Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ARONIJA DONOSI NOVAC

Saznajte kako je ovaj poljoprivrednik došao do godišnje zarade od 30.000 evra po hektaru!

Autor: B92 | 07.07.2014 - 12:59:00h | Komentara: 3

Aleksandar Rašković se pre nekoliko godina vratio iz Švajcarske, kupio zemlju i na četiri hektara zasadio oko deset hiljada sadnica borovnice.

Aronija

Aronija | Foto: sxc.hu

Izgradio je i hladnjaču, primenio agrotehničke mere, obezbedio kupce u Rusiji, a uskoro će ih imati i u Zapadnoj Evropi.
"Zasad je star tri godine i ovo sada je prvi rod i očekujemo rod od dve tri tone do četiri, za neki period od mesec dana", priča Aleksandar iz sela Radovanje.
U Srbiji ima sve više proizvođača voća i lekovitog bilja. Povećavaju se površine i pod organskom proizvodnjom. Sve je više plantaža borovnica, a poslednjih godina znatne površine zauzima aronija. Ta biljka poznata i kao sibirska borovnica, bogata je antioksidantima i sve je traženija u svetu.

Aronija dostiže puni rod u osmoj godini, a po žbunu daje oko 10 kilograma ploda. Stručnjaci, ali i uzgajivači kažu da u dobrim godinama ova proizvodnja može, po hektaru, da donese prihod veći od 30 hiljada evra.

I naučnici ističu da se isplati gajiti borovnicu i aroniju. Nisu zahtevne za gajenje, imaju dobru cenu i sigurnog kupca.
Ivo Đinović se u svojim rasadnicima u okolini Velike Plane odlučio i za proizvodnju sadnica.
Uzgajivač doktor Ivo Đinović smatra da su borovnica i aronija biljke budućnosti, ali dodaje da borovnica može da se gaji na kiselim zemljištima, dok aronija može na svim zemljištima i na različitim nadmorskim visinama.
"Borovnica je skuplja, a aronija se lakše gaji", ističe Đinović.
Aronija je vrlo lekovita i hranljiva sa malim sadržajem kalorija i dosta vitamina i minerala. Od aronije prvenstveno pravimo džemove, potom vino, rakiju i liker. Od jednog kilograma aronije može se napraviti pola litra soka.
Proizvođač Snežana Horvat ističe da je aronija jako zahvalna biljka koja se ne prska, nema nikakvog održavanja sem okopavanja i zalivanja.
"Od tih bobica koje sazrevaju u avgustu, koriste se uglavnom za sok, ali ono što se osuši bude za čaj", kaže Horvat koja koristi i list aronije za čaj.
Poslednji komentari
  • miodrag Vreme: 07.07.2014 14:07h

    aroniju morate cuvati i od rutave bube

  • nčf Vreme: 07.07.2014 16:57h

    dakle, kupiš 4 hektara zemlje, deset hiljada zasada, izgradiš hladnjaču, primeniš agrotehničke mere, nađeš kupce u rusiji, sačekaš nekoliko godina... i očas posla trijes hiljada po hektaru. briljantna vest, ko bi rekao.

  • djoker Vreme: 08.07.2014 17:49h

    Kako sam ja svatio ovaj poljoprivrednik je do sad zaradio samo dugove...clanak za podsmeh uzas.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP