Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA

Selaković: Menjamo zakon
ali Mišković ostaje u zatvoru!

Autor: Beta | 23.12.2012 - 20:33:00h | Komentara: 80

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da neće biti oslobođeni okrivljeni za zloupotrebu službenog položaja posle izmena Krivičnog zakonika, pa ni vlasnici Delte Miroslav Mišković i Nibens grupe Milo Đurašković.

Nikola Selaković (29) pre pet godina dobio prvog unuka Dimitrija, a sada ga  je bratanac, obradovao i unučicom Ksenijom

Nikola Selaković | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

"Neće biti dekriminalizacije, odnosno oslobadjanja osumnjičenih ili onih protiv kojih se vodi postupak za tako teško krivično delo", rekao je Selaković Radioteleviziji Srbije.

Selaković je precizirao da će u svim postupcima, bilo da je reč o postupcima koji su u toku ili postupcima protiv osumnjičenih ili onih koji su pod istražnim radnjama, za one koji se gone za zloupotrebu službenog položaja kao odgovorna lica, biti primenjeno novo krivično delo "zloupotrebe od strane odgovornog lica".
Povodom prihvatanja amandmana opozicije o ublažavanju kazni, Selaković je naveo da su neki poslanici o veoma ozbiljnim stvarima davali prilično zvučne i populističke izjave koje bi mogle dovesti do uznemiravanja većeg dela javnosti.
"U ovom slučaju radilo se o ukidanju apsolutne zabrane za samo neka krivična dela čiji katalog je očigledno sastavljen po nekom veoma čudnom principu 2009. godine, kada je noveliran naš Krivični zakonik. Očigledno da ovo nije bio pravi način da se taj nedostatak ukloni i očigledno da nam je potrebna restriktivnija i stroža kaznena politika za neka krivična dela protiv polnih sloboda i života i tela koja uzmeniravaju javnost", rekao je Selaković.
Ministar pravde je najavio da će "u nekoj narednoj, većoj i temeljnijoj promeni" krivičnog zakonodavstva to biti i učinjeno.
"Prihvatili smo te amandmane na prvom mestu imajući u vidu interes građana i čitave javnosti u Srbiji", rekao je Selaković.
Upitan zašto je Vlada prvo odlučila da kleveta ostane krivično delo a zatim odustala i prihvatila stavove strukovnih udruženja, Selaković je odgovorio da je dekriminalizacija uvrede i klevete u zemljama članicama Saveta Evrope postupak koji traje "duži niz godina".
"Srbija spada u zemlje u kojima se za klevetu nije izricala zatvorska kazna, nego isključivo novčana kazna. Vrlo su retka bila presuđivanja za ovo krivično delo. Ovo je, ipak, jedan od znakova dobre volje da se odnos prevashodno prema medijima i novinarima od strane ove Vlade i vladajuće većine u dobroj meri menja", rekao je Selaković.
Selaković je istakao da je to pozitivan pomak i korak nove Vlade.
"To je i poziv svim novinarima da se znatno više okrenu profesionalnom, analitičkom i dobrom istraživačkom novinarstvu", rekao je Selaković.
Poslednji komentari
  • kaza Vreme: 23.12.2012 21:03h

    samose plasim da i miskovicu ne bude placeno, jednog dana, za pretrpljeni dusevni bol.

  • ksenija Vreme: 23.12.2012 22:50h

    I ne treba ih osloboditi....

  • razocarana Vreme: 23.12.2012 22:51h

    Takvima je mesto u zatvoru i ne treba ih niposto osloboditi!!!

  • Mlata Vreme: 24.12.2012 21:41h

    Pravda je spora, ali dostizna. Na ovom primeru se to jasno vidi.

  • Dragutin Dimitrijevic Vreme: 24.12.2012 21:43h

    Jasno je da ce ova vlada uciniti sve ne bi li odgovorne privela pravdi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP