Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG NEUSTAVNOSTI

Sindikat novinara traži od Nikolića da ne potpiše medijske zakone!

Autor: Beta | 03.08.2014 - 18:00:00h | Komentara: 0

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima zatražili su danas od predsednika Tomislava Nikolića da ne potpiše medijske zakone jer su oni, kako se navodi u pismu, u suprotnosti sa Ustavom, Medijskom strategijom i evropskom praksom, i jer diskriminišu građane.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

 "Obraćamo Vam se u nadi da će argumenti koje iznosimo uspeti da Vas ubede da ne potpišete medijske zakone i da ćete autoritetom političara koji je izabran na neposrednim izborima, sprečiti da na snagu stupe zakoni koji će, pored činjenice da su u suprotnosti sa Ustavom, Medijskom strategijom i evropskom praksom, na najgrublji način diskriminisati i dovesti u neravnopravan položaj građane Beograda, Šumadije, južne Srbije, u odnosu na građane Vojvodine i Kosova", navodi se u pismu Nikoliću.

Sindikat novinara je ocenio da je proces izrade medijskih zakona bio nedemokratski i netransparentan i da su u radu učestvovali samo predstavnici privatnih medija, novinarska udruženja "koja su zastupala njihove interese", dok Sindikatu novinara Srbije i predstavnicima medija čiji su osnivači lokalne samouprave nije omogućen ni status posmatrača.
Takođe se dodaje da tako usvojeni zakoni služe da štite interese samo vlasnika medija koji su 1990-ih godina finansirani stranim novcem, posredstvom medijskih udruženja i asocijacija koje su dale podšku tim zakonskim rešenjima.
"Suština ovakvih zakonskih rešenja jeste prelivanje novca lokalnih medija na račune medija čiji su oni vlasnici", dodaje se.
U pismu Nikoliću piše da nije istina da takva zakonska rešenja zahteva Evropska unija, a ukazuje se i da je neodrživa tvrdnja da nema novca za finansiranje regionalnih servisa jer je za finansiranje šest regionalnih servisa potrebno tri odsto novca od najavljene takse.
"Novim zakonskim rešenjima neće biti ispunjen ni eksplicitan zahtev EU da vlasništvo u medijima bude javno i transparentno. Zakoni uopšte ne govore o velikim oglašivačima, sponzorima i zajmodavcima, a ostaće nevidljivi i strani donatori. Takođe, postoji mogućnost da medije osnivaju i ofšor kompanije i investicioni fondovi", navodi se.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP