Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOLNA STRANA BRISELSKOG SPORAZUMA

Selaković: Srbi će suditi
po zakonima Kosova!

Autor: Tanjug | 23.04.2013 - 11:21:00h | Komentara: 0

Sporazumom o Kosovu koji je potpisan u Briselu jasno se definiše da će u sudovima i tužilaštvima biti Srbi koji će suditi po zakonima Kosova, rekao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selakvocić.

Nije stigao da ga  „nariba“: Selaković

Nikola Selaković | Foto: Goran Sivački

"Mi i sada imamo Srbe u organima pravosuđa, ali oni mogu samo da prime platu i ne rade ništa. U ovoj situaciji oni će moći da rade, da štite svoja prava. Ali ovde postoji i ona loša, bolna strana, a to je da će oni morati da poštuju pravni sistem Kosova, odnosno da primenjuju zakone Kosova, ali dozvolite tako je bilo do 1989. godine," rekao je Selaković za televiziju B92.
On je precizirao da se ta "bolna činjenica" nalazi u prvom stavu tačke deset koja se odnosi na sistem pravosudja na Kosovu, koju je Selaković citirao u celosti.
Kako je naveo u tački 10 se navodi da će "sudska vlast biti integrisana i funakcionisaće u okviru pravnog sistema Kosova".
"Apelacioni sud u Prištini biće uspostavljeno veće koje će biti sastavljeno od veća sudija kosovskih Srba koje će biti nadležno za sve opštine u kojima su Srbi većinsko stanovništvo. Odeljenje Apelacionog suda imaće stalnu kancelariju u Kosovskoj Mitrovici (Orkužni sud) svako veće pomenutog suda biće sastavljeno od većine sudija kosovskih Srba", naveo je Selaković.
Ministar pravde je rekao da se sporazumom garantuje posao za Srbe, negirajući time mogućnost da će biti otpušteni oni koji su do sada
radili u organima pravosuđa.
"Ključna stvar je sprovođenje sporazuma, da se što pre ovakva rešenja primene. Potreban nam je jak i čvrst implementacioni tim", rekao je Selaković.
Govoreći o reformi pravosuđa i zamerkama Evropske unije (EU) na nacrt Strategije o reformi pravosudja, Selaković je rekao da su svi predlozi prihvaćeni.
"Stručnajci EU su nam dali niz preporuka za sadržaj nacrt strategije za reformu pravosuđa i one su prihvaćene skoro u potpunosti. Izmenjen je početan nacrt i pre više od nedelju dana objavljen je na sajtu. Mislim da će Evropska Komisija visoko oceniti ovu strategiju, kao što je to učinila sa strategijom za borbu protiv korupcije", rekao je Selaković.
On je ponovio i da će Srbije pre ili kasnije morati da menja Ustav, pošto se pokazalo da postoje problemi u njegovoj primeni.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP