Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMOTA

Sećate li se momka kog su izboli noževima u Nišu? RFZO neće da pošalje Stefana u banju!

Autor: B. Janačković | 02.02.2015 - 17:31:00h | Komentara: 0

RFZO je odbio da na dalje lečenje uputi Stefana Stankovića (23) iz Niša, koji je ostao delimično paralizovan nakon što ga je 22. novembra 2014. pretukla i izbola grupa huligana u Nišu.

Stefan sa bratom i majkom

Stefan sa bratom i majkom | Foto: Kostadin Kamenov

Banjsko lečenje u Ribarskoj banji Stefanu je preporučeno nakon otpusta sa Klinike za rehabilitaciju KC u Nišu, ali su ga odbile i prvostepena i drugostepena komisija RFZO uz obrazloženje da je „prošlo više do 30 dana nakon hirurškog lečenja“. Kako objašnjava Saša Stanković, Stefanov brat, zahtev za banjskim lečenjem podnet je posle više od mesec dana jer je u bolnici dobio bakteriju klostridiju, koju je morao da leči u kućnim uslovima.
- Stefan je sa grudne hirurgije pušten na kućno lečenje od 1. do 7. decembra, uz konsultaciju sa neuropsihijatrom i konzilijumom, jer je doživeo traumu. Upućen je da se nakon toga javi na rehabilitaciju KC Niš, ali tamo su odbili da ga prime zbog klostridije, koju je dobio dok je bio na hirurgiji. Vraćen je na kućno lečenje, gde je lečen više od mesec dana - objašnjava Saša.

Stefanu je nakon povređivanja prvo konstatovana paraplegija jer nije osećao obe noge, ali se stanje poboljšalo pa je sada dijagnoza monoplegija, odnosno potpuna oduzetost samo jedne noge. Dalji oporavak sada je ugrožen odbijanjem RFZO da ga uputi na banjsko lečenje, navodi majka Nadica.

- Objasnila sam im da je Stefan imao temperaturu, dijareju i bolove zbog klostridije, koju je dobio u bolnici, i da je morao da je izleči pa da se onda javi na rehabilitaciju. Rečeno mi je da se žalim, ali je i drugostepena komisija odbila žalbu. Svaki dan nam je dug kao godina jer znamo da sve što uspe da ostvari u rehabilitaciji moći će da ostvari u prvoj godini oporavka - priča ona.

a

Stefan se uprkos situaciji hrabro bori.

- Desnu nogu u potpunosti ne osećam a osećaj se vratio u levu nogu. Želeo bih da opet stanem na svoje noge i prohodam. Ne gubim nadu, ali me ovakve stvari obeshrabruju. Želeo bih što pre da nastavim sa rehabilitacijom - kazao je Stefan juče za „Blic“.

Narodni poslanik Dušan Milisavljević zatražio je u otvorenom pismu od v. d. direktora RFZO Verice Lazić da omogući dalje lečenje Stankovića navodeći da je naš zdravstveni sistem zasnovan na načelima solidarnosti i uzajamnosti, a da su u ovom slučaju ta načela povređena.

- Kako se članovi komisije posvećuju svom radu govori i činjenica da su se pozvali na nepostojeći pravilnik. Naime, u obrazloženju piše „U skladu sa odredbama Pravilnika o produženoj stacionarnoj rehabilitaciji...“, ali pravilnik pod citiranim nazivom ne postoji. Reklo bi se da je najvažnije bilo da se odbije zahtev pacijenta, ali ne i da mu se pruži adekvatna zdravstvena zaštita - navodi Milisavljević.

U RFZO juče su rekli da će nam odgovor na pitanje zašto je Stefanu odbijeno banjsko lečenje proslediti danas, nakon uvida u dokumentaciju.


RFZO:Rešavajte sa nama, a ne preko medija i pisama

Danas je RFZO odgovorio da preduzima sve u okviru svojih nadležnosti da obezbedi ostvarivanje prava iz obaveznog zravstvenog osiguranja za Stefana Stankovića. Kako su saopštili, danas je majka Stefana Stankovića bila u Filijali tog fonda u Nišu radi rešavanja problema u vezi sa daljim nastavkom produžene rehabilitacije u Ribarskoj banji.

U saopštenju RFZO se podseća da su prvostepena i drugostepena lekarska komisija Filijale Niš odbile rehabilitaciju, jer je nakon hirurškog lečenja proteklo više od 30 dana, te nisu ispunjenji uslovi iz važećeg Pravilnika o medicinskoj rehabilitaciji u stacionarnim zdravstvenim ustanovama specilijalizovanim za rehabilitaciju.

Kako se navodi, majci Stefana Stankovića je objašnjeno da je odmah po dobijanju ocene Drugostepene lekarske komisije trebalo u roku tri dana da podnese prigovor, što je ona danas i učinila.

Kod svih sličnih slučajeva, veoma je bitno da se osiguranici i članovi njihovih porodica obrate najpre RFZO-u ili zaštitnicima prava osiguranika, kojih ima u svim zdravstvenim ustanovama, a ne da vrše pritisak preko medija, navodi taj fond.
"Apelujemo da se ovakve situacije rešavaju saradnjom sa RFZO-om, a ne otvorenim pismima preko medija i pritiskom na stručno-medicinske organe, jer to nije u interesu osiguranika. I direktor RFZO-a i stručne službe uvek su dostupni za saradnju, kako sa osiguranicima u ostvarivanju njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja, tako i sa medijima", piše u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP