Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RAZBIJANJE TABUA

Seksualno vaspitanje stiže u srpske škole!

Autor: Blic | 23.08.2014 - 20:00:00h | Komentara: 1

Seksualno vaspitanje od oktobra će se pohađati u čak 66 srednjih škola u Vojvodini, a uskoro će uslediti i inicijativa za izmenu zakona kako bi taj predmet zaživeo u svim školama u Srbiji.

To za „Blic“ potvrđuje Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Sekretarijat je tokom prošle školske godine ovaj pilot-projekat uspešno sproveo u 10 srednjih škola, a za učestvovanje u projektu u narednoj školskoj godini prijavilo se 70 škola, što čini oko 80 odsto svih srednjih škola u Vojvodini.

Školarci

Školarce čeka nastava seksualnog obrazovanja | Foto: Dušan Milenković

 - Četiri škole nisu prošle na konkursu, pa će se predavanja o seksualnom obrazovanju, tačnije izborni časovi o temi „zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, slušati u ukupno 66 srednjih škola u Vojvodini. Nastavu će držati profesori, psiholozi i pedagozi koji već rade u školi, ali i nezaposleni nastavnici. Svi oni će u prve dve nedelje septembra proći obuku koju sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine - objašnjava Tepićeva.
Zbog velikog interesovanja roditelja, nastavnika i đaka, ona ističe da će uskoro inicirati i izmenu Zakona o osnovnom obrazovanju kako bi seksualno obrazovanje zaživelo bar kao izborni predmet u svim školama.
- Projekat sada sprovodimo u srednjim školama, ali mišljenja stručnjaka su da takvu edukaciju zapravo treba početi ranije, na kraju osnovnog obrazovanja. Cilj seksualnog obrazovanja je prevencija, đaci uče o seksualnoj zaštiti, seksualno rizičnom ponašanju, polno prenosivim bolestima, ali i o tome kako da neguju prijateljski odnos, kada da stupe u seksualni odnos - poručuje Tepić.
U Udruženju „Roditelj“ podržavaju uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, jer, kako kažu, deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, a ta tema se i dalje u mnogim krugovima tretira kao tabu.
- Savremeni razvoj je doveo do pomeranja početka seksualnosti, negde se govori o 10 ili 11 godina, dok današnji roditelji i dalje prave tabu temu od svega toga. Čim se napravi tabu, deca sednu i izguglaju, a „Google“ ih ne može obrazovati kao škola i pravi stručni predavači - smatra Dragana Ćorić iz Udruženja „Roditelj“.

Saglasnost nije potrebna

Na pitanje kako komentarišu izučavanje seksualnog obrazovanja u vojvođanskim srednjim školama, u Ministarstvu prosvete kažu da, pošto je reč o školskim radionicama, tj. o fakultativnim predavanjima, saglasnost ministarstva nije neophodna. 
- Inicijativu Pokrajinskog sekretarijata o uvođenju seksualnog obrazovanja još nismo dobili - kažu u tom ministarstvu.
Poslednji komentari
  • Kaja Vreme: 23.08.2014 21:11h

    Koja glupost! Seksualno vaspitanje je samo mali fragment, deci treba mnoooogo opširnije, ZDAVSTVENO vaspitanje, a u okviru toga da uče o pubertetu, seksu, narkomaniji, kvalitenoj ishrani, zdravom životu, osnovnim bolestima i lekovima itd.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP