Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR NA UDARU SINDIKATA

Sindikati kritikuju mogućnost obavezne privatne penzije

Autor: Tanjug | 21.04.2015 - 13:39:00h | Komentara: 1

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da se najoštrije protive mogućnosti da se u narednom periodu delimično ili potpuno ukine državni penzioni sistem i da se zakonom uvede obaveza da građani štede u privatnim penzionim fondovima.

Dušan Vujović

Dušan Vujović | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

"To bi nas kao društvo direktno gurnulo u državu diktature i autokratije. Državni penzioni fond mora da opstane, jer nam novi 'Dafina i Jezda' ne trebaju, a i čemu onda služi država i koga ona treba da zastupa?", poručuju sindikati u saopštenju.


Udruženi sindikati kritikovali su tu najavu, za koju navode da je ministar finansije Dušan Vujović izneo na panelu MMF-a u Vašingtonu.


"Vujović bi trebalo da zna da nijedan privatni penzijski fond u svetu ne garantuje ništa kao što to može država, pa bilo kakva diskusija o drugom stubu PIO osiguranja u Srbiji mora da bude isključivo na bazi lične dobrovoljnosti, a ne metodom nametnute zakonske obaveze izglasane u Skupštini Srbije", piše u saopštenju sindikata.


Nemamo protiv, poručuju u saopštenju, da se ministar kocka svojim novcem, ali nikako parama građana Srbije.


"To bi bila prodaja sudbina gradjana i same države za čiju trgovinu na svetskom tržištu kapitala nema mandat", piše u saopštenju.


Za sadašnje stanje penzijskog sistema nisu odgovorni građani koji godinama rade i odvajaju u fond za starost, koji su, na žalost, mnogi doslovce godinama unazad čerupali uz pomoć ljudi iz vlasti, a da za tu vrstu pljačke niko u Srbiji do sada nije ozbiljno krivično odgovarao, navode sindikati.


"Od Vujovića očekujemo mnogo više, poput otvaranja novih radnih mesta, smanjenja sive ekonomije, efikasniju naplatu poreza i oduzimanje nezakonito stečene imovine, manji uticaj uvozničkog lobija na tržištu, odnosno, sve ono šta je vlast obećala da će uraditi,a ne eksperimente i novu pljačku sopstvenog naroda koji sve teže živi i egzistira", zaključak je sindikata.

Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 21.04.2015 14:57h

    Ovi sindikalci nemaju veze sa realnošću. U Nemačkoj penzioneri primaju po dve ili tri penzije jer imaju fantastičan sistem. Odavno su shvatili da ovakav penzioni sistem koji je kod nas, ne može da daje sigurnu budućnost u 3. životnom dobu. Privatni penzioni fondovi kao i životna osiguranja su naša neizbežna budućnost. Država jedino mora da uradi smanjenje obaveznog plaćanja prema PIO fondu, sadašnjih 26% je previše. Treba ostaviti svakom pojedincu da sam odluči hoće li mu život u 3. dobu biti dostojan čoveka ili ne. Ko bude imao samosvesti blago njemu, a ko ne bude imao neka se vidi kako će? Verovatno će ih deca pomagati kada oni više ne budu mogli?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP