Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST ČLANOVA SINDIKATA SSSS I UGS „NEZAVISNOST“

Sindikalci vređali Nikolića i Vulina!

Autor: Ekipa ALO! | 18.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Nekoliko hiljada članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“, koji se protive usvajanju Zakona o radu i o penzijsko-invalidskom osiguranju, zatražilo je juče od poslanika da iz skupštinske procedure vrate predloge izmena ovih akata.

Sindikati tražili  ostavku Aleksandra  Vulina

Sindikati tražili ostavku Aleksandra Vulina | Foto: Vesna Lalić

Sindikalci, kojih je bilo manje nego što se očekivalo, predali su zahteve i u zgradi Predsedništva Srbije i pozvali su predsednika Tomislava Nikolića da „bude čovek“ i ne potpiše „antinarodne i antiradničke zakone“.


Dvočasovna protestna šetnja od Trga Nikole Pašića pored Predsedništva do republičkog parlamenta protekla je mirno i, prema policijskim procenama, učestvovalo je oko 4.200 ljudi. Čelnici sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove vidove sindikalne borbe za neusvajanje ova dva prva reformska zakona i ponovne proteste za ponedeljak, 21. jul.

- Ne može vlast zato što je dobila izbore da radi šta hoće. Ovo je zakon koji uzima iz džepa radnika, a daje poslodavcima. Kažu da smo neradnici i da smo protiv reformi, ali to nije istina. Mi smo za reforme, ali ne želimo da uvek idu preko naših leđa - poručio je okupljenima Orbović. Lider UGS „Nezavisnost“ je u svom obraćanju rekao da „sadašnja vlast optužuje prethodnu, nudi isto rešenje, samo što se pljačka sada naziva štednjom“.

Članovi sindikata nosili su transparente „Život prođe, penzija ne dođe“, „Napred, nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je“ i pevali pesmu “Hipnotisana gomila” grupe „Partibrejkers“ . Sindikati su zatražili i da resorni ministar Aleksandar Vulin podnese ostavku.
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata odlučila je da ne učestvuje u protestima zbog usvajanja izmena Zakona o radu jer je, kako je istakla predsednica Ranka Savić, zakasnio, ocenjujući da je vreme za drugačiju sindikalnu politiku, primerenu vremenu u kojem živimo.

Ona je podsetila i da su SSSS i UGS „Nezavisnost“ učestvovali u radnoj grupi koja je bila zadužena za izmene Zakona o radu i da nisu obaveštavali druge sindikate o tome šta se na tim sastancima dešava, iako su po zakonu imali obavezu da to čine.

Stefanović: Policija ispitivala DS! Direkcija policije: To nije tačno!


Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović izjavio je juče da je policija ispitivala da li ta stranka učestvuje u organizovanju sindikalnih protesta i ocenio da je to nedopustivo i protivzakonito.
- Mi smo na udaru policijskog ispitivanja da li mi u tome učestvujemo, mislim da je to nečuveno i mislim da nije viđeno u Srbiji od 5. oktobra 2000, što pokazuje suštinski strah i paniku ovog režima - rekao je Stefanović novinarima. On je rekao da su mu se javili mnogi predsednici lokalnih odbora DS-a koje su zvali iz policije da ih pitaju da li organizuju ljude da idu na proteste sindikata u Beogradu.
Direkcija policije demantovala je Stefanovićeve navode.
- Ni u jednom trenutku ni u jednoj policijskoj upravi u Srbiji nisu ispitivani članovi ili funkcioneri neke političke stranke, pa ni Demokratske stranke, povodom učešća na sindikalnim protestima koji su održani u Beogradu - navodi se u kratkom saopštenju Direkcije policije.

Poslednji komentari
  • Jovan Vreme: 18.07.2014 08:28h

    Policija u Boru zapisivala ko ce ide na proteste, po putevima zaustavljala autobuse i slala na vanredni tehnicki pregled, nevidjeni pritisci na medije i osude drugacijeg razmisljanja, pisma hvalospeva pojedinaca ili nekih neindetifikovanih grupica. Ovako je bilo u Milosevicevo vreme, ponavlja se. Nadam se da ce i ovima da se ponovi sto i njemu !

  • majka Vreme: 19.07.2014 00:12h

    pa kad o svemu u skupstini pricaju malo neka se sete dece i samohranih majki.Oni hoce struja i sve njihovo da se plati a ne pitaju dal imamo posao.Deci dodatak je smesnih 2000DINARA po detetu,da damo njima da zate pare prehrane i kupe deci sve sto im treba za skolu,.SRAMOTA

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP