Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APEL ZA OBUSTAVU ŠTRAJKA

Selaković poziva advokate da pregovaraju o rešenjima!

Autor: Tanjug | 13.09.2014 - 18:41:00h | Komentara: 4

Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je danas advokate u Srbiji da ne počinju sa najavljenom obustavom rada već da naredne sedmice nastave pregovore sa ministarstvima pravde i finansija i nadju rešenje za paušalno oporezivanje.

Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave

Nikola Selaković | Foto: Z. Ilić

Selaković je u izjavi za Tanjug ostale današnje odluke Skupštine Advokatske komore Srbije ocenio kao čistu politizaciju advokature i, kako je naveo, nastavak onoga što je radjeno u neko prethodno vreme.

On podsetio da je Ministarstvo pravde otpočelo sa sporovodjenjem Nacionalne strategije za reformu pravosudja koju je na predlog Vlade usvojila Skupština Srbije, a u čijoj je izradi učestvovala celokupna srpska stručna javnost.

Te reforme, kako je istakao, podrazumevaju niz bolnih i ne tako lakih i prijatnih rezova, ali koji će svakako na srednji i na duži rok dovesti do boljeg stanja na polju vladavine prava u Srbiji.

"Očigledno je da ono što je prethodnih meseci isticano kao razlog za obustavu rada advokature u Srbiji - povećani porezi, ono oko čega sam i lično razgovarao sa advokatima i tokom leta i pre nepune dve nedelje - nisu jedini i nisu glavni razlog za obustavu rada advokata", naveo je ministar komentarišući odluke Skupštine AKS.

Selaković je pozvao advokate u ime Vlade Srbije i Ministarstva pravde da zajedno nastave razgovore sa predstavnicima ministarstva finansija - u radnoj grupi koju čine tri predstavika advokature, dva predstavnika ministarstva finansija i jedan ministarstva pravde, naredne nedelje.

Što se tiče advokatskih kritika na uvodjenje javnog beležništva, Selaković je kao ocenio da je jedna od najflagrantnijih stvari pozivanje advoakta da ne učestvuju u postupcima pred javnim beležnicima u Srbiji.

"Uvodenjem javnog beležništva u Srbiji u pravnom prometu počinje da se uvodi red.

Očigledno da uvodjenje reda i da viši stepen pravne sigurnosti nekome iz kruga advokature, a ja sam uveren ne svima, debelo ne odgovara", naveo je Selaković.

On smatra da to ne odgovara onima koji se bavili malverzacijama i koji znali da lažiraju svoje poreske obaveze prema državi i koji su, kako je naveo, u nepostaojanju janog beležništva, (kojeg do 1. septembra ove godine nije bilo smao u Srbiji u ovom delu Evrope), "lovili u mutnom i bavili se onim što nije u skladu sa slovom zakona".

Selaković je uz to podsetio da je Zakon o javnom beležništvu predložila Vlada koje je bila u mandatu od 2008. do 2012. godine, a usvojen je 2011. godine, te da su u medjuvremenu trajale pripreme za pocetak njegove primene.

"Taj zakon će nastaviti da se primenjuje, a stepen pravne sigurnosti gradjana u Srbiji će na takav način imati mnogo veće izglede da poveća svoj kvalitet, a gradjni da budu mnogo sigurniji i spokojniji", poručio je Selaković.

Osvrćući se na poziv advokata za njegovu ostavku, Selaković je podsetio "kao pravno pismena lica" da ministra u Vladi bira Narodna skupština, a nju gradjani na izborima.

"Onaj ko poziva na ostavku možda bi prvo trebalo da razmisli o svojoj ostavci jer najveći problemi dolaze upravo od strane onih adovkata koji nisu u stanju da se dogovore i svate potrebu za reformom čitavog pravnog i pravosudnog sistema i reformom advokature u Srbiji", naglasio je Selaković.
Prema njegovim rečima, samo uz dobru i pozitivinu okrenutost ka budućnosti, modernizaciju naših struka i profesija možemo da računamo da ćemo uspostaviti sistem vladavine prava kakav gradjani Srbije zaslužuju.
Poslednji komentari
  • grada Vreme: 13.09.2014 19:47h

    Nesta nisam primetio da ste smanjili porez na imovinu gradjanstvu i niste reagovali na negodovanje naroda, a sa ovima cete pregovarati! Neka vode knjige i neka placaju prema zaradi kao i svi drugi!

  • asid Vreme: 13.09.2014 20:00h

    Svim advokatima koji prekoračenjem štrajka ugrožavaju funkcionisanje države treba trajno oduzeti dozvolu da se bave tim poslom!

  • Klijent Vreme: 14.09.2014 11:42h

    U nasoj drzavi advokati zaradjuju velike pare od kojih se obicnom grdjaninu zavrti u mozgu!Ne izdaju racune,pa se ne moze pratiti koliko zaradjuju! Gradjani gladni i sa njima se ne pregovara!Treba pod hitno ukinuti privatnu praksu advokatima,pa ce se i ostali privatnici nauciti pameti! Smestiti u jednu zgradu sve advokate koji ce raditi po zakonu i propisima i tako siromasnom narodu pomoci!Ko nece vise ne reba da radi kao advokat!Ko su oni da se sa njima pregovara?!Kad se bude vise obratilo racuna na njihov rad i njihove zarade ,a porezi se ne placaju,drzava ima svasta da pronadje!

  • asid Vreme: 25.09.2014 10:55h

    Advokati kao ni tužioci, sudije i policija ne treba da rade u interesu kriminala već u interesu države i učine sve na suzbijanju kriminala i korupcije, medjutim u tri prva mandata ovog veka za vreme vlasti takozvane demokratske opcije sve se učinilo da svi ovi nabrojani rade što više protiv države pa su tako kriminal i korupcija preuzeli sve pore društva a u tom periodu političari su se enormno obogatili a advokati navikli da zaradjuju ogromne pare a porez da plaćaju minimalan pa kad im je sad porez nešto malo, još uvek nedovoljno, povećan oni već nedeljama štrajkuju ne vodeći naravno računa o funkcionisanju države jer im je to prešlo u naviku!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP