On je rekao da “jedino što je neophodno za promjenu vlasti u Federaciji BiH, jeste 50 glasova u Parlamentu”. Nikšić je rekao da bi ‘’vrlo rado’’ prihvatio vanredne izbore u FBiH.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ocenio je da su “u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija”. Izetbegović je rekao da se “lično uopšte ne oseća odgovornim za poslednje događaje”. Prema njegovim rečima, u Federaciji BiH se
mora smanjiti administracija, izjednačiti plate u realnom sektoru i administraciji i treba raditi na programu mera.

Do sada, nakon četiri dana protetsta, ostavke su podneli premijeri kantona Tuzla, Zenica i Sarajevo.

U Federaciji BiH ima 10 kantona, a građani traže hitno ukidanje kantona, dva entiteta (Federacija i Republika Srpska) i smanjenje obimne državne administracije u Bosni i Hercegovini.

Poslednji komentari
  • 5ar Vreme: 09.02.2014 16:41h

    Nek oni uređuju svoj deo, a Srbi svoj. RS ionako nema kantone, a Dejton ne mož' da se menja! Ovo je opet pobuna koja će da bude instrumentalizovana da bi se Republika Srpska ukinula. E pa ne može!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP