Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIVREDNICI PREPORUČUJU NAJBOLJE BIZNISE ZA 2014. GODINU

Šargarepe, zanati i male hidrocentrale za spas Srbije!

Autor: Sanja Đorđević | 03.01.2014 - 18:35:00h | Komentara: 2

Nakon prevazilaženja gorućih političkih pitanja poput Kosova ili datuma za evropske integracije, glavna preokupacija srpske vlade bi tokom 2014. godine trebalo konačno da bude sređivanje stanja u domaćoj privredi. Već najavljeni reformski zakoni i mere sugerišu promenu pravca politike razvoja sa javnog na privatni sektor, što znači da bi platu i zaposlenje ove godine trebalo tražiti u preduzetništvu i samozapošljavanju.

Organsko povrće poput  šargarepe i cvekle posebno je zahvalno jer je od 30 do 50 odsto  skuplje na tržištu

Organsko povrće poput šargarepe i cvekle posebno je zahvalno jer je od 30 do 50 odsto skuplje na tržištu | Foto: Shutterstock

 Za građane koji planiraju da sudbinu uzmu u svoje ruke “Alo!” je anketiranjem iskusnih privrednika pokušao da sazna u koje oblasti je poželjno i isplativo investirati u narednom periodu. Iako su polazišta različita, kao glavni saveti biznismena iskristalisali su se poljoprivreda, IT, energetika i zanatstvo.

Željko Sertić, predsedniik PKS:

Budućnost je u zelenom biznisu

Željko Sertić

Željko Sertić | Foto: Oliver Bunić

 Politika zapošljavanja moraće da bude izmeštena iz javnog u privatni sektor, a moja preporuka za otvaranje novih radnih mesta je svakako u oblasti poljoprivrede. Oni koji žele da pokrenu nov biznis treba da ulažu u prerađivačku industriju, a mi smo izuzetno pogodna zemlja za razvoj povrtarske i voćarske proizvodnje, ali po savremenom sistemu iz zapodnoevropskih zemalja. Razvoj zelene poljoprivrede i organske hrane kao dela zdravog života posebno je poželjan jer tu hranu možete da plasirate kako na domaćem, tako na i na evropskom tržištu, pa čak i u Rusiju, Ameriku i na Bliski istok.

Pokretanje malih porodičnih firmi uglavnom je vezano za startap kredite uz podršku države, ali i veliki broj komercijalnih banaka daje podršku malom biznisu. Sa druge strane, u Srbiji je počeo razvoj i socijalnog preduzetništva, tako da mnoge velike kompanije daju posebne sektorske podsticaje malim firmama.


Toplica Spasojević, ITM

Mala hidrocentrala za sigurnu penziju

Toplica Spasojević

Toplica Spasojević | Foto: Oliver Bunić

 Naredna godina biće u znaku stimulisanja proizvodnje i preduzetništva koje dovodi do samozapošljavanja i novih radnih mesta. Tu treba iskoristiti prirodne potencijalne, pa se nameću ulaganja u poljoprivredu i energetiku, u zavisnosti od visine početnog kapitala. Manje sume novca dovoljne su za voćarstvo (jabuke, jagode, breskve) i podizanje plastenika za gajenje povrća, pri čemu je rano i organsko povrće, recimo šargarepa ili cvekla, posebno zahvalno jer je od 30 do 50 odsto skuplje na tržištu. Za one sa nešto većim kapitalom, preporučujem ulaganje u male hidrocentrale ili vetroelektrane, što može biti izvanredan izvor čak i za penzioni fond.

Mirko Todorović, kompanija “Todor”:

Legalan biznis se ne isplati

Mirko Todorović

Mirko Todorović | Foto: Željko Šafar

 Ne pokušavajte pokretanje biznisa dok se ne promeni sistem i ne prođe ekonomska kriza. Na primeru propadanja moje kompanije uverio sam se da se ulaganje i legalno poslovanje ovde ne isplati. Ukidanje poreskih oslobađanja, podizanje poreza na dobit i rast kamatnih stopa, a sve u uslovima nepravedne državne politike, koja toleriše sivu ekonomiju i bespravnu gradnju, nisu dobri uslovi za otpočinjanje novog posla.


Radoslav Veselinović, predsednik „Galeb grupe“:

Zanati će biti sve konkurentniji

Radoslav Veselinović

Radoslav Veselinović | Foto: Emil Čonkić

 Proizvodne delatnosti su budućnost naše zemlje, a poljoprivreda i sektor informacionih tehnologija imaju najbolju perspektivu. Za pokretanje poljoprivrednog biznisa potrebno je najmanje par desetina hiljada evra, ali u IT sektoru može i sa manje para, ali sa mnogo više znanja. Pored toga, mislim da zanatske delatnosti mogu biti interesantne za ulaganja jer će one u budućnosti biti sve konkurentnije. 

Dragoljub Vukadinović, predsednik UO “Metalac”:

Za početak neophodno najmanje 20.000 evra

Dragoljub Vukadinović

Dragoljub Vukadinović | Foto: Marko Metlaš

 Ko ima nekih para, a za pokretanje nekog malog biznisa potrebno je minimum 20.000 evra, najbolje bi bilo da uloži u poljoprivredu i proizvodnju, jer svih drugih usluga ima i previše. Poljoprivredni proizvodi će uvek naći kupca, a najbitnije je da ljudi sami zasuku rukave i da od svog rada žive, a ne da čim zarade kupuju nove automobile.

Poslednji komentari
  • Pedja Vreme: 03.01.2014 20:40h

    Kada vam ovi sa Srpskog Davosa kazu da to radite cinite kontra inace ste propali! Sto Toplica Spasojevic ne kaze kako upropasti Industriju Precizne Mehanike,gde se dede 1500 zaposlenih iz 2008 nakon uspesne ITM privatizacije ,sada ista Precizna ima oko 350 stalno zaposlenih i jos nesto na ugovor na tri meseca.Toliko o njihovome uspehu i radu.

  • Laos Vreme: 04.01.2014 10:02h

    Sve su ovo bitange kojih nigde nije bilo do privatizacije a onda su koristeci i sredstva iz fonda za razvoj i monopl na trzistu postali "eksperti"Bagra najobicnija ,Pa sto neko od njih sad ne uzme recimo IMT ili 14. oktobar iz Krusevca pada pokaze sta zna!Ne nego je spas Sbije u proizvodnji sargarepe!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP