Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ UVEK BEZ REŠENJA

Sastanak sindikata zdravstva i ministra prošao bez dogovora o smanjenju plata!

Autor: Agencije | 02.10.2014 - 22:01:00h | Komentara: 1

Na današnjem sastanku reprezentativnih sindikata u zdravstvu i ministara državne uprave i lokalne samouprave i zdravstva, Kori Udovički i Zlatibora Lončara, nije postignut nikakav dogovor u vezi najavljenog smanjenja plata, a stavovi su ostali podjednako udaljeni kao i do sada, saopštio je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Zlatibor Lončar

Zlatibor Lončar | Foto: Goran Srdanov

Na sastanku je ukazano i na veliko nezadovoljstvo i mogućnost protesta, kako lekara tako i svih zaposlenih u zdravstvu, a četiri repezentativna sindikata će početkom sledeće nedelje dogovoriti dalje korake, navedeno je u saopštenju.

Reprezentativni sindikati i ministri dogovorili su se da se sindikati aktivno uključe u rad na planiranim platnim razredima, kao i da se što pre započnu razgovori o novom Posebnom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, saopštio je SLFS.

Na sastanku predstavnika reprezentativnih sindikata u zdravstvu sa ministrima učestvovali su Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite ''Nezavisnost'' i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.
Ranije danas, ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije negodovao je danas zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i apelovao na nadležne da u razgovore uključe sve sindikate, bez diskriminacije.
"Smanjenje plata je direktan atak na već ugroženu egzistenciju svih zaposlenih u zdravstvu što vodi rušenju dostojanstva, i život pretvara u puko preživljavanje", piše u saopštenju.

Taj sindikat je naveo da plate u zdravstvu nisu povećane od 2008. godine i da je do sada imao razumevanja za tešku situaciju u državi.

ASNS Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite je apelovao na nadležna ministarstva da u razgovore uključe sve sindikate - predstavnike radnika, bez diskriminacije "tim pre što pitanje reprezentativnosti nije utvrđeno u skladu sa odredbama Zakona o radu".

Ministri Udovički i Lončar su ranije rekli da će novi zakon o platama uvesti pravednost i uporedivost zarada u javnoj upravi, i ukazali da zdravstveni radnici moraju da podele sudbinu svih građana.
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 03.10.2014 00:17h

    Cudno i zalosno. Da oni koji imaju dobra primanja primanja:lekari i prosvetari strajkuju. Penzioneri sa 20.000-30.000 din. pristaju da pomognu kako bi drzava stala na noge. Ko ne zeli da radi,na birou ima mnogo koji vape za poslom. Vi ste hteli kapitalizam,a da vas naucim u kapitalizmu nikome nije zagarantovan rad. Izgleda da niste svesni da danas nije socijalizam. Mozes dobiti otkaz ocas posla. Dosadiste i bogu i narodu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP