Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLUČUJUĆI SUSRET U VLADI?

Selaković na sastanku s advokatima

Autor: Tanjug | 10.12.2014 - 20:56:00h | Komentara: 0

Ministar pravde Nikola Selaković sastao se večeras sa predsednicima svih advokatskih komora u Srbiji i predstavnicima međunarodnih advokatskih organizacija kako bi pokušali da nađu rešenje za stanje u srpskoj advokaturi i pravosuđu.

Ministar Selaković  u Skupštini

Ministar Selaković | Foto: Vesna Lalić

Sastanak, koji je počeo nešto posle 20 sati, održava se u zgradi Vlade Srbije.
Razgovorima, koji su nastavljeni posle više od mesec dana, osim ministra pravde, prusustvuje predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Djorđević i predsednici svih osam regionalnih advokatskih komora u sastavu AKS, kao i predstavnici ČBE Peter Saboa, UIA Andraš Seckaj i IBA Peter Koveš.
ČBE je Asocijacija udruženja i advokatskih komora Evropske Unije, UIA je Međunarodna unija advokata, a IBA Medunarodna asocijacija advokatskih komora.
Skupštinu planiranu za 11. decembar AKS je juče odložila za 22. decembar, kako bi imala vremena da razmotri moguće ishode pomenutog sastanka.
Danas je tačno tri meseca od početka obustave rada beogradskih advokata.
Advokati u Srbiji su u štrajku od 17. septembra, pošto je Skupština AKS 13. septembra donela tu odluku uz zahteve da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i prateći set zakona, regulisanje paušalnog oporezivanja advokata i smenu ministra pravde.
Početkom novembra Skupština Srbije je na predlog Ministarstva pravde izmenila odredbe pomenutih zakona ukinuvši ekskluzivitet javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.
Međutim izmenama je ustanovljena obavezna solemnizacija ugovora kod javnog beležnika koji sačine sami građani ili uz pomoć advokata.
Te izmene nisu zadovoljile advokaturu, koja želi da sačinajvanje ugovara ostane u sferi privatnog a ne javnog prava, odnosno da javni beležnici samo overavaju ugovore koje sastave advoakti ili građani, kao što su to do septembra činili sudovi.
Tokom dva meseca protesta tvrdili su da postoje i druge nepravilnosti u procesu uvođenja javnog beležništva.
Pitanje poreza biće realizovano u narednim danima, kako je najavio ministar pravde, tako što će iznos paušalnog poreza advokatima u ovoj godini biti povećan za 10 odsto, a druga rešenja koja su premašivala 40 odsto staviće se van snage.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP