Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VICEPREMIJER O POSETI SVOG PRIJATELJA IZ ABU DABIJA

Šeik "doneo" BG na vodi, kredite...

Autor: B92 | 13.12.2013 - 11:30:00h | Komentara: 1

Srbija bi mogla večeras da povuče sredstva od kredita iz Emirata, ali nemamo projekte. Završen koncept plana za "Beograd na vodi", kaže Aleksandar Vučić.

Stižu dolari: Vučić i šeik Mohamed  bin Zajed Al Nahjan prilikom nedavnog susreta

Vučić i šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan prilikom nedavnog susreta | Foto: RAS

Prvi potpredsednik vlade rekao je gostujući na RTS -u da su sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Najhanom dogovoreni i finalizovani i potpisani dogovori i da su danas dogovorena dva zajma, od po 100 milona evra - za navodnjavanje i poljoprivredu.
Kako je naveo dogovoreni krediti od ukupno dvesta miliona dolara, su, kako kaže, po izuzetno povoljnim uslovima, ali da, nažalost, nema dovoljno projekata.
"Srbija mogla večeras da povuče sredstva iz kredita u visini od 100 miliona dolara za sisteme za navodnjavanje, ali imamo projekte samo za 38 miliona evra. Mi smo novac obezbedili, neko je uspešnom politikom uspeo da obezbedi novac, ali mi nemamo projekte. Posao je završen, dajte nam projekte", rekao je Vučić govoreći o rezultatima današnjeg četvorosatnog sastanka sa prestolonaslednikom Abu Dabija.
Vučić je rekao da su zajmovi dobijeni pod najboljim mogućim uslovima, jedan sa kamatom od tri odsto, a drugi manje od dva odsto, za grejs periodom od tri godine, i da je sto miliona dolara za navodnjavanje, a sto miliona za poljoprivrednike i seljake.
"Što se tiče 100 miliona dolara za poljoprivrednike, mi još nemamo plan kako i na koji način da se taj novac najbolje podeli", rekao je Vučić.
Vučić je napomenuo da će Vojvodina dobiti najviše novca, jer ima najviše projekata, dok u centralnoj Srbiji postoje samo dva projekta za navodnjavanje.
"To je neverovatno. Molim sve naše ljude koji se bave projektima, da se time pozabave", naglasio je Vučić.

 
Pravićemo delove za Erbas i Boing 

Do kraja juna biće otvorena velika fabrika aviokomponenti u Pančevu, u saradnji sa kompanijom Mubadala, najavio je prvi potpredsednik Vlade ističući da je to danas dogovoreno sa šeikom Mihamedom bin Zajedom al Nahjanom.
Vučić je naveo da su razgovarali i o "Mubadali", jer to je, kako je rekao, Formula 1 u haj-tek biznisu.
"Do kraja juna očekujemo da bude otvorena velika fabrika avio-komponenata u Pančevu. Izvoz bi bio oko 400 do 450 miliona evra, to će biti velika stvar i podstrek za srpsku privredu. Zamislite da ćemo direktno prodavati Boingu i Erbasu", objasnio je Vučić.
On je naveo da su stručnjaci iz Mubadale već obišli prostor na kojem bi trebalo da bude fabrika.


"Beograd na vodi" - promena igre, promena svega

Vučić je podsetio da je danas u Beograd došao graditelj Muhamed el Abar, graditelj Burdž Halife, sa kojim je urađen koncept master plana za projekat "Beograd na vodi".
"Ta investicija je vredna tri milijarde i 100 miliona. To bi značilo, ne samo promenu igre, već promenu svega u regionu. Tu ima 1,5 - 1,6 kilometara izlaza na vodu. Srbija će drugačije izgledati posle toga", naglasio je Vučić.
"Beograd na vodi“ je projekat koji će, kako je rekao, promeniti celokupnu sliku grada, kad bude izgrađeno četiri hotela, parkovi i molovi...
On je naveo da je za tako veliki projekat potreban konsenzus svih u zemlji i izrazio spremnost da razgovara o tome sa svima, predstavnicima opozicije i svima drugima.
"To bi donelo neverovatan novac našoj zemlji i to bi izmenilo ne samo izgled Beograda, nego cele Srbije", rekao je Vučić i dodao da su investitori iz UAE spremni da sve brzo rade, ističući, kao primer, brzinu kojom je urađen master plan.
Vučić je najavio i rekonstrukciju pruge Beograd - Bar, o čijoj modernizaciji je, navodi, šeik razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

 
Fabrika čipova i Al Dahra 

Na pitanje o mogućnosti otvaranja fabrike čipova, Vučić je rekao da mi još nemamo dovoljno znanja da radimo tako nešto, ali da se planira istraživačko - razvojni centar, koji je korak ka fabrici čipova, u koji će biti uložene desetine miliona evra.
On je naveo da bi se fabrika čipova mogla očekivati za dve godine, ukoliko sve bude kako treba urađeno. Prema njegovim rečima, takva fabrika bi donela toliki profit da bi se rešio problem deficita u zemlji.
Govoreći o prodaji srpskih poljoprivrednih preduzeća kompaniji Al Dahra, Vučić kaže da su najsmešniji oni koji su napadali taj sporazum, govoreći da "nikad nećemo da damo našu zemlju".
"Mislim da je naš problem u tome što mi mislimo da ništa ne treba da se promeni, da sačuvamo ono što nam je nekada pripadalo, da ništa ne učimo", kaže Vučić i dodaje da je napravljena kampanja protiv tih ljudi.
"Pošto je tako, oni su rekli: sačekaćemo neko bolje vreme", kaže vicepremijer napominjući gde sve kompanija posluje, kao i da su pozvani da učestvuju u projektu napretka poljske privrede.

 


"Odbio sam da smanjimo penzije"

 

Govoreći o aranžmanu sa MMF-om, Vučić je istakao da on obezbeđuje finansijsku disciplinu, ali da ne znači da poštujemo sve njihove zahteve. "Odbio sam da smanjimo penzije", podseća Vučić.
Što se tiče rada ministara finansija i privrede Vučić kaže:
"Krstić je obrazovan, energičan, uvek prvi dolazi na posao, potpuno je posvećen...Napravio je budžet koji je po prvi put realan. Tržišni koncept Radulovića, uz uvažavanje realnosti na koje sam ja obavezna dobar je spoj, ali ja bih voleo više koordinacije."
Vučić je naveo i da su ljudi iz UAE zainteresovani i za farmaceutsku industriju, energetiku... Dodao je da šeik voli da se neke stvari završe pa da se pokažu javnosti...
Međutim, on je ukazao da nam finansijska podrška Emirata neće vredeti ako ne promenimo navike i ne radimo više, bolje i odgovornije. "Imaćemo deo novca da smanjimo naš previsoki javni dug i imaćemo deo novca da finansiramo zdrav deo naše privrede ali nas ništa neće spasiti ukoliko ne budemo radili više", kaže Vučić.

"EU i Rusija neka reše sporna pitanja oko Južnog toka"

Vučić je rekao da Evropska unija i Ruska Federacija treba da rešavaju sporna pitanja u vezi sa Južnim tokom i da je Srbija sve uradila u skladu sa zakonom.
"To su njihove stvari, neka rasprave, mi smo napravili ugovor u skladu sa srpskim zakonima, u skladu sa našim zakonodavstvom. Nemamo nikakav problem s tim, a oni neka raspravljaju. Nama bi bilo malo lakše da to ne ide preko naših leđa, da budem otvoren", rekao je vicepremijer.
On je poručio da Srbija želi da uđe u EU, ali i da ima veoma bliske odnose sa Ruskom Federacijom, najbolje u svojoj istoriji.
Vučić je poručio i da Srbija ima mnogo svojih velikih problema da bi se mešala u "njihove odnose povodom Ukrajine, Sirije ili Irana".
Poslednji komentari
  • fabrika cipova za2 godne :-) Vreme: 13.12.2013 12:17h

    Taman do izbora -dal smo mi toliko naivan narod da ove Bajke Prolaze - Bice Beogradanani na Vodi I Hlebu umesto Beograd n Vodi - mala razlika

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP