Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTEZ OČAJNIKA

Sedamnaest radnika štrajkuje glađu u Pirotu

Autor: Tanjug | 27.10.2014 - 12:21:00h | Komentara: 0

Sedamnaestoro radnika pirotske konfekcije "AHA Mura Prvi maj" započelo je danas štrajk gladju zahtevajući da država spasi od gašenja fabriku koja zapošljava 1.300 radnika.

Po rečima jednog od štrajkača Gordane Pavlov, proteklih meseci zaposleni su pokušali štrajkovima da skrenu pažnju na probleme, ali efekata nije bilo.

"Razgovarali smo sa svima, od predsednika opštine, preko načelnika okruga, na kraju imali sastanke i u ministarstvima, ali svi su nam davali lažna obećanja. U firmi radim 27 godina. Niko do sada nije imao dovoljno sluha da nas sasluša kako bi se našlo rešenje za naše probleme", kaže Pavlova.

Poverenik ASNS sindikata u ovoj fabrici Vladica Marinković kaže da zaposleni u pirotskoj fabrici već tri meseca ne primaju platu i nemaju overene zdravstvene knjižice.

"Zahtevamo da država nadje rešenje za našu fabriku, što su nam već obećali u Ministarstvu privrede, ali se ništa ne dešava po tom pitanju", kaže Marinković, koji takođe štrajkuje glađu.

Finansijski direktor kompanije "AHA Mura Prvi maj" Slaviša Svilarov kazao je novinarima da je suština celog problema što privatizacija od 2012. godine nije uspela.

"Radnici su ostali nezaštićeni, vlasnice kao takve više nema i mi molimo državu da nam pomogne, a poenta cele priče je da ova fabrika može uspešno da radi. Ne tražimo da padnemo na državne jasle već da se omogući statusna promena koja će obezbediti da fabrika postane samoodrživa i kasnije ponovo privatizuje", kazao je Svilarov.

Pirotska fabrika je deo slovenačke kompanije "AHA Mura" koja je od kraja maja ove godine u stečaju zbog ogromnih dugovanja prema Poreskoj upravi Slovenije. Pirotska fabrika je automatski postala deo stečajne mase matične kompanije i od tada je sudbina pirotske konfekcije postala neizvesna.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP