Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Sindikalni tajkun glumi radničku majku!

Autor: R. Kantar - N. Božović | 14.07.2014 - 18:51:00h | Komentara: 19

Umesto da se bavi pravima radnika, Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS), sa Ljubisavom Orbovićem na čelu, izgradio je hotel u Vrnjačkoj banji vredan 1.240.602 evra, saznaje „Alo!“. Da zlo bude veće, bivši vlasnici parcele na kojoj je hotel sagrađen tvrde da su ostali na ulici, jer su prevareni od strane izvođača radova, kao i da je Orbović morao biti upoznat sa tim!

Ljubiša Orbović

Ljubisav Orbović | Foto: Masanori Jošida

 Kako „Alo!“ saznaje, Ljubisav Orbović, predsednik SSSS, i Miodrag Ranđelović, predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Niša, u maju 2011. godine sklopili su ugovor o kupoprodaji zemljišta i izgradnji hotela u Vrnjačkoj banji sa firmom „Agrana-Građevinar VB“ d.o.o. iz Beograda.

Prema tom ugovoru, ova građevinska firma je po ceni od 1,2 miliona evra „sindikalcima“ prodala plac od 7,9 ari, obavezala se da će na njemu izgraditi hotel površine 1.162 kvadrata i da će ga kompletno opremljenog predati kupcu po sistemu „ključ u ruke“. Finansiranje ove ekstravagantne investicije podelili su SSSS i SSS Niš u odnosu 60 prema 40 odsto. Ono što je zanimljivo jeste da većina članova sindikata, kojima se mesečno odbija jedan odsto od zarade na ime članstva u sindikatu, ni ne zna za ovaj projekat.

„Sindikalni“ hotel od 1.162 kvadrata

„Sindikalni“ hotel od 1.162 kvadrata | Foto: N. Božović

 Da stvar bude još gora, izvođač radova, firma „Agrana-Građevinar VB“ d.o.o. je do placa na kojem je hotel izgrađen došla na prilično sporan način. Naime, ovaj hotel izgrađen je na placu porodice Pecić, sa kojima je dotična firma 2009. napravila kupoprodajni ugovor. Prema tom ugovoru, ova firma je na toj parceli trebalo da izgradi stambenu zgradu, a da porodici Pecić, umesto novčane nadoknade, da dva stana. Međutim, kako za „Alo!“ kaže Dragana Pecić, oni su prevareni na najgori mogući način.

- Ugovorom iz 2009. godine investitoru Nebojši Spasiću, vlasniku firme „Agrana-Građevinar“, omogućili smo da zemljište u katastru prevede na sebe, kako bi mogao da počne da gradi. I tada počinje naša propast. Izgubili smo kuću, živimo na selu u vikendici i razbolela sam se od kancera - priča Dragana za „Alo“, i dodaje da je odmah, čim je saznala da se umesto dogovorene stambene zgrade na tom mestu gradi hotel, pozvala predsednika SSSS.

Crno na belo: Ugovor  o izgradnji hotela

Crno na belo: Ugovor o izgradnji hotela

 - Orbović mi je rekao da je on taj plac kupio, da je mogao na njemu i dečje igralište da napravi da je hteo. Rekao mi je da on nema ništa sa nama i da je to sada njihovo - priča Katarina Pecić, ćerka bračnog para Pecić, navodeći da je SSSS pre potpisivanja ugovora o gradnji hotela u katastru mogao da proveri šta je zavedeno na tom mestu. Hotel je, kako se „Alo!“ uverio na licu mesta, spreman da primi goste, ali još uvek nije otvoren.

Na mestu hotela  trebalo da bude  njihov stan:  Prevarene Katarina  i Dragana Pecić

Na mestu hotela trebalo da bude njihov stan: Prevarene Katarina i Dragana Pecić | Foto: N. Božović

 „Alo!“ je u više navrata pokušao da dođe do komentara Ljubisava Orbovića, ali predsednik SSSS-a se nije javljao na pozive i poruke, pa je javnost ostala uskraćena za informacije o tome koja je svrha ovog hotela, zašto članstvo nije upoznato sa tim, na koji način su obezbeđena sredstva za izgradnju hotela, da li je pre kupovine bio upoznat da je izvođač radova prevario prethodne vlasnike, kao ni da li je istina da je firmi „Agrana-Građevinar VB“ d.o.o. ostao dužan 12 miliona dinara.


Orbović mesečno prima najmanje 340.000 dinara!

Osim što zida hotele radničkim parama, Ljubisav Orbović, kako „Alo!“ saznaje, mesečno po raznim osnovama prima najmanje 340.000 dinara. Samo osnovica Orbovićeve plate u SSSS iznosi 180.000 dinara. Osim toga, on kao član dva saveta - Socijalno-ekonomskog saveta i Saveta za evropske integracije - mesečno prima još 100.000 dinara. Na to treba dodati i 60.000 dinara koje svakog meseca Orbović dobija kao član Upravnog odbora Fonda PIO. U ova mesečna primanja nisu uračunate dnevnice za putovanja na koja Orbović često ide.

Sindikat prevario i izvođača radova?!

Zanimljivo je da „sindikalci“, uprkos ugovoru, izvođaču radova nisu isplatili svoje ugovorne obaveze. Kako za „Alo!“ tvrdi Nebojša Spasić, vlasnik firme „Agrana-Građevinar VB“ d.o.o., sindikati sa kojima je sklopio dogovor su mu ostali dužni 12 miliona dinara, zbog čega planira da ih tuži!
- Već sam kontaktirao sa advokatom i tužiću SSSS. Hotel nije za upotrebu, jer da bi dobio tehnički prijem, potrebno je uraditi još neke poslove, a oni to nisu platili - priča Spasić. Što se tiče porodice Pecić, Spasić je negirao optužbe o prevari i tvrdi da ih je obavestio da je sa SSSS sklopio ugovor, te da će im obezbediti dva stana na drugoj lokaciji.
Poslednji komentari
  • Elliott Ness Chikago Vreme: 14.07.2014 19:18h

    Moram vam reci nekad sam trebao biti sindikalni rukovodilac u preduzecu, odbio sam kandidaturu sa pitanjem zar vam licim na olos.Ti sindikalci su najveci neradnici koje je zemaljska kugla nosila.Za prava radnika a uvek su sa direktorima isli na ruckove i vecere.Navescu samo jedan primer u jednom hotelu se odrzao neki sindikalni sastanak , slucajno ujutro sam dosao ranije moj prijatelj je bio sef ka nesto psuje po spisku.Pitam gde je problem pa problem je jer moram Viski Marlboro i ostalo sto se ponelo kuci ubaciti u troskove rucka jer se na racunima nemogu naci viski i cigarete.Orbovica i tog Canka nisam mogao smisliti, pa kad im se jos nacrta Trnavcevic Colovic pravi maratonci iz doba Jure.Nabavljali polutke za radnike kazem kolegama proverite tezinu, svaka polutka laksa za 3-4 kilograma na 300 polutki hteli zakinuti tonu mesa sve sami smradovi.Vama hvala zaista ste super znao sam sata su a zahvaljujuci vama i koliki su lihvari.

  • Jevrem Vreme: 14.07.2014 19:21h

    Orbovic gleda u kupus a vadi meso, vidi mu se po vratu da mu i nije tako lose'.

  • Marko Mutivoda Vreme: 14.07.2014 19:27h

    Samo me interesuje posle ovog sta ce uciniti Radosavljevic i Veljovic po svim aktima bilo koje zemlje jedan ovakav clanak je javna osuda/tuzba/ gde tuzilastvo i policija nebi smeli sedeti skrstenih ruku.Postoji li ovde sukob interesa i ima elemenata za poresku policiju.Mozda se umislio da njemu kao sindikalcu niko i nista nemoze zato se on protivi promenama da zastiti svoju imperiju.

  • Vasilim Vreme: 14.07.2014 19:57h

    Kakvi sindikati takva i prava radnika. Znači n i k a k v a .

  • branko1 Vreme: 14.07.2014 20:31h

    Sindikati,hoteli,odmarališta,vile,stanovi,plate od 4-5ooo eura.Ej ljudi ,te utovljene mrcine bez suda u aps.Bitange belosvetske

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP