Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODRŠKOM DRŽAVNOG VRHA NA SEDNICI VLADE I PREDSEDNIKA SRBIJE

Šest tačaka predloga rezolucije
o Kosovu i Metohiji (VIDEO)

Autor: A. O. | 09.01.2013 - 19:51:00h | Komentara: 1

Vlada Srbije objavila je tekst Predloga rezolucije koji je usvojen na današnjem sastanku državnog vrha. Skupština bi o ovom dokumentu trebalo da raspravlja u subotu, 12. januara.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Zoran Ilić

1. Narodna skupština Republike Srbije, na osnovu Političke platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, utvrđuje osnovne principe za političke razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave (PIS) u Prištini:
-Republika Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
-Cilj razgovora je stvaranje preduslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na celokupnom području Kosova i Metohije budu u mogućnosti da jačaju, rastu i žive u miru i sigurnosti.
-Vlada Republike Srbije se ovlašćuje da nastavi sa implementacijom već postignutih dogovora i sporazuma sa predstavnicima PIS u Prištini. Predstavnici Republike Srbije obavezuju se da u nastavku dijaloga o rešavanju tehničkih i političkih pitanja sa predstavnicima PIS u Prištini i predstavnicima međunarodne zajednice buduće sporazume postižu u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima ove rezolucije, nastojeći da se sa predstavnicima PIS u Prištini postigne sveukupni dogovor.
-Razgovori sa predstavnicima PIS u Prištini i svaki dogovor koji bude postignut treba da daju doprinos evropskim integracijama Republike Srbije.
-Svi eventualni dogovori sa predstavnicima PIS u Prištini treba da budu postignuti uz konstantan dijalog sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.
2. Republika Srbija će kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju. To rešenje mora da bude čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti za sve ljude koji žive na prostoru južne srpske pokrajine.
3. Republika Srbija spremna je da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda. Istovremeno, Republika Srbija nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa.
4. Republika Srbija pristupa dijalogu sa PIS u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.
5. Narodna skupština Republike Srbije zahteva od Vlade da je redovno izveštava o razvoju događaja, toku razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i o sprovođenju ovde utvrđenih ciljeva, aktivnosti i mera za zaštitu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog uređenja Republike Srbije.
6. Ova rezolucija i njome utvrđeni pravac, smernice i ciljevi državne politike obavezujući su za sve državne organe i organizacije i mogu biti izmenjeni jedino novom rezolucijom Narodne skupštine Republike Srbije.

Tomislav Nikolić: Srbija jednoglasno stala iza rezolucije

Tomislav Nikolić: Srbija jednoglasno stala iza rezolucije | Foto: youtube

Obrazloženje Predloga rezolucije
U obrazloženju Predloga rezolucije navodi se da "osnovna težnja tokom nastavka razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini (PIS) treba da bude postizanje sveobuhvatnog rešenja, a svi pojedinačni dogovori u skladu sa ciljevima državne politike utvrđenom ovom rezolucijom".
Srbija posebno insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu, uspostavljanju specijalnog statusa za seoske enklave u kojima su Srbi i drugi nealbanci većina, uspostavljanju posebnog ugovornog odnosa između SPC i PIS u Prištini, kao i da u Ustavu Kosova bude predviđena trajna garancija za povratak raseljenih.
Takođe, insistira se da rezultat pregovora bude stvaranje efikasnog pravnog i organizacionog mehanizma koji bi omogućio uključivanje Srba i drugih nealbanaca u rad i odlučivanje svih institucija vlasti, kao i da imovinska pitanja budu trajno rešena u skladu sa međunarodnim konvencijama i opšteprihvaćenim pravnim principima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i premijer Ivica Dačić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, i premijer Ivica Dačić | Foto: youtube

Predložena rezolucija, kako se navodi, ima u vidu dugoročne državne i nacionalne ciljeve i interese utvrđene Političkom platformom za razgovore sa predstavnicima PIS u Prištini.

Ističe se da Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa predstavnicima PIS u Prištini, ubeđena da je trajno i održivo rešenje za Kosovo i Metohiju moguće dostići kroz iskreni dijalog dve strane.
Osnovna polazna premisa, kako piše u obrazloženju, za razgovore sa PIS u Prištini na visokom političkom nivou jeste da Srbija, u skladu sa međunarodnim pravom, Ustavom i voljom građana, ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.
Navodi se i da će sva prava i nadležnosti koja budu dogovorena u dijalogu biti preneta zakonom na organe pokrajine Kosovo i Metohija, u skladu sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Srbije.
"Razgovori na visokom političkom nivou treba da budu vođeni o prevazilaženju institucionalnih paralelizama na području Kosova i Metohije, ne zadirući u pitanje međunarodnog i državno-pravnog statusa PIS u Prištini", piše u obrazloženju Predloga rezolucije
Cilj je, kako se dodaje, uspostavljanje organa vlasti na području Kosova koji bi bili priznati od svih strana uključenih u proces i uspostavljanje čvrstih pravnih i političkih garancija na nivou pokrajine i međunarodne zajednice za politička, teritorijalna i druga prava nacionalnih zajednica na čitavom području.

Vlada Srbije

Vlada Srbije | Foto: Dušan Milenković

Srbija, kako piše u obrazloženju, insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji koju bi činile teritorijalna autonomija četiri opštine severa i druge opštine sa većinskim srpskim i manjinskim stanovništvom, poput Gračanice, Štrpca...

One bi bile zasnovane na posebnom Statutu o autonomiji Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i jemčene Ustavom Kosova i Metohije i javnom deklaracijom predstavnika međunarodne zajednice uključenih u proces.
Izvorne nadležnosti i elementi unutrašnjeg uređenja Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji biće usaglašeni kroz politički dijalog.
Srbija smatra da ta autonomija podrazumeva postojanje izvornih nadležnosti u pravosuđu, fiskalnoj politici i finansijama, unutrašnjim poslovima, energetici, telekomunikacijama, trgovini, prosveti, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, i tako dalje.
Organi Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji trebalo bi da Ustavom Kosova i Metohije imaju garantovanu mogućnost uspostavljanja neposredne saradnje sa organima Srbije, kao i pravo na dopunsko finansiranje iz sredstava predviđenih budžetom.
Autonomna zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji, kako se navodi, samostalno bi odlučivala o izgledu i upotrebi svojih simbola, dok je zakonom na nivou Pokrajine preciznije uređena upotreba simbola Pokrajine, kao i zajednička upotreba simbola pokrajine i teritorijalne autonomije.
Ta zajednica imala bi Skupštinu i Izvršno veće koji bi se starali o vršenju poslova iz njenog delokruga.
Vlada je Skupštini Srbije predložila donošenje rezolucije po hitnom postupku da bi se, kako je objasnila, u što kraćem roku zauzeli stavovi i opredelio dalji pravac delovanja državnih organa i drugih javnih činilaca po tom pitanju i time sprečilo nastupanje štetnih posledica po rad organa i organizacija.

Poslednji komentari
  • vida Vreme: 10.01.2013 22:50h

    Trenutno narod Srbije ima veliko poverenje u Vladu i Predsednika Srbije Tomislava Nikolica u svemu sto planira i radi u interesu nase Srbije. Nadamo se ocuvanju nase juzne pokrajine Kosova i Metohije. Medjunarodna zajednica jako dobro zna da albanski narod ima svoju drzavu Albaniju.U Srbiji svi narodi imaju ista prava, pa tako i albanska nacionalna manjina. To sto se u zadnjim godinama tako mnogo doselilo iz Albanije bas u juznu Pokrajinu, ne mogu na osnovu toga dobiti i jos jednu albansku drzavu. Zato, verujemo i Vladi i Predsedniku Srbije g-dinu Tomislavu Nikolicu. Srpski narod je uz vas!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP