Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVA KADROVSKA REŠENJA U MINISTARSTVU SPOLJNIH POSLOVA

Sin atentatora na Tadića biće ambasador Srbije!

Autor: I. Kljajić | 11.02.2014 - 08:31:00h | Komentara: 13

Posle sumnjivog postavljanja Vladimira Marića za šefa kabineta, ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu Ivan Mrkić doneo je još skandalozniju odluku o njegovom unapređenju, pa će sin atentatora na Borisa Tadića uskoro biti ambasador Srbije, najverovatnije u jednoj od susednih zemalja, saznaje “Alo!”.

Ivan Mrkić postao poznat po kontroverznim kadrovskim rešenjima u MSP

Ivan Mrkić postao poznat po kontroverznim kadrovskim rešenjima u MSP | Foto: FoNet - Nenad Đorđević

Naš izvor otkriva da i Mrkićeva zamenica Snežana Janković diplomatsku karijeru nastavlja van zemlje i trebalo bi da započne ambasadorsku misiju u Švajcarskoj!


Uprkos strogim bezbednosnim proverama i skromnom iskustvu u službi, Marić se sprema da preuzme jedno od mnogih upražnjenih ambasadorskih mesta zbog kojih je srpska diplomatija često predmet kritike.

Bombaška drama u Predsedništvu


Vladimir Marić je sin Dragana Marića, koji je u maju 2009. s bombom ušao u zgradu Predsedništva tražeći tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i poravnanje pred Trgovinskim sudom u Beogradu u sporu s “Jatom”. Posle višečasovne drame, uhapšen je i osuđen na 25 meseci zatvora. Pušten je sredinom 2011.

- I pored veoma teških bezbednosnih problema i nedovoljnog iskustva u službi, Vladimir Marić je postao zvanično šef kabineta ministra Mrkića, što je mesto u rangu ambasadora.

Ovih dana, Mrkić će ga zvanično predložiti za ambasadora u jednoj od važnih, verovatno susednih zemalja. Marić je bez konkursa došao direktno u kabinet Vuka Draškovića dok je lider SPO bio ministar spoljnih poslova i dok mu šef kabineta bila Roksanda Ninčić.

Upravo ga je ona dovela u ministarstvo bez radnog iskustva i mimo pravila - kaže naš izvor iz MSP-a.

Dragan Marić, šef kabineta ministra Mrkića

Dragan Marić, šef kabineta ministra Mrkića


On kaže da se i državni sekretar Snežana Janković sprema da preuzme ambasadorsku funkciju u Švajcarskoj, na kojoj je još od 2009. Milan St. Protić.

- Ona je pre dva meseca postavljena na to mesto, a inače nije bila diplomata, nego prevodilac za japanski. Otišla je na prvu službu u Tokio kao prevodilac. Kasnije se prebacila u diplomatiju, iako nije polagala diplomatsko-konzularni ispit i još jednom je otišla na službu u Japan. Ovog puta kao diplomata. Po povratku je radila sporedne poslove u Mrkićevom kabinetu, a ministar je šokirao sve profesionalce postavljanjem Jankovićeve na mesto državnog sekretara - ispričao je sagovornik “Alo!” iz MSP-a.

Ambasadorsko mesto u Bernu biće još veći skandal jer, kako objašnjava naš izvor, ona nikad nije radila poslove vezane za Evropu.

- Njena karijera jedino ima veze s Japanom. Posebno je važno da Švajcarska ove godine predsedava OEBS-u, a Srbija sledeće. Snežana Janković nikada nije radila ni poslove u vezi s tom organizacijom - napominje naš sagovornik.

Snežana Janković - od prevodioca do ambasadora

Snežana Janković - od prevodioca do ambasadora

MSP bez komentara


U Ministarstvu spoljnih poslova nisu ni potvrdili niti demantovali naša saznanja, uz objašnjenje da se pre zvaničnog imenovanja ne mogu oglašavati.
- Ministar spoljnih poslova podnosi predloge za postavljenja ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu na razmatranje Vladi Srbije. Na osnovu odgovarajuće odluke Vlade, ambasadori i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava imenuju se ukazom predsednika Republike. Tek nakon okončanja ove procedure i ukaza predsednika, postavljenja postaju izvršna, javnost se upoznaje s tim i traži se saglasnost zemlje domaćina - objasnili su nam u MSP-u.

Poslednji komentari
  • BOZE IMA LI TE Vreme: 11.02.2014 08:46h

    Biografija Dragana Marica: Pokrao oceve pare iz kuce zbog toga mu se obesila maceha Prevario oko 15000 gradjana za automobile 1991 god kupovinom preduzeca Viktorija Komerc i sa tim parama zbrisao u Austriju a sinu placao skolovanje u Svajcarskoj Brojka prevarenih gradjana za belu tehniku nebi mogla da stane u komentar Jadna li si Srbijo!!!!!

  • Srle Vreme: 11.02.2014 09:13h

    Ovo je strasno sya seradi u Srbiji ,mozeye jos uzeti nekog iz zatvora i postaviti ga za ambasadora ! Zasto da ne?

  • valjevac Vreme: 11.02.2014 09:46h

    Pretersate ga, a koliko ste ozbiljna novina vidi se i po potpisu ispod fotografije Vlade Marica, gde stoji Dragan Maric! Vlada je sjajan momak, skolovao se o trosku oca Dragana u inostranstvu. Dragan je posebna prica, ojadjen, opljackan, dzabe robijao jer je to tada 'nekom' trebalo o dnevno-politicke svrhe. Zbog cega danim niko ne odgovara na brojne mejlove, koje salje na adrese tuzilaca, sudova... Dragan Marich nije kriminalac, to svaklo u Valjevu zna, bori se za istinu i - pobedice!

  • mima Vreme: 11.02.2014 09:51h

    Ima li neko normalan medju ljudima koji vladaju Srbijom? UZAS!

  • Toma Vreme: 11.02.2014 10:41h

    MIP je odavno problematican,tu se znako pije a ko placa.Mrkic i njegovo ministarstvo piju a sve te njihove budalastine placa narod.MIP NIKJO VISE NE KONTROLISE,sem gospodara sa zapada,zato su se odmetnujli od naroda postali porodicnoministarstvo.Ali,najvnom narodu tako i treba,cutimoko ovce a vlast sve gora i gora.Gde je taj Ustavni sud dapo0niusti odluke Mrkica,jer se naovajnacin krse ustaqvna prava gradjana na dosdtupnost radnih mesta.Kakva vlada takvi ministri,kakva opozicija takvas pozicija,kakva republicka vlast takva vlast nize.Svi to znaju,toboze vlast je za reforme a bezi od njuih jer nece se odrerci privilegija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP