Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAOPŠTENJE

SGS: Stroga kontrola zaraženog kukuruza

Autor: | 04.12.2012 - 09:02:00h | Komentara: 1

Preduzeće za kontrolu kvaliteta SGS iz Beograda juče je upozorilo da je neophodno da se utvrdi stvarni stepen zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji, spreči širenje zaraze i u skladu sa propisima o bezbednosti hrane kontroliše njegova dalja upotreba.

Oko 40 odsto kukuruza nije za ishranu

Oko 40 odsto kukuruza nije za ishranu

U saopštenju SGS-a se ističe da je to preduzeće sprovelo kontrolu kvaliteta kukuruza na zahtev klijenta posle zvaničnog objavljivanja informacija na portalu evropske unije RASFF, l0. oktobra 2012. godine, o značajnom sadržaju aflatoksina, utvrđenog u pošiljci srpskog kukuruza u ltaliju koja je potom vraćena u zemlju. Posle tog upozorenja EU, usledili su, kako je navedeno, učestali zahtevi domaćih i inostranih klijenta SGS-a da se uradi kontrola kvaliteta kukuruza.


Saopšteno je da su stručnjaci preduzeća SGS na osnovu ispitanih 375 uzoraka, što reprezentuje količinu od 350.000 tona kukuruza, utvrdili da 40 odsto ispitanih uzoraka kukuruza nije upotrebljivo za ljudsku ishranu i za stočnu hranu i može biti predmet dekontaminacije, ali da je njegova upotreba rizična.

- S obzirom na to da se kukuruz uglavnom koristi za stočnu hranu, još uvek nije kasno da se u ovoj fazi adekvatnim merama iskoristi veći deo roda - saopštilo je to preduzeće za kontrolu kvaliteta.

Ocenjeno je da je za sprečavanje daljeg širenja zaraze kukuruza i pogrešne namene te žitarice, bilo za ljudsku ishranu ili prehranu stoke, “neophodno da se svi učesnici u lancu, sa povišenom svešću o evidentnom problemu, odgovorno ponašaju”.

Kontaminaciju ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinima iznad dozvoljenih granica izazvala je suša, a po oceni stručnjaka, izostala je pravovremena reakcija da se spreči širenje zaraze.
Poslednji komentari
  • cc Vreme: 04.12.2012 20:50h

    Поставља се питање шта су радиле пољопривредне службе, тачно се зна када је и ко требао да врши фитосанитарну контролу

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP