Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„ALO!“ INTERVJU

Sertić: Direktori su me razočarali!

Autor: E. A. | 18.04.2015 - 19:30:00h | Komentara: 5

Željko Sertić, ministar privrede, u intervjuu za „Alo!“ povodom godišnjice Vlade ističe da je veliki deo privrednih problema nasleđen i da zato sada moramo da radimo mnogo brže i efikasnije.

Uvek može bolje:  Željko Sertić

Uvek može bolje: Željko Sertić | Foto: Oliver Bunić

- Uvek može bolje. Činjenica je da ni svi zaposleni u ministarstvu ili agencijama nisu u potpunosti posvećeni brzom i efikasnom rešavanju problema. Moramo da radimo mnogo brže i efikasnije, kao i da menjamo način rada i odnos prema obavezama.


- Navedite nam tri konkretna rezultata na koja ste ponosni?
- Ministarstvo je, u saradnji sa drugim ministarstvima, započelo reformu javnih preduzeća sa ciljem da ona više ne posluju sa gubicima i ne budu teret za budžet i građane. Radili smo puno sa svima njima i dali im jasne smernice kako moraju da posluju u 2015. godini – da smanje rashode: reprezentacije, putne troškove, troškove automobila i sl. Započeli smo i kontrolu isplaćenih podsticaja za investicije, jer postupak kontrole nije ranije rađen. Paralelno smo doneli novu uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija koja preciznije definiše kriterijume za dodelu sredstava investitorima. Doneli smo plan - strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva za narednih pet godina. To je praktično strategija razvoja cele privrede, jer mala i srednja preduzeća čine 99,8 odsto broja svih privrednih subjekata i zapošljavaju dve trećine radne snage u našoj ekonomiji.

- Da li postoji nešto što je moglo biti bolje urađeno?
- Možemo i moramo biti brži i efikasniji. Često smo, nažalost, onemogućeni i limitirani prevaziđenim zakonskim rešenjima, ali, ponekad, i opstrukcijom onih koji bi trebalo da su nosioci privrednih reformi. Posebno sam razočaran ponašanjem pojedinih direktora preduzeća u restrukturiranju, ali i javnih preduzeća, kojima je i dalje sopstveni interes - prioritet u radu.

- Kakvi su Vam planovi za naredni period?
- Nastavljamo započeti proces privatizacije preostalih društvenih i drugih preduzeća iz portfelja Agencije za privatizaciju s ciljem da ga po jasnim pravilima dovedemo do kraja, kao i reformu javnih preduzeća. Pripremamo Zakon o ulaganjima koji će izjednačiti domaće i strane investitore i stvoriti institucionalni okvir za podršku i kontrolu investicija. Pokrenućemo mehanizme za pomoć preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima. Pripremamo nove zakone o privrednim društvima, o stečaju i standardizaciji.

Premijer će „izmeriti“ učinak


- Plašite li se rekonstrukcije Vlade?
- Zaista ne razmišljam o tome. U Ministarstvu privrede imamo dosta posla i zadataka koja moramo realizovati, kako bi srpsku privredu postavili na zdrave osnove. Naravno da će premijer Aleksandar Vučić „izmeriti“ učinak svakog od nas ministara i da će na osnovu toga doneti određene odluke koje će biti, ne sumnjam, korisne za građane Srbije.

Poslednji komentari
  • Luka Laban Vreme: 18.04.2015 21:32h

    Reče priučeni pravnik privatnog fakulteta pun kao brod i ostade živ !

  • Misirac Vreme: 18.04.2015 21:37h

    E ti si mi ekspert nema šta ! Ma daj čoveče ove super novine čitaju i obrazovaniji mnogo od tebe !

  • radenko Vreme: 18.04.2015 21:39h

    G Vujovicu nigde ne pominjete kada i dal ce te isplatiti dugovanja radnicima tj yaostale zarade.Takodjer tu su i neisplacene akcije radnicima bivseg GENEKSA 200 evra po godini staza evo 7 godina nema isplate neki pomrli.IMAL KRAJA TOME il ce nasi unuci da idu na sud da dokazuju nasledje za novac.

  • lilit Vreme: 18.04.2015 22:40h

    Pa sklonie te nesposobne direktore i postavite NORMALNE, sposobne

  • pa dabome Vreme: 19.04.2015 07:35h

    direktore ne mozete poterati ni po tamo, a majstorima i zanatlijama kojma nista nikad niste dali,ce te pleniti alate i obezbedjivati dokaze da je uspeo danas koru hleba namaci, tako kaze vas zakon o inspekcijskom nadzoru.Prvo ste trebali vase da sredite a za garaze i podrume ne brinite ne ugozava vas to ni pod razno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP