Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PLATE NASTAVNIKA MANJE OD 20.000 DINARA

Sindikat: 30.000 prosvetara postaju „socijalni slučajevi”

Autor: E. A. | 19.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 5

Od oko 85.000 nastavnika i profesora, njih 30.000 nema pun fond časova i na ivici je egzistencije, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Plate nastavnika manje od  20.000 dinara

Plate nastavnika manje od 20.000 dinara | Foto: N. Marković

Predsednik tog sindikata Dragan Matijević rekao je da je posao nastavnika i profesora potpuno obesmišljen, jer s nepunim fondom časova njihova plata ne prelazi 20.000 dinara, koliko zarađuju čistačice u školama.


„Osnovni problem srpskog obrazovanja nisu ekskurzije niti Vukova diploma, već gašenje odeljenja“, rekao je Matijević, dodajući da su predstavnici tog sindikata zatražili sastanak s novim ministrom prosvete Tomislavom Jovanovićem, ali da od njega još nisu dobili odgovor kada može da ih primi.
Unija je zatražila i smenu načelnika školskih uprava u Kragujevcu, Leskovcu, Zaječaru i Užicu zbog toga što je, kako su naveli, stanje u školama u tim delovima zemlje najteže.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 19.09.2013 08:25h

    kakvi 20 000 ,kakvi bakraci..Unijo prosvetnih radnika sto bunis narod...jesam LEPO JUCE PROCITAO DA JE PROSEK PRIMANJA KOD NAS U DRZAVI 53.000 /ja primam 22.000 i uklapam se u prosek...veruj malo,malo jedi,malo pij i da vidis...nekad sam sa svojih 7o kg imao problema,a sad sa 48 LEBDIM..ne koristi busplus,na posao me odnese dasak vetra,ma razlika u pritisku,a kad dune kosava,eto me u Sobotki u tazbini ZADZABE./

  • Aca Vreme: 19.09.2013 08:29h

    I niste za vece plate, recite ko na kugli zemaljskoj ima godisnji odmor od minimum mesec ipo do dva ipo. Kako rece nastavnik pre neki dan na roditeljskom, citiram " Ja necu Vasu decu da ucim matematici i ostalim predmetima, vi to morate da vezbate i radite sa njima kod kuce". UZAS

  • eliot Vreme: 19.09.2013 08:50h

    A kad je privreda otpustila pola miliona ljudi, to nisu bili soc-slucajevi nego : neki ce se prekvalifikovati, neki ce krenuti u privatni biznis, a MNOGI CE pocrkati! Lepo sada i vi na biro (na ulicu) pa strajkujte za vece plate!

  • Jelena Vreme: 19.09.2013 11:31h

    Plata prosvetnog radnika zavisi od fonda casova. 30 000 ljudi NEMA fond casova i radi i za 10 000 dinara. A njihovi godisnji odmori ne traju dva i po meseca jer, kada deca odu na raspust, oni imaju prvo prijemne ispite, onda nastavnicka veca, i negde sredinom jula pocinje odmor. Na posao se vracaju sredinom avgusta, opet zbog veca i popravnih ispita. U obavezi su da dolaze na posao cak iako nemaju popravne ispite. Ne pricajte ako ne znate. Nisam prosvetni radnik, ali imam jednog u kuci pa znam.

  • SAMODABIREKO Vreme: 19.09.2013 12:00h

    Системском и перманентном пљачком и сталном сечом ,,гране " на којој ,,седимо" као друштво, уништена је ,,база"-сви услови за формирање породице...Дакле уништење обичног човека довело је да нема ни ,,спаривања" тј.формирања породице,па тако Господо просветни радници нема ни деце;па нема ни ђака<даље нема ни разреда;...Па, Ви улазите у празне учионице и немате п о с л а....А, кад нема посла нема ни п л а т е....Дакле нема базе нема ни надградње.Т а ч к а.Коме се буните!?То је пут у амбис целог српског раслојеног демократског проевропског друштва. ПС Да Вас ја разумем кад сам радим, а у породици петоро и ипак имам 3 ђака,а немају дечији додатак од кога их дели пар стотина динара.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP