Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RODITELJI STRADALOG GOJKOVIĆA:

Saša Janković nije dostojan funkcije Ombudsmana

Autor: Tanjug | 01.05.2015 - 16:07:00h | Komentara: 3

Roditelji Predraga Gojkovića, koji je pre više od dve decenije pronađen mrtav u stanu Ombudsmana Saše Jankovića na Novom Beogradu, ne veruju u "službenu verziju" da je reč o samoubistvu, ne upiru prstom ni u jednog aktera slučaja, uključujući Jankovića, ali smatraju da je on nedostojan funkcije koju obavlja.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

Gojkovići, Milko i Vinka, u prvom javnom obraćanju, tvrde da je njihov sin ubijen i da to "znaju i njegovi drugovi Saša Janović, Đorđe Grubačić i Saša Mišić".

Posebno su ogorčeni pojedinim reagovanjima, posebno sumnjama zašto su se sada oglasili, jer, kako navode, dve decenije pokušavaju da dođu do istine o smrti svog sina, na koju, kako ističe majka Vinka, imaju jednako pravo kao i roditelji Dade Vujasinović i ubijenih gardista, za koje se godinama službeno tvrdilo da su izvršili samoubistvo.

Otac Milko je, u polusatnoj ispovesti u prilogu objavljenom u četvrtak uveče na televiziji Pink, ispričao i da je u mnogim pokušajima da sazna istinu u jednom trenutku gotovo dosadio tadašnjoj javnoj tužiteljki, čijeg se imena ne seća, a ne zna, kaže, ni da li je još živa. Ona mu je, tvrdi, jednog dana rekla:

- Čika Gojkoviću, vidim da ste mnogo zainteresovani i ako vam je to satisfakcija reći ću Vam da ovo nije samoubistvo. Dođemo do vrha ali dalje ne možemo.

Predragovi roditelji rekli da nikada nisu i neće odustati od traženja istine o smrti svog sina, jer, kažu, mnoge činjenice govore u prilog tome da nije reč o samoubistvu.

Upravo zato su svojevremeno podneli krivičnu prijavu protiv NN izvršioca.
- Mi nikada nismo izjavili da je on (Saša Janković) ubica, i nikada nećemo, ali neko od njih trojice jeste i zato smo podneli tužbu protiv NN izvršioca - govore Milko i Vinka.

Posebno ih je, kažu, povredila nedavna izjava Saše Jankovića da "roditelji Predraga Gojkovića prave rijaliti u javnosti".

Smatraju da bi neko ko je Zaštitnik građana trebalo drugačije da se ponaša.
Tog tragičnog dana, 1. aprila 1993. čekali su Predraga da dođe kući, u Loznicu.

Trebalo je, ispričali su, da ide na neku svadbu, za tu priliku je kupio i novu kravatu, a iz doma u kojem je boravio u Beogradu, spakovao je sve zimske stvari, uključujući i kompjuter koji je trebalo da "ojača" i doradi u Loznici.

Umesto sina, istog dana uveče oko 21.30 dočekali su policiju, koja je im je saopštila šokantnu vest u koju nikada nisu poverovali i nikada neće.

Otac Milko je ispričao da je sutradan otputovao u Beograd, u MUP, da preuzme sinovljevo telo.

U Beograd je doputovao sa sinovcem, a u MUP-u u ulici 29. Novembra, dočekao ih je Đorđe Grubačić, koji je, kako je rekao, navodno u trenutku smrti Predraga bio u stanu, ali u kupatilu .

- Izjavio mi je saučešće, a onda mi je rekao: Čika Milko, ja ga nisam ubio. Posle je to rekao i mom sinovcu koji ga je upitao: A ko ga je ubio, što je Grubačić prećutao - ispričao je otac Milko.

Otac tvrdi da je prema svim činjenicama - ulaznoj rani na licu, izlaznoj na vratu, položaju tela i pištolja - jasno da nije reč o samoubistvu, te da su odmah posle preživljenog šoka pokušali da istraže taj slučaj.

On je, takođe, uveren je da je telo njegovog sina pomerano "na način kako je to nekome odgovaralo".

Milko i Vinka su razočarani jer kažu da su verovali u državu, verovali su da nije moguće da se prave mannipulacije sa nekim ko je izgubio život.

- Ali, videli smo da nije tako - naveo je otac, istakavši da i različiti iskazi Saše Jankovića, iz čijeg pištolja je pucano, dokazuju da je "ceo proces montiran".

U prilog tome, otac Milko navodi da javni tužilac nije izašao na lice mesta, da je zapisnik iz koga prizlazi da su Janković i Mišić imali barutne čestice na rukama dobio tek nakon šest-sedm meseci, a kada je tražio da se postupak ubrza, predmet je bio izgubljen na putu od jedne do druge institcuije.

- Puno je nedoumica - kaže Milko.

Majka Vinka tvrdi da da im je odmah rečena istina da bi oni drugačije reagovali, ali u tvrdnju da je njen sin "sam sebi oduzeo život nehotično", ona ne veruje i nikada neće.

Prema njenim rečima, Predrag je bio drug sa Sašom Jankovićem, Sašom Mišićem i Đorđem Grubačićem, o čemu svedoče i njihove zajedničke fotografije.

Roditelji sumnjaju u samoubistvo sina i zato što je Saša Janković oružni list iz lozničke policijske uprave dobio dan uoči tragedije.

Ispričali su i da je Predragov ujak Pero Višnjić 15-20 dana od tragedije pozvao devojku Saše Jankovića, njegovu sadašnju ženu kojoj je bio profesor, da u Gradskoj kafani popiju kafu i porazgovaraju o celom lučaju.

Na taj sastanak ona je došla sa Sašom Jankovićem, priča otac i dodaje da je Janković tokom razgovora sedeo nasuprot Višnjiću i da je u jednom trenutku povukao sako kako bi pokazao da ima pištolj.

Radovali su se, kažu, uspostavljanju institucije Ombudsmana u Srbiji verujući da će im ona omogućiti da saznaju istinu o smrti svoga sina.

Kada su, međutim, videli ko je na tu poziciju imenovan, pokušali su da preko Skupštine Srbije to spreče, ali nisu uspeli ni tada, ni 2012. kada je Janković reizabran.

Shvatili su da će vrata te institucije za njih zauvek ostati zatvorena. Zato, kažu, nišu ni pokušavali iako je, smatra Milko, institucija Ombudsmana jedno, a ličnost Saše Jankovića nešto sasvim drugo.

Od Jankovića i dalje očekuju odgovore na više pitanja, između ostalog i na to "kako su tragovi baruta došli na vaše ruke, zašto ste rekli da niste ulazili u sobu u kojoj je mrtav ležao Predrag, a danas tvrdite da ste ga mazili po glavi, iako je obodukcijom utvrđeno da na njegovoj glavi nije bilo tragova baruta i zašto ste pištolj držali neobezbeđen".

Takođe, oni traže objašnjenje kako to da je oružni list dobijen dan pre tragedije, zatim kako to da je otac Saše Jankovića za tragediju saznao odmah, a oni tek više sati kasnije.

Roditelji pitaju i da li je otac Saše Jankovića bio prijatelj sa tadašnjim načelnikom lozničke polcije i da li je govorio istinu kada je govorio da mu je Predrag bio "najbolji drug" ili kada je rekao da "nisu bili bliski".

Predragova majka od traženja istine, uverava, nikada neće odustati i na to, kako je istakla, ima pravo kao i majke Dade Vujasinović i gardista koji su nađeni mrtvi u Topčideru.

- Nas ne interesuje Saša Janković, niti bilo čija karijera, institucija Zaštitnika građana je nešto drugo, a on je pojedinac i ima da odgovara kao svaki drugi za učinjeno i neučinjeno - poručio je otac Milko Gojković.
Poslednji komentari
  • Bocko Vreme: 02.05.2015 08:13h

    Bedno služenje nesposobnoj vlasti! Gde će vam duša?

  • ds222 Vreme: 02.05.2015 10:35h

    Bocko! Brga nas "gde ce im dusa" bolje da razmislimo da se u Mitrovici dogradi jos pedesetak "Paviljona" i odkupi 5 hetktara zemlje okolo -kad dodje drugo vreme! Jer ovakvu hajku ni Himler nije mogao da smisli kao sto to radi "jedna TV kuca koja kaze da je privatna samo zaboravlja DA JER FREKVENCIJA DRZAVNA .A ko je drzava do narod i taj "privatnik bi morao da razmisli sta cini BUMERANG!

  • mile bg Vreme: 02.05.2015 22:30h

    Ni pre 22 godine, a ni sada ne verujem da je Predrag Gojkovic (iz miloste smo ga zvali Cune) izvrsio samoubistvo jer je pred njim bila blistava buducnost..Ako su ova trojica navedenih nevini, kao sto tvrde, da li bi pristali da odu na detektor lazi.A ovi dusebriznici koji govore o hajci, neka zamisle sebe na mestu Cunetovih roditelja i kako bi oni reagovali?Ima jedna lepa latinska poslovica koja kaze:Quisquid in oculto est, in apricum proferet aetas, sto u prevodu znaci:Sto god je u tajnosti, na videlo ce ga vreme izneti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP