Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAŠTITNIK GRAĐANA PROZVAN ZA TRAGEDIJU IZ MLADOSTI

Saša Janković na meti zbog smrti druga

Autor: M. Dudvarski | 21.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Student Predrag Gojković stradao je 1. aprila 1993. godine u Beogradu, a prema zvaničnim nalazima ubio se iz pištolja. Sve se dogodilo u stanu u kom je živeo Saša Janković, danas Zaštitnik građana, a u vreme tragedije s njima dvojicom u stanu su bila još dva njihova prijatelja.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Vesna Lalić

Ovaj slučaj ponovo je nedavno otvoren u medijima, iz vladajuće stranke su zatražili ostavku Jankovića iz moralnih razloga jer je navodno krio da se Gojković ubio iz njegovog pištolja koji je nelegalno posedovao.


Janković šturo o optužbama


Juče smo pozvali Sašu Jankovića kako bi nam on dao svoj komentar. Međutim, zaštitnik građana nije odgovarao na pozive, kao ni na poruku u kojoj smo naveli naše pitanje. Prethodno je u demantiju jednom dnevnom listu naveo da je tačno jedino da se 1993. godine u stanu u kom je živeo desila smrt njegovog bliskog prijatelja.
„Potpuna je neistina da sam 1993. bio privođen i saslušavan zbog držanja nelegalnog oružja kojim je počinjeno samoubistvo. Čista je laž o nelegalnom pištolju i da me sa njim ucenjuje sam vrh bivšeg režima i bezbednosnih struktura“, naveo je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da će konsultovati Tužilaštvo o navodima da je u stanu zaštitnika gradjana Saše Jankovića 1993. godine izvršeno samoubistvo iz pištolja čiji je Janković bio vlasnik.

- Ja ću se konsultovati sa Tužilaštvom, postoji nekoliko interesantnih pitanja. Da li je to oružje bilo registrovano, da li je registrovano na njegovo (Jankovićevo) ime i da li ima dozvolu za to oružje, rekao je Stefanović novinarima u Palati Srbija. On je kazao da je prošlo mnogo godina, te mora da se vidi šta je pravno moguće.

Premijer Aleksandar Vučić negirao je juče da iza slučaja Janković stoje politički napadi, poručivši da svako u Srbiji, uključujući ombudsmana Sašu Jankovića, ima pravo na drugačije političko mišljenje. Na pitanje novinara da li će zaštititi ombudsmana, premijer je odgovorio:

- Od čega? Ko ga napada? Nemamo problem sa njim. Čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima, mi to poštujemo. Svako u našoj zemlji ima demokratsko pravo da izražava drugačije političko mišljenje. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira - rekao je Vučić i naveo da Janković treba da radi svoj posao onako kako on misli da je najbolje, a da će građani o svakome suditi i proceniti da li su svoj posao uradili najbolje.

I vlasnik TV Pink Željko Mitrović juče se osvrnuo na rad ombudsmana ocenom da Janković „hoće i da uređuje televizijske programe po Srbiji“, te da je „nasrnuo na emisiju televizije Pink ‚DNK‘ na veoma grub način“.

Nedavno je i zvanični Brisel izrazio zabrinutost zbog tvrdnji određenih krugova i napisa da ombudsman, obavljajući svoju zakonsku dužnost, ugrožava nacionalnu bezbednost.

Porodica: Čekamo istinu već 22 godine


Roditelji stradalog studenta Vinka i Milko Gojković u izjavi za „Alo!“ ne veruju da se njihov sin ubio.
- Nama su tvrdili da se Predrag ubio, ali to nije moguće, jer on nije imao nikakvog razloga za tako nešto. Pokušavali smo to i da dokažemo, ali smo svuda nailazili na zatvorena vrata. Tačno je da je taj pištolj iz kog se Predrag, navodno, ubio pripadao Saši - tvrdi za „Alo!“ Vinka Gojković. Njen muž Milko kaže da su se Janković i njihov sin Predrag poznavali još iz Loznice.
- Koliko sam ja shvatio Saša i Predrag su bili sa još dvojicom drugara u sobi kada se, navodno, moj sin ubio. Posle su menjali priče, ali u prvom trenutku je bilo tako. Pisali smo svim ministrima, pa i Radmilu Bogdanoviću, koji je bio na čelu policije. Niko nam ništa nije pomogao da se utvrdi prava istina. Tvrdim da se Predrag nije ubio. Iskreno nadam da će eto, posle tolikih godina istina isplivati na površinu - kazao je on za „Alo“!.

Poslednji komentari
  • mala juca Vreme: 21.04.2015 19:32h

    mislim da se treba ispitati ceo slucaj jer sam uverena da ima suvise slucajnosti o samoubistvu treba pitati roditelje stradalog studenta Vinke i Milka Gojković koji ne veruju da se njihov sin ubio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP