Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UJEDINJUJU SE ALBANCI

Sastanak vlada Kosova i Albanije u Prizrenu!

Autor: Beta | 11.01.2014 - 12:05:00h | Komentara: 0

- To je istorijski sastanak, posle 100 godina sastaju se dva premijera i dve vlade. To je prvi korak ka ujedinjavanju Albanaca - kaže Jonuz Musliu

Skoplje, Albanci

Vlade Kosova i Albanje danas će u Prizrenu održati zajedničku sednicu, a jedna od tema biće i položaj Albanaca u opštinama Bujanovac i Preševo.
Predsednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu potvrdio je da niko od albanskih lidera iz Bujanovca i Preševa neće prisustvovati zajedničkoj sednici dve vlade.
- To je istorijski sastanak, posle 100 godina sastaju se dva premijera i dve vlade. To je prvi korak ka ujedinjavanju Albanaca, da se ide ka jedinstvenoj državi – rekao je Musliu.
Musliu, koji obavlja i funkciju predsednika Skupštine opštine Bujanovac kaže da će sednici biti reči i o osnivanju zajedničkog fonda Albanije i Kosova namenjenog Preševkoj dolini. On je rekao i da su prekinuti razgovori sa Vladom Srbije.
Na zajedniškoj sednici biće potpisano nekoliko međunarodnih sporazuma koji bi trebalo da prodube i ojačaju njihovu saradnju.
Agencija Beta saznaje da će nakon pozdravnih govora, premijer Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rame razmotriti i potpisati sporazum o strateškoj saradnji i partnerstvu.
Među sporazumima koji će biti i sporazumi iz oblasti olakšavanja trgovinske saradnje, transporta, razmatranje predloga kosovske strane o formiranju “Fonda za podršku Preševskoj dolini” kao i zajedničkoj pomoći za obezbeđivanje potrebnih sredstava za ginekološko – akušersko odelenje bolnice u Preševu.
Premijeri će razgovarati i o zajedničkom konzularnom predstavljanju Kosova i Albanije u konzularnim poslovima, o saradnji iz oblasti reda i mira, kao i o sporazumu o predaji svih relevantnih dokumenata na albanskom jeziku i pomoći albanske strane u oblasti evropskih integracija.
Takođe će biti postignuti sporazumi o saradnji iz oblasti kulture, ekonomskog razvoja, energetike i oblasti fiskalnog sistema.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP