Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HAŠKI TRIBUNAL

Šešelj svedoči u Mladićevu odbranu

Autor: Beta | 01.04.2015 - 16:16:00h | Komentara: 0

Među svedocima koji su planirani da u narednom periodu pred Haškim tribunalom daju iskaz u odbranu generala Ratka Mladića je i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: Profimedia

Odbrana je, kako je u sudnici potvrdio Mladićev advokat Branko Lukić, ranije podnela zahtev da Šešelj svedoči preko video veze iz Srbije, gde je na privremenoj slobodi. S obzirom da je Tribunal prekjuče naložio da Šešelj, zbog kršenja uslova boravka na privremenoj slobodi, bude vraćen u sudski pritvor u Sheveningenu, tužilac Alan Tiger zatražio je da odbrana povuče svoj zahtev za svedočenje putem video veze kao bespredmetan.
Mladićeva odbrana je, međutim, odbila da to učini, dok situacija sa Šešeljem ne bude razrešena. Šešelj, koji je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima
1991-93, do sada je pred Tribunalom svedočio u odbranu bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića. Iskaz u Mladićevu odbranu danas je dao bivši zvaničnik srpske autonomije u Bosanskoj krajini Nikola Erceg koji je izjavio da "nasilno proterivanje, ni progon nesrba" nije bilo politika vođstva u Banjaluci 1992. godine.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: A. Dimitrijević

Optužnica tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Mladića (73) tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, većinom u Bosanskoj krajini, imao razmere genocida. Erceg, koji je bio član kriznog štaba i presednik vlade Autonomne regije Krajina (ARK), sugerisao je da je većina muslimanskih i hrvatskih civila napustila to područje dobrovoljno. Posvedočio je da su imovinu koju su oni ostavili, vlasti na "privremeno korišćenje" dali srpskim izbeglicama iz drugih krajeva BiH. Pravo vlasništva, pritom, nije bilo promenjeno.
"Ne znam mnogo o tome, ali...ne bi trebalo da je problem za one koji se vraćaju da svoju imovinu koriste", kazao je svedok.
U unakrsnom ispitivanju, zastupnik tužilaštva je nizom dokumenata dokazivao da su vlasti ARK imale diskriminatorski odnos prema nesrbima, a Erceg je to negirao.
Potvrdio je, međutim, da su strateški ratni ciljevi, koje je u maju 1992. proklamovala Skupština RS, pored ostalih, bili: razdvajanje Srba od druga dva naroda; spajanje srpskih teritorija posavskim koridorom i uklanjanje Drine kao granice među Srbima.
"Prvi strateški cilj bilo je da ostanemo u Jugoslaviji i sve smo učinili da to ostvarimo. Kad nije moglo, onda se išlo dalje", rekao je Erceg.

Hag haški tribunal

Hag, haški tribunal | Foto: Profimedia

Na sugestiju tužioca, svedok je potvrdio i da je za ostvarivanje glavnih ratnih ciljeva bila zadužena VRS. Na pitanje da li je znao za "prisilno proterivanje" Muslimana i
Hrvata, Erceg je odgovorio: "Da, ali ne po bilo kakvim dokumentima vlasti...nego to je bilo, komšija komšiju izgoni iz ko zna kojih razloga".
Erceg, koji je, kako je posvedočio, po jedanput bio u Trnopolju i na Manjači, sugerisao je da su ti logori za nesrpske zarobljenike bili izvan nadležnosti vlasti ARK u Banjaluci, koja "nije mogla da naređuje" policiji i vojsci. Mladićeva odbrana sutra će nastaviti svoj dokazni postupak. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP