Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UPOZORENJE

Sindikati: Novi zakon = manje plate na godišnjem i bolovanju!

Autor: 24 sata | 15.11.2013 - 12:09:00h | Komentara: 1

Predlog novog zakona o radu doprineće većem zapošljavanju i neće smanjiti plate ni za jedan odsto, tvrdi Vlada, dok sindikati upozoravaju da će isti zakon, kada bude usvojen, omogućiti otpuštanje radnika bez ikakvih posledica, smanjenje prosečne plate za 10 odsto i niže zarade tokom bolovanja i godišnjih odmora.

Vlada Srbije

U Vladi Srbije tvrde da neće biti smanjene plate | Foto: Dušan Milenković

Zakon o radu neće smanjiti primanja zaposlenih. Uslovi za otkaz od strane poslodavca biće jasno utvrđeni, kao i postupak koji omogućava zaštitu prava zaposlenog i pre davanja otkaza, kao i nadzor od strane inspekcije rada i, na kraju, sudska zaštita, kažu u Ministarstvu privrede za “24 sata”. Na pitanje da li i zašto predlažu manje nadoknade za zaposlene tokom boravka na odmoru i bolovanju, na ovoj adresi negiraju takve optužbe.

- Ministarstvo privrede predlaže da se nadoknade obračunavaju koristeći kao osnovicu osnovnu zaradu uvećanu za dodatak za minuli rad. Manju nadoknadu bi dobili oni koji idu na bolovanje nakon što su u prethodna tri meseca dobili neki veći bonus, pa im to ne bi bilo uračunato - tvrde u Ministarstvu.
U ovom trenutnu ne postoji precizna radna verzija novog Zakona o radu jer se predlozi menjaju bukvalno iz dana u dan. Izvesno je da Vlada traži da se rad na određeno vreme produži na tri godine, da se otpremnine dele samo za vreme provedeno kod poslednjeg poslodavca i uvođenje fleksibilnih oblika rada.
Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije, poručio je juče da se izmenama Zakona o radu smanjuju prava radnika po više osnova, a da je najvažnija izmena vezana za finansijska prava poput isplate zarada tokom godišnjih odmora, smenskog rada, bolovanja i otpremnina za odlazak u penziju.

- Kada se sve to sabere, ako dođe do ovih izmena zakona, plate će u Srbiji biti niže pet do 10 odsto - rekao je Orbović.
Zlata Zec, izvršna sekretarka UGS Nezavisnoti, kaže za “24 sata” da nikako nije prihvatljivo ni osnivanje agencija za privremeno zapošljavanje. Na taj način će, kaže ona, radnici biti obespravljeni jer će tu biti najviše prostora za otpuštanja.

- Nećemo dozvoliti ni da se naknade tokom boravka na plaćenom odsustvu smanje jer niko nije kriv ako se razboleo i za to ne sme da bude kažnjen - kaže Zec.
Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 15.11.2013 21:53h

    Ako ovako nastave da unazaduje zivot svih gradjana Srbije, u buduce mladi ce odlaziti iz Srbije, natalitet u opadanju itd.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP