Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BELO POSTADE CRNO

Selo okovali leleci: Sahranjene sestrice izgorele u požaru, majka molila da se snimi pogreb (FOTO)

Autor: Suzana Božinović | 05.11.2014 - 17:22:00h | Komentara: 4

Danas je selo Mosna kod Donjeg Milanovca odjekivalo lelekom – ispraćene su sestrice Dragica(3) i Mirjana(2). Otac Živojin spustio ih je u jedan kovčeg, mali, beli, ali taman za ove nevine duše.

Sahrana sestrica Nikolić Foto: S. Božinović

Sahrana sestrica Nikolić rastužila celo selo Foto: S. Božinović

Selo Mosna nije veliko, ali se skupio sav tamošnji svet da isprati sestrice kako dolikuje.

- Eto, nek i na onom svetu budu zajedno. Nisam hteo da ih razdvajam. Držale su se za ručice ovde, nek se i tamo drže, nek se ispomažu, nek vode jedna drugu... – plačući je govorio otac.

Ali, nema majke Ksenije. Juče se porodila, dobila sinčića, ali hoće i ona na groblje, da mezimice poslednji put isprati iz svog zagrljaja.

- Kseniju su lekari pustili da dođe. Izašla je iz bolnice i srušila se odmah ispred ulaza. Podigli su je, odneli nazad u krevet. Srušila se od tuge i bola, koja majka ne bi? A kad se povratila, nazvala me i skoro zapovedila da snimim sahranu. Kaže, kada ne može da bude prisutna, hoće makar da ih poslednji put vidi, makar u kovčegu – kaže otac Živojin, a suze mu nekontrolisano mile niz lice.

Sahrana sestrica Nikolić Foto: S. Božinović

Bele kovčege pokri crnica Foto: S. Božinović

Jauk, lelek, plač, naricanje - samo se to čulo ispred oronule kuće ove ožalošćene porodice. Skupio se narod, čeka da iznesu kovčežić, da krenu put groblja. Iz kuće izlazi otac, iznose beli sandučić, izlazi bratić Dragiša(4), sestra Dušica(5), ostala rodbina. Kad ih ugledaše žene ispred kuće, prolomi se stravičan lelek.

- Kuku deco, kukavice male. Jao deco, još ne progledaste, kuku majci što ih oduzeše, jao Dušice, jao Dragiša, gde vam odoše sestrice, kuku – nariču žene uglas.

Dušica i Dragiša zbunjeni, suze im teku, gledaju povorku. Nije im baš sve jasno, samo znaju da nikada više neće da se poigraju sa sestricama.

Sahrana sestrica Nikolić Foto: S. Božinović

Ni muškarci nisu mogli da sakriju suze Foto: S. Božinović

Muškarci pognuli glave, suze skrivaju, ali uzalud. Valjda im pred očima lebde lica sestrica kako se nasmejano trčkaraju držeći se za ručice...
Na prvoj raskrsnice stade povorka. Takav je običaj. Da se okadi, da se prekrsti, da se nariče. Stadoše i kod druge, treće... Do groblja je više kilometra, put se oduži, ali kao da je to namerno, kao da svi žele da se što kasnije oproste od devojčica.

Povorka lagano, uz jecaj i plač, stiže do groblja. Svako dobi po jednu sveću i zapali je.
- Kod nas je takav red. Svi da držimo upaljene sveće. Svako od nas će sada da svom pokojniku po sestricama da pošalje poruku. Ove sveće služe da devojčicama osvetle put do tamo. Da gore što duže da bi neko njihov, što je umro i već prešo put, da bi došao po njih da ne zalutaju – objašnjava jedna starica.

I onda je krenulo. Svako je svom dragom pokojniku poslao poruku. Da je dobro, da su svi zdravi, da im nedostaje, da im više nikada neće biti isto kao dok je bio živ, da ga sanjaju, da ga vole.

Oko sat vremena su ljudi osvetljavali put usnulim sestricama i pozdravljali svoje upokojene. A onda poče da se spušta beli kovčežić. Naricanje postade sve glasnije. Kuknjava nadjača i vetar, i veče što nadolazi. Svako uze grumen zemlje, pa na beli kovčežić.
I za tren belo postade crno...

 
Poslednji komentari
  • Nenad Vreme: 05.11.2014 19:58h

    TUGA, JAD, BOL

  • babujka Vreme: 05.11.2014 21:44h

    Jad i tuga. Sta reci pa dokle vise nevina deca da stradaju

  • Sunce Vreme: 05.11.2014 22:03h

    Joj Boze tuge velike...

  • dejan Vreme: 06.11.2014 10:16h

    neka im je laka zemlja

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP