Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSETA

Šeik Muhamed danas dolazi u Srbiju

Autor: Tanjug | 18.09.2014 - 10:35:00h | Komentara: 0

Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Srbiju gde će sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o velikim i važnim projektima.

Kod mene demokrata nema ni u opoziciji: Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan

Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan | Foto: Oliver Bunić


"Šeik Muhamed bin Zajed dolazi danas u Beograd, razgovaraćemo o važnim i velikim projektima", rekao je Vučić novinarima u Subotici upitan za razloge šeikovog dolaska u Beograd.

On je dodao i da je šeik Muhamed uvek dobrodošao.
Inače, intenzivnija saradnja Srbije i UAE ozvaničena je potpisivanjem međudravnog ugovora u februaru 2013. godine, a potom je usledila serija razgovora sa predstavnicima kompanije "Global kapital advajzers menadment", to je krunisano Memorandumom o saradnji kojim se predviđa investiranje te firme u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

U aprilu, potpisana su dva memoranduma o saradnji s rukovodstvom kompanije Al Dahra, o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), u vrednosti od 20 do 40 miliona evra i o prodaji 43 hektara zemljita u Pančevu za izgradnju rečne luke u tom gradu.

U martu prošle godine je u Abu Dabiju potpisan i ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu, vredan 400 miliona dolara.
Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljita sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obezbeđenje obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

Arapska kompanija "Earth" i srpski Jugoimport SDPR potpisali su u februaru ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack System). Reč je o zajedničkom razvoju i proizvodnji visokosofisticiranih protivoklopnih vienamenskih raketnih sistema.
Predstavnici kompanije "Mubadala" najavili su ulaganja u vazduhoplovstvo, telekomunikacije, proizvodnju poluprovodnika, obnovljive izvore energije, komunalne usluge i nekretnine.

Najčeće se pominje izgradnja fabrike čipova u Srbiji, kakve je "Mubadala" prethodno gradila u SAD i u Nemačkoj, a treća bi mogla biti u Srbiji.
U izgledu je i izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticarnih komponenti za avio-industriju, saradnja u domenu telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i u oblasti građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti).

Formiranje aviokompanije "Er Srbija", kao i započeta realizacija niza projekata u različitim oblastima između dve zemlje, nagovetavaju saradnju čije okvire i obim jo nije moguće potpuno sagledati.

Sa Emiraćanima je potpisan i memorandum o ulaganju u infrastruktu - ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i prvi čovek kompanije Global Capital Advisors Management (GCAM), Arun Ramswaroopji Panćarija, potpisali su Memorandum kojim se predviđa investiranje te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.
Od 17. februara 2013. godine, kada je potpisan međudravni ugovor o saradnji između Srbije i UAE, Ministarstvo građevine je imalo seriju razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadment u cilju istraivanja mogućnosti za investiranje u oblasti infrastrukture i građevinarstva u Srbiji.

Vlada Srbije je u oktobru prošle godine usvojila tekstove memoranduma o razumevanju sa kompanijama iz UAE i ovlastila tadašnje potpredsednika vlade, sada premijera Vučića da ih potpie.

Vlada je usvojila tekstove memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanija Strata Manufacturing PJSC i Advanced Tećnology Investment Company LLC iz Abu Dabija, saopteno je tada iz Vlade.
Obe kompanije su vlasnitvu firme "Mubadala", jedne od najvećih investicionih i razvojnih kompanija u svetu, koju je osnovala vlada Abu Dabija. Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se sa eikom Kaldunom Kalifom Al Mubarakom, generalnim direktorom "Mubadale" i članovima delegacije ove kompanije.

Konačno, 26. oktobra prošle godine privredna saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata proiruje se i na sferu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kompanija Aseko SEE (Ašeco SEE), regionalni IT lider, sa svojim bankarskim softverom razvijenim u Srbiji i globalni lider u oblasti poslovnih procesa i upravljanja dokumentima Kseroks (Xerox) potpisali su ugovor o saradnji i zajedničkom nastupu na tritima Bliskog istoka i severne Afrike.
Ugovor je potpisan na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija GITEX, koji je odran u Dubaiju od 20 do 24. oktobra 2013, na kome je Srbija ove godine prvi put bila zemlja-partner, saoptio je Aseko SEE.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP