Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BAN KI MUN OPTIMISTIČAN

Sednica Saveta Bezbedosti UN o Kosovu 14. juna

Autor: Tanjug | 05.06.2013 - 07:21:00h | Komentara: 0

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen izveštaj generalnog sekretara o stanju na Kosovu biće održana 14. juna u Njujorku, saznaje Tanjug.

Jeremić i Ban Ki Mun

Ban Ki Mun zadovoljan Srbijom| Foto: FoNet

Sednicu je zakazala Velika Britanija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti.
Ban je u izveštaju pozdravio postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ocenio da se radi o istorijskom dostignuću, ocenivši da su tim dogovorom data značajna ovlašćenja zajednici srpskih opština.

Istorijski uspeh

Generalni sekretar UN je u izveštaju pozvao dve strane da otvore kanale komunikacije i učine napore da se sporazum sprovede .
- Pozdravljam prvi sporazum o vodećim principima za normalizaciju odnosa postignutih u okviru dijaloga, uz posredovanje Evropske unije. Ovo je istorijski uspeh - rekao je generalni sekretar UN.
On je pohvalio političko vođstvo u Beogradu i Prištini, pozdravivši ulogu u dijalogu koju je imala Evropska unija.
- Oni su pokazali odlučnost i neophodno vođstvo, i sada bi isti duh trebalo da vodi i ka implementaciji dogovora. Međunarodna zajednica treba da pruži punu podršku za to - istakao je Ban.

Ban Ki Mun

Ban Ki Mun | Foto: Reuters

Nerešeni zločini razlog za brigu

On je u izveštaju kritikovao nerešene zločine na Kosovu, ističući da to i dalje predstavlja razlog za brigu.
Ban se osvrnuo i na istragu o trgovini organima koju vodi specijalni istražni tim, ocenivši da se prikupljaju i analiziraju informacije dobijene od institucionalnih izvora.
Prvi čovek UN je pohvalio informacije dobijene od tužioca za istraživanje ratnih zločina Vladimira Vukčevića, dok je međunarodne tužioce koji još ne izlaze sa nalazima svoje istrage opravdao složenošću istražnog postupka.

Ovo je veoma složena istraga i potrebno je vreme da bude zavrsena. Radi se o mnogostrukoj jurisdikciji i delima koja su se navodno dogodila pre 13,14 godina, naveo je Ban.
On je kazao da je specijalni tužilac Klint Vilijamson putovao u London, Pariz, Berlin i Madrid, gde je razgovarao o potrebi daljeg jačanja tužilačkog tima i načinu da te zemlje dalje jačaju podršku njegovom timu.
U tromesečnom izveštaju se navodi da je napredak postignut u dogovoru oko razmene oficira za vezu, što se ocenjuje kao olakšanje normalizacije komunikacije između dve strane.
Ban Ki Mun ističe da su tokom dijaloga u Briselu, Srbi sa severa Kosova nastavili da izražavaju zabrinutost oko suštine pregovora i odlučnost da se suprotstavljaju implementaciji dogovora koji ne bi ispunio minimum njihovih uslova.

Poslednja tri meseca "mir na Kosovu"

U delu koji se bavi bezbednosnom situacijom na Kosovu, prvi čovek UN navodi da je stanje bilo generalno mirno tokom poslednja tri meseca, sa povremenim tenzijama u etnički mešovitim regionima, kao i u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Dodaje se da je u tom periodu bilo pet ozbiljnih incidenata u kojima je upotrebljeno vatreno oružje ili su postavljene eksplozivne naprave na severu Kosova.
Ban ističe da su širom Kosova manjinske zajednice najčešće bile mete u uništavanju njihove imovine, nezakonitom preuzimanju kuća, paljevinama i krađama. Ipak, navodi se da je kosovska policija nastavila da preduzima korake da se istraži takva vrsta incidenata.
Kada su u pitanju nestala lica, još uvek se 1,754 osobe vode kao nestale, dok su pripadnici Euleksa 9. aprila ekshumirali ostatke sedam osoba sa muslimanskog groblja u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
U posmatranom periodu nastavljena je repatrijacija ljudi, pri čemu je 236 ljudi vraćeno na Kosovo bez njihovog pristanka, dok je 22 samostalno prihvatilo da se vrati.
Ban navodi da se uglavnom radi o pripadnicima manjinskih zajednica, i da se oni teško uklapaju u novu sredinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP