Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROCEDURE ĆE POTRAJATI NAJMANJE DVE NEDELJE

Šešelja ne vraćaju u roku!

Autor: Maja Keranović | 25.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Lider radikala Vojislav Šešelj neće biti vraćen u pritvor u Sheveningenu do 26. maja, kako traži Haški tribunal. Naime, takav scenario bi mogao da usledi samo ako Šešelj na to dobrovoljno pristane, ali kako on to neće uraditi, njegov povratak će potrajati.

Tvrdi da ne smeju  da ga izruče: Šešelj

Tvrdi da ne smeju da ga izruče: Šešelj | Foto: Vesna Lalić

- On bi do 26. maja mogao da bude u pritvorskoj jedinici Tribunala jedino ukoliko bi na to dobrovoljno pristao, a svi znamo da neće. Ako bude doneta odluka o njegovom hapšenju, on ni nakon toga ne bi mogao odmah da bude izručen, već bi to sigurno potrajalo 10 do 15 dana.

Ratni zločini, masovna ubistva...


Pretresno veće donelo je 6. novembra prošle godine odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu zbog teškog zdravstvenog stanja. On se u Srbiju vratio 12. novembra, bez presude. Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Šešelja za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i u Vojvodini, odnosno za progon na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi. Tereti se za masovna ubistva, javne pozive za pritvaranje civila u logore, uništavanje domova i verskih objekata.

Naime, u slučaju hapšenja, on će prvo morati da prođe sve procedure pred domaćim sudovima, a na odluku sudije o izručenju ima pravo žalbe - kaže izvor „Alo!“ blizak Vladi.

Šešelj ponavlja da se neće dobrovoljno predati i navodi za „Alo!“ da će „iskoristiti sva zakonska prava u slučaju hapšenja“.


- Napismenu odluku doneli su mi u petak uveče iz kancelarije Tribunala u Beogradu. Dobrovoljno se ne predajem, ali i ne bežim. Zakon propisuje da se mora pokrenuti sudski postupak pred domaćim sudovima, koji traje 14 dana, da bi se odlučilo o izručenju.
Imam jake argumente na osnovu kojih ne bi smeli da me izruče. Između ostalog, i to što suđenje nije završeno u razumnom roku - navodi Šešelj za „Alo!“ .

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže za naš list da će Vlada doneti odluku u skladu sa zakonima.
- Rok koji je dao Tribunal je nerealan, posebno ako se zna da Šešelj neće pristati da se dobrovoljno vrati. Vlada će sagledati sve aspekte i doneće odluku uz poštovanje svih zakona - ističe Ljajić za „Alo!“.

Žalbeno veće Haškog tribunala donelo je odluku po kojoj Šešelj treba da bude vraćen do 26. maja, a kako on neće da se preda, od vlasti u Beogradu očekuje se da ga uhapsi i izruči.

Hadžić čeka garancije


Procedura izdavanja garancija Vlade Srbije za puštanje na privremenu slobodu Gorana Hadžića u toku je i čim garancije stignu u Haški tribunal, on će se vratiti u Srbiju, izjavio je za Srnu njegov advokat Zoran Živanović.

Serž Bramerc

Serž Bramerc | Foto: AP

Bramerc u Beogradu


Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, boraviće danas i sutra u Beogradu u vezi sa pripremanjem izveštaja koji svake dve godine podnosi Savetu bezbednosti UN-a. On će sa premijerom i ministrima, između ostalog, razgovarati i o povratku Šešelja u Hag.

Poslednji komentari
  • Stefan Valjevo Vreme: 25.05.2015 22:25h

    Moja životna želja je da vidim raspad EU po jugoslovenskom scenariju. Za ovako nešto veličanstveno vredi živeti. Posle mogu da umrem miran. Ako taj veličanstven dogadjaj ne doživim, vratiću se iz raja ili pakla da prisustvujem tom veličanstvenom dogadjaju. Posle mogu da se vratim na livadu ili u kotao. Sve mi je svejedno. :)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP